Banky si uvedomujú potenciál študentov, lákajú ich čoraz netradičnejšími spôsobmi

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 25. 2. 2010
Takmer každý vysokoškolák a mnohí stredoškoláci si popri svojmu štúdiu privyrábajú.Ak si zarobené prostriedky nechcú nechávať doma, môžu využívať študentské účty.
Banky si uvedomujú potenciál študentov, lákajú ich čoraz netradičnejšími spôsobmi

Zdroj: Shutterstock

Dôvodom je získanie čiastočnej finančnej nezávislosti od rodičov, financovanie koníčkov alebo plnenie väčších cestovateľských snov. Ak si zarobené prostriedky nechcú nechávať doma pod vankúšom alebo posielať na účty svojich rodičov, štandardne môžu využívať študentské účty, ktoré sú zaujímavé rôznymi výhodami a benefitmi.  Mladí ľudia vo veku 18 – 26 rokov  tak majú jedinečnú príležitosť spoznávať pravú hodnotu vlastnoručne zarobených peňazí a naučiť sa manipulovať s nimi.

Študenti sú klientmi zajtrajška

Niektoré banky nemajú vo svojom portfóliu detské produkty alebo produkty pre dospievajúcu mládež, no azda každá banka má vo svojej ponuke špeciálne produkty pre študentov. Najširšiu ponuku produktov pre mladú generáciu banky smerujú práve na študentov stredných a vysokých škôl v dennej forme.  Väčšina bánk však chce za svojich verných klientov práve vysokoškolákov, ktorí predstavujú špecifickú klientelu finančných inštitúcií už teraz, hoci pre ne môžu byť zatiaľ aj stratovým biznisom.

Oveľa dôležitejší sú však pre ňu v dlhodobom horizonte. Zabezpečia si študentov, ktorým sa budú kompletne starať o  peniaze, pretože v nich vidia  potenciálnych klientov do budúcnosti, keď budú mať svoj vlastný pravidelný príjem. Banka z nich v budúcnosti môže mať veľmi zaujímavé príjmy a preto snáď každá verí, že poskytnutím kvalitných služieb študent nebude mať dôvod opustiť ju po absolvovaní svojho štúdia.

Konkrétne výhody pre Študenta

Prehľad študentských účtov, ktoré poskytujú slovenské banky v súčasnosti nájdete v našom porovnaní študentských účtov.

Banky vychádzajú z faktu, že drvivá väčšina mladých ľudí odchádza za štúdiom do väčších a vzdialenejších miest, prípadne do zahraničia. Študentské účty tak v mnohom zastupujú rodiča, ktorý svojej ratolesti nie je nablízku a ponúkajú možnosť vyriešiť platby, ktoré sú so štúdiom alebo ďalšími potrebami spojené.

Medzi najväčšie výhody študentských účtov môžeme považovať jeho vedenie bez poplatkov alebo len s minimálnymi poplatkami. Často sa neplatí ani za založenie či zrušenie účtu. Banky taktiež ponúkajú svojim mladým klientom neporovnateľne lepšie úroky z vkladov ako by mali na klasických bežných účtoch.

Niektoré bankové inštitúcie poskytujú k študentským účtom aj bezúčelový úver na financovanie štúdia, na základe ktorého majú zvýhodnenú úrokovú sadzbu a istinu z úveru môžu splácať až po ukončení štúdia. Jednou z ďalších foriem získania dodatočných prostriedkov je kontokorentný úver, ktorého výška závisí nielen od banky, ale odráža aj finančnú situáciu na účte klienta.

Ústretovo sa správajú banky aj pri vydávaní platobných kariet, za ktoré si väčšina bánk neúčtuje poplatok. V ideálnom prípade je platobná karta spojená aj s minimálnymi alebo žiadnymi nákladmi na platbu v obchodoch nielen doma, ale aj v zahraničí.

Takmer každá banka poskytuje študentom možnosť využívať služby internetového bankovníctva úplne zadarmo. Tým si môže každý spravovať svoj účet, uhradiť faktúru za telefón či zaplatiť internát z pohodlia domova, a bez obmedzení v podobe poplatkov. Pre aktívnych užívateľov je účet, ktorý poskytuje všetky tieto služby, najzaujímavejší.

Niečo navyše

Nie je nič nezvyčajné na tom, že banka si chce záujem študentov poistiť nebankovými výhodami a zľavami.

Mnohé banky poskytujú svojim vysokoškolským klientom zľavy na oblečenie, športové potreby, vstupenky na koncerty, hudobné festivaly alebo študijné pobyty doma aj v zahraničí. Umožňujú im takisto aj lacnejšie cestovanie po mnohých európskych krajinách. Jednou z foriem komunikácie so študentmi je aj organizovanie súťaží, sponzorské príspevky na zahraničné stáže alebo finančná pomoc pri dopĺňaní knižníc alebo počítačového vybavenia učebných priestorov.

Pri zriadení študentského konta upriamte pozornosť na:

  1. Väčšina bánk si za prichádzajúce platby neúčtuje žiadny poplatok. Je nutné si vopred zistiť, či daná banka nestrháva poplatky za tieto transakcie.
  2. Uistite sa, či neplatíte za vydanie alebo opätovné vydanie platobnej karty. Predovšetkým, ak ju využívate len minimálne.
  3. Zvýšenú pozornosť treba venovať poplatkom za vedenie účtu. Na trhu je široká škála študentských účtov a teda veľa možností vybrať si taký, pri ktorom neplatíte za vedenie účtu nič. A to aj za predpokladu nulového zostatku.
  4. Ak chcete využívať výhody študentských účtov, je nutné mať na pamäti, že banka vyžaduje dokladovanie potvrdenia o štúdiu minimálne 1x ročne.

Filozofiou mnohých bánk je poskytnúť študentom okrem spravovania finančných prostriedkov a peňažných transakcií  aj možnosť zábavy, cestovania, hier o vecné ceny, lístky na koncerty populárnej hudby. V tejto súvislosti veria, že ostanú v ich podvedomí zapísané ako spoľahlivé inštitúcie a nebudú tak mať dôvod premýšľať nad zmenou banky v budúcnosti. 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Platba, Úver

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok