Ktorý študentský účet je najvýhodnejší?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 24. 5. 2010
Študentský účet poskytne mladšej generácii rovnaké bankové služby ako bežný účet, avšak za podstatne lepšiu cenu, častokrát dokonca aj úplne zadarmo.
Ktorý študentský účet je najvýhodnejší?

Zdroj: Shutterstock

Ak patríte k vysokoškolákom alebo stredoškolákom, ktorí si popri svojmu štúdiu privyrábajú, aby aspoň čiastočne odbremenili svojich rodičov, aby si mohli financovať nákladnejšie koníčky a záľuby alebo si splnili väčšie cestovateľské sny a nechcete si svoje (často ťažko) zarobené prostriedky nechávať doma pod vankúšom alebo posielať na účty svojich rodičov, štandardne môžete využívať študentské účty, ktoré sú zaujímavé rôznymi výhodami a benefitmi. Ako mladí ľudia vo veku 18 – 26 rokov máte jedinečnú príležitosť spoznávať pravú hodnotu vlastnoručne zarobených peňazí a naučiť sa manipulovať s nimi.

Banky, ktoré ponúkajú študentský účet

Množstvo bánk pôsobiacich na slovenskom trhu má vo svojej ponuke špeciálne produkty pre študentov. Zorientovať sa v ich ponuke nemusí byť najľahšie, preto prinášame prehľadné informácie o jednotlivých študentských účtoch.

Porovnanie študentských účtov
Banka Produkt Mesačný poplatok za vedenie účtu Úrok Internetbanking
SLSP SPOROžíro EURO<26 0,30 € 0,2 % p.a. zdarma
SLSP SPOROžíro vysokoškolák zdarma 0,2 % p.a. zdarma
ČSOB Študentský účet FUN účet zdarma pre študentov, 0,86 € pre neštudentov nad 19 rokov 0,15 % p.a. zdarma
Volksbank Index zdarma 0,05 % p.a. zdarma
Volksbank Index extra zdarma 0,05 % p.a. zdarma
Volksbank Young 1,69 € 0,05 % p.a. zdarma
Tatra Banka Tatra Personal Young 2,50 € 0,05 % p.a. zdarma
Tatra Banka Tatra Personal Academy 0,35 € 0,05 % p.a. zdarma
UniCredit Bank Young Balík 26 zdarma 0 % p.a. zdarma
VÚB Start konto zdarma 0,1 % p.a. zdarma

 

Výhody pre študenta

Medzi najväčšie výhody študentských účtov považujeme jeho vedenie bez poplatkov alebo len s minimálnymi poplatkami. Spravidla sa neplatí ani za založenie či zrušenie účtu. Banky vám ako svojim mladým klientom ponúknu neporovnateľne lepšie úroky z vkladov ako by ste mali na klasických bežných účtoch. Ústretovo sa správajú banky aj pri vydávaní platobných kariet, za ktoré si väčšina z nich neúčtuje poplatok. V ideálnom prípade je platobná karta spojená aj s minimálnymi alebo žiadnymi nákladmi na platbu v obchodoch nielen doma, ale aj v zahraničí. Niektoré bankové inštitúcie poskytujú k študentským účtom aj bezúčelový úver na financovanie štúdia, na základe ktorého máte zvýhodnenú úrokovú sadzbu a istinu z úveru môžete splácať až po ukončení štúdia. Jednou z ďalších foriem získania dodatočných prostriedkov je kontokorentný úver, ktorého výška závisí nielen od banky, ale od finančnej situácie na vašom účte.

Banky myslia aj na priaznivcov informačných technológií

Všetky banky vám ako študentom poskytujú možnosť využívať služby internetového bankovníctva úplne zadarmo. Tým si môžte spravovať svoj účet, uhradiť faktúru za telefón či zaplatiť internát z pohodlia domova, a bez obmedzení v podobe poplatkov. Pre aktívnych užívateľov je účet, ktorý poskytuje tieto služby, najzaujímavejší, pretože trvalé príkazy, inkasá alebo iné úhrady v pobočke vždy niečo stoja. Je preto ideálne naučiť sa pracovať s internetbankingom, prostredníctvom ktorého vás transakcia nebude stáť ani cent.

Pred zriadením študentského účtu je dôležité upriamiť pozornosť na:

  • Väčšina bánk si za prichádzajúce platby neúčtuje žiadny poplatok. Je nutné si vopred zistiť, či daná banka nestrháva poplatky za tieto transakcie.
  • Uistite sa, či neplatíte za vydanie alebo opätovné vydanie platobnej karty. Predovšetkým, ak ju využívate len minimálne.
  • Zvýšenú pozornosť treba venovať poplatkom za vedenie účtu. Na trhu je široká škála študentských účtov a teda veľa možností vybrať si taký, pri ktorom neplatíte za vedenie účtu nič. A to aj za predpokladu nulového zostatku.
  • Ak chcete využívať výhody študentských účtov, je nutné mať na pamäti, že banka vyžaduje dokladovanie potvrdenia o štúdiu minimálne 1x ročne.

Študenti sú klientami zajtrajška

Najširšiu ponuku produktov pre mladú generáciu banky smerujú práve na študentov stredných a vysokých škôl v dennej forme. Mnohé banky vám ako svojim vysokoškolským klientom poskytnú zľavy na oblečenie, športové potreby, vstupenky na koncerty, hudobné festivaly alebo študijné pobyty doma aj v zahraničí. Umožňujú takisto aj lacnejšie cestovanie po mnohých európskych krajinách.

Väčšina bánk chce za svojich verných klientov práve vysokoškolákov, ktorí predstavujú špecifickú klientelu finančných inštitúcií už teraz, hoci pre ne môžu byť zatiaľ aj stratovým biznisom. V tejto súvislosti veria, že ostanú v ich podvedomí zapísané ako spoľahlivé inštitúcie a nebudú tak mať dôvod premýšľať nad zmenou banky v budúcnosti.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok