Čoraz viac Slovákov chodí bez peňaženky a bez platobnej karty. Prieskum prezrádza dôvod

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 28. 5. 2024
Slováci sa doslova zamilovali do platenia mobilom a hodinkami, čo potvrdzuje nedávny prieskum Mastercard. Značná časť ľudí už pri sebe ani nenosí peňaženku ani bankomatvú kartu.
Čoraz viac Slovákov chodí bez peňaženky a bez platobnej karty. Prieskum prezrádza dôvod

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Slováci to majú radi bez cashu a najnovšie aj bez karty. Potvrdil to nedávny prieskum Mastercard, podľa ktorého už takmer polovica Slovákov skúšala platiť mobilom. Rastie aj obľúbenosť platby hodinkami. To však nie je všetko banky sa tomuto trendu prisplsobujú a mobilom či hodinkami si klienti viacerých sloveských bánk môžu vybrať hotovosť bez potreby fyzickej karty.

Mobilom platíme čoraz radšej

Nákupné zvyky slovenských zákazníkov sa výrazne menia a digitálne technológie zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu. Bez smartfónu sa dnes nezaobíde drvivá väčšina ľudí a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou ich každodenného života. Tento trend sa odráža aj v rýchlom raste popularity platenia mobilom. Podľa najnovšieho prieskumu Mastercard až 45 percent Slovákov vyskúšalo platenie mobilným telefónom, čo je viac ako dvojnásobok oproti roku 2019, keď to bolo len 21 percent.

Rastie aj obľúbenosť inteligentných hodiniek, ktoré na platenie využíva 18 percent zákazníkov. Tento podiel každoročne pravidelne rastie, čo svedčí o postupnej zmene preferencií spotrebiteľov. Zákazníci tvrdia, že platba inteligentným mobilom alebo hodinkami je pohodlnejšia a rýchlejšia ako tradičná platba kartou alebo hotovosťou. Mobilný telefón sa rýchlo stáva najobľúbenejšou platobnou metódou, ktorú ľudia využívajú, keď je to možné. Inteligentné hodinky sa často využívajú pri športe alebo pri rýchlych nákupoch, keď mobilný telefón nie je poruke.

„Nákupné a platobné návyky slovenských zákazníkov sledujeme dlhodobo a vzostup obľúbenosti platieb mobilom a hodinkami patrí k najväčším trendom posledných rokov. Môžeme smelo hovoriť o novom trhovom štandarde, ktorý ľudia oceňujú najmä kvôli rýchlosti a pohodlnosti. Rovnako dôležitá je pre nás aj bezpečnosť transakcie, ktorá je v prípade tokenizovaných platieb dokonca vyššia ako pri bežných platobných kartách. Zákaznícka skúsenosť jasne smeruje k tomu, že ľudia platia tým, čo majú práve po ruke, alebo čo je pre nich v danej situácii najpohodlnejšie,“ hovorí Generálna riaditeľka spoločnosti Mastercard pre Slovensko a Českú republiku, Jana Lvová.

Slováci pri sebe nenosia karty ani peňaženky

Zmeny v platobných návykoch slovenských zákazníkov súvisia aj s tým, aké predmety nosia pri sebe. Pred piatimi rokmi malo vždy pri sebe peňaženku s hotovosťou 70 percent ľudí, dnes je to už len 64 percent. Naopak, mobilný telefón si so sebou vždy berie 82 percent ľudí.

Inteligentné hodinky a náramky sa stávajú medzi slovenskými zákazníkmi stále populárnejšími. Najčastejším dôvodom, prečo ich ešte nevyužívajú na platenie, je fakt, že ich model nepodporuje potrebné technológie. Jana Lvová dodáva: „Vnímame potrebu zákazníkov platiť pohodlne a bezpečne, preto spolu s našimi partnermi z bánk a technologických spoločností podporujeme rozvoj nových platobných metód, napríklad platobných prsteňov, ktoré má človek vždy doslova po ruke, nemusia sa nabíjať a sú v porovnaní s inými inteligentnými prístrojmi aj veľmi cenovo dostupné.“

 

Banky idú s dobou, zavádzajú bankomaty bez kariet 

Slovenské banky sa stále viac zameriavajú na modernizáciu svojich služieb a jednou z najnovších inovácií je zavedenie bezkontaktných výberov hotovosti z bankomatov. Tento krok prináša zákazníkom jednoduchší, rýchlejší a bezpečnejší spôsob, ako získať hotovosť, pričom nemusí ísť len o klientov konkrétnej banky, ale o všetkých používateľov platobných kariet. Upozorňuje na to portál Živé.sk.

Bezkontaktné výbery umožňujú zákazníkom vybrať si peniaze bez fyzického vloženia karty do bankomatu. Stačí, aby kartu, mobilný telefón alebo inteligentné hodinky priložili k terminálu, zadali PIN a hotovosť je k dispozícii. Tento systém podporuje aj služby ako Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay, čo znamená, že fyzickú kartu nemusíte mať pri sebe.

Niekoľko slovenských bánk už túto novinku zaviedlo. 365.bank a Poštová banka ponúkajú bezkontaktné výbery od konca roka 2019. ČSOB zaviedla túto možnosť v časti svojej siete bankomatov, konkrétne v bankomatoch bývalej OTP banky, ktorých je 129. VÚB banka sprístupnila viac ako stovku bankomatov s touto funkciou v decembri, a Fio banka, ktorá len začala budovať vlastnú sieť bankomatov, má zatiaľ 17 takýchto zariadení.

Prima banka tiež potvrdila, že má už dnes časť bankomatov podporujúcich bezkontaktné výbery a plánuje ich počet postupne rozširovať. Najväčšia banka na Slovensku, Slovenská Sporiteľňa, takéto bankomaty plánuje. Tatra banka ich má už dlhšie, no chce túto možnosť sprístupniť na svojich bankomatich aj klientom iných bánk.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

Fitbit Pay, populárne platobné riešenie pre hodinky a smart náramky, končí na Slovensku 29. júla. Prečo sa Google rozhodlo ukončiť túto službu a čo to znamená pre banky a ich klientov? celý článok

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

11. 7. 2024 | Redakcia

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

Slováci si veľmi rýchlo obľúbili inovácie, akou je napríklad digitálna peňaženka. Ako ukázal prieskum MasteCard, až tretina Slovákov uprednostňuje tento typ platby, keďže sa im nechce... celý článok

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

10. 7. 2024 | Redakcia

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

Revolut, jedna z najhodnotnejších európskych fintechových spoločností, hlási rekordný rok. S príjmami vo výške 2,1 miliardy eur a ziskom pred zdanením 503 miliónov eur, Revolut upevňuje... celý článok

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

4. 7. 2024 | Natália Stašíková

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

Letné dovolenky sú v plnom prúde a otázka, či platiť kartou alebo v hotovosti, je stále aktuálna. Platobné karty ponúkajú bezpečnosť a často aj výhodnejšie kurzové prepočty, no aj tu... celý článok

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

1. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

Vkladná knižka bola svojho času naozaj výhodným bankovým produktom a výnosy na nej boli skutočne zaujímavé. V súčasnosti ich banky už neponúkajú, naopak, končia s nimi. Na vkladných... celý článok