Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 31. 10. 2023
Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám. Podľa najnovších informácií by sa to však malo zmeniť. Štát chystá viacero noviniek, vďaka ktorým by mohlo sporenie byť opäť atraktívne.
Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Zdroj: Shutterstock

Popularita klesla z viacerých dôvodov

Popularita stavebného sporenia klesla v priebehu posledných rokov z viacerých dôvodov. Najväčším z nich bolo náročné získanie štátnej prémie a obmedzenia pri využívaní nasporených financií. Celej situácii neprospeli ani superlacné úvery, z ktorých mnohé mali úrok nižší ako 1 %.

Nízky záujem o stavebné sporenie znamenal menej klientov, čo donútilo niektoré veľké inštitúcie prestať uzatvárať nové sporiace zmluvy. Medzi tieto inštitúcie patrili Wüstenrot stavebná sporiteľňa a ČSOB stavebná sporiteľňa. Na slovenskom trhu aktuálne pôsobí len jedna stavebná sporiteľňa, v ktorej je možné uzatvárať nové zmluvy o stavebnom sporení – a tou je Prvá stavebná sporiteľňa (PSS).

Zatraktívnenie stavebného sporenia

Novela zákona o stavebnom sporení, ktorá má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2024, sa snaží stavebné sporenie urobiť atraktívnejším. Zameriava sa predovšetkým na tzv. rodinné stavebné sporenie, ktoré by mohlo rodinám s deťmi priniesť výhodnejšie podmienky, než majú v súčasnosti. 

„Rodinné stavebné sporenierobí štátnu prémiu dostupnejšou pre rodiny s deťmi a otvára tak stavebné sporenie tej skupine, ktorá ho často potrebuje najviac,“ hovorí Filip Kužma, riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa (IMS).

Novela sa tiež zameriava na výšku štátnej prémie. Tá sa každý rok upravuje na základe vzorca, ktorý určuje percento prémie z ročného vkladu. Inými slovami, špecifikuje, akú sumu musí človek vložiť na účet stavebného sporenia, aby získal plnú štátnu prémiu.

Získanie plnej štátnej prémie však doteraz nebolo jednoduché. Nie všetkým domácnostiam sa to preto podarilo. Novela by mohla priniesť zmenu, vďaka ktorej by bolo možné dosiahnuť vyšší zisk aj pri nižších vkladoch.

Nová definícia domácnosti

Ďalšou veľkou zmenou v zákone by mala byť nová definícia domácnosti, ktorú by tvoril manžel, manželka a deti. Tento detail je kľúčový najmä pre určenie finančnej situácie danej rodiny. 

V minulosti sa totiž stávalo, že finančná situácia bola nesprávne hodnotená len kvôli tomu, že jeden z rodičov mal príjem nad zákonnou hranicou, kým druhý zarábal oveľa menej. Domácnosť tak vo výsledku prišla o štátnu prémiu, na ktorú by podľa novej definície mala mať nárok.

Podľa nového zákona by sa štátna prémia nemala určovať podľa jednotlivcov, ale podľa limitov oboch manželov, čo je 2 x 1,3-násobok priemernej mzdy. K tomu by sa mal pripočítať ešte 0,65-násobok priemernej mzdy rodičov za každé dieťa. Ak bude výsledná suma v limite na plnú štátnu prémiu, ktorá má v roku 2024 byť 70 eur, získa ju každý člen rodiny – za predpokladu, že na účet stavebného sporenia vloží potrebnú sumu.

Koľko je teda potrebné vložiť na účet stavebného sporenia, aby ste získali maximálnu prémiu? Zatiaľ čo tento rok bola hranica nastavená na približne 2 800 eur, v roku 2024 by to malo byť 1 000 eur. Ide o výrazne nižšiu sumu, ktorá by nemala predstavovať problém pre väčšinu domácností.

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Zníženie poplatkov

Ďalšou významnou zmenou by malo byť zníženie poplatkov. Rodinní sporitelia by mali v prvom roku získať zľavu 50 %. Týmto spôsobom sa im zníži finančné zaťaženie a celý proces sporenia sa stane výhodnejším.

Koho sa budú týkať nové pravidlá?

Nové pravidlá, ktoré vyplývajú z novely zákona, by sa mali týkať všetkých klientov PSS, Wüstenrot aj ČSOB. To platí aj napriek skutočnosti, že posledné dve menované spoločnosti už neuzatvárajú žiadne nové zmluvy. Obidve však stále majú existujúcich klientov, ktorí by mohli z nových zmien profitovať.

Zmeny nie sú isté

Novela zákona vyzerá nádejne a sľubne, no jej realizácia nie je istá. Rezort financií pripravil nový návrh, ktorý by mal predchádzajúci, vrátane zvýhodnení, zrušiť. Či sa teda skutočne dočkáme akýchkoľvek zmien, je zatiaľ nejasné.

Dôvodom, prečo ministerstvo financií chce návrh stiahnuť, je podľa nich neadresné poskytovanie štátnej prémie. S týmto argumentom však nesúhlasí mnoho ľudí, vrátane IMS. „Zákon, ktorý predkladateľ navrhuje zrušiť, len reaguje na potreby aplikačnej praxe a zreálňuje očakávania štátu od stavebných sporiteľov. Štát nedáva spotrebiteľom peniaze len tak, ale dopĺňa ich vlastný príspevok. Štát má takisto garanciu, že rodiny využijú prémiu na bývanie, nakoľko každé euro, ktoré cez systém stavebného sporenia prejde, musí byť doložené zmluvami, faktúrami či bločkami,“ hovorí Filip Kužma.

Kužma ďalej uvádza, že zmeny v stavebnom sporení by mohli pomôcť stovkám domácností. Získanie nového bývania je na Slovensku jedno z najťažších v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ. Toto tvrdenie podporujú aj štatistiky, podľa ktorých na kúpu bytu o výmere 70 metrov štvorcových potrebuje bežný Slovák približne 14 hrubých ročných platov.

Anketa

Využívate stavebné sporenie?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slováci majú v bankách miliardy eur. Analytička vysvetľuje, čo s nimi môže urobiť inflácia

24. 11. 2021 | Redakcia

Slováci majú v bankách miliardy eur. Analytička vysvetľuje, čo s nimi môže urobiť inflácia

Čím je totiž rast spotrebiteľských cien rýchlejší, tým viac nám ukrajuje z našich úspor. Na to, ako sa vyvíjajú vklady obyvateľstva v bankách a ako ich úspory ovplyvňuje inflácia, sa... celý článok

Tretina ľudí nemá potrebnú finančnú rezervu. Ako doma ušetriť a správne sporiť?

22. 11. 2021 | Redakcia

Tretina ľudí nemá potrebnú finančnú rezervu. Ako doma ušetriť a správne sporiť?

Každý tretí Slovák si nedokáže odkladať žiadne peniaze na tvorbu finančnej rezervy. Približne 30 percent si peniaze odkladá, nie však pravidelne. Vyplýva to z prieskumu Poštovej banky. celý článok

Nestíhate platiť splátky - kedy môže veriteľ zosplatniť celý dlh?

14. 9. 2021 | Barbora Magočová

Nestíhate platiť splátky - kedy môže veriteľ zosplatniť celý dlh?

Strata výhody splátok pre omeškanie s platením môže byť pre dlžníka likvidačná. Aké pravidlá musia byť dodržané pri jej uplatnení a aké následky sa s predčasným zosplatnením spájajú? celý článok

Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

6. 9. 2021 | Redakcia

Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

Viete, aký je rozdiel medzi sporením a investovaním? Podľa spoločnosti FinGO.sk to hlavne mladí ľudia často nevedia.

Kde zobrať peniaze na rekonštrukciu bývania? (+porovnanie úverov)

19. 8. 2021 | Redakcia

Kde zobrať peniaze na rekonštrukciu bývania? (+porovnanie úverov)

V tomto roku sa ceny stavebných materiálov zvýšili a prerábky sa preto môžu predražiť. Pozrite si, ako ako financovať rekonštrukciu čo najvýhodnejšie.