Čaká nás nová vlna COVIDU? Úrad verejného zdravotníctva vydal nové odporúčania

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 28. 7. 2022
Koronavírus nás za posledné dva roky potrápil viac ako dosť. Režim s voľnejšími opatreniami, ktorý si práve užívame, bol preto niečím, čo mnohí netrpezlivo očakávali. Ako dlho však potrvá? Jeseň sa blíži a úrad verejného zdravotníctva sa na ňu pripravuje novými odporúčaniami, ktoré vydal len pred pár dňami.
Čaká nás nová vlna COVIDU? Úrad verejného zdravotníctva vydal nové odporúčania

Zdroj: Shutterstock

Nové odporúčania

Úrad verejného zdravotníctva vydal 15. júla nové odporúčania týkajúce sa koronavírusu. Reaguje tak na zvyšujúci sa počet nakazených. Podľa oficiálnych informácií sa zvýšil nielen počet novoinfikovaných, ale aj počet pacientov na pľúcnej ventilácii:

  • počet denných prípadov – zvýšenie o 56 %,
  • pacienti na pľúcnej ventilácii – zvýšenie o 57 %,
  • denné príjmy do nemocnice – zvýšenie o 35 %.

Ako sa chrániť pred infekciou?

Na základe informácií od hlavného hygienika Slovenskej republiky Jána Mikasa je v boji proti koronavírusu najúčinnejším riešením očkovanie, využitie posilňujúcej dávky a nosenie respirátora. Okrem toho ale existujú aj ďalšie spôsoby, ako sa pred infekciou chrániť. Podľa úradu verejného zdravotníctva a jeho najnovších odporúčaní by ste mali:

  • Uprednostniť exteriér – všetky stretnutia a ďalšie aktivity sa snažte robiť vonku. Ak to nie je možné, nezabúdajte pravidelne vetrať, aby ste zabezpečili dobrú cirkuláciu vzduchu.
  • Umývať si pravidelne a dôsledne ruky – v prípade, že nemáte možnosť umyť si ruky mydlom a vodou, využite dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu.
  • Zvážiť účasť na stretnutiach a podujatiach – návštevu koncertov, osláv, svadieb či väčších podujatí zvážte najmä v situácii, keď sa vo vašom regióne alebo v úzkych kruhoch zvyšuje počet ľudí nakazených koronavírusom.
  • Myslieť na opatrnosť aj na dovolenke – koronavírus je prítomný aj počas leta. Pred vycestovaním do zahraničia sa preto oboznámte s aktuálnou epidemiologickou situáciou. V prípade zvýšeného počtu pacientov s koronavírusom je dobré zvážiť, či vycestujete. Ak sa po príchode z cieľovej destinácie nebudete cítiť dobre, izolujte sa od ostatných a spravte si test.

Ako chrániť svoje okolie?

Koronavírus ohrozuje nielen vás, ale aj ľudí okolo. Chráňte sa a uistite sa, že neohrozujete svoju rodinu, priateľov alebo kolegov. Urobiť tak môžete niekoľkými spôsobmi:

  • Zaočkujte sa – ak ešte nie ste zaočkovaný, dajte sa zaočkovať. Keď už očkovanie máte, využite posilňujúcu dávku.
  • Izolujte sa, ak máte príznaky typické pre COVID-19 – ak sa necítite dobre a máte príznaky podobné ochoreniu COVID-19, izolujte sa od ostatných. Príznaky nepodceňujte a objednajte sa na test.
  • Noste respirátor alebo rúško – v interiéroch a na miestach, kde je zvýšený pohyb ľudí, noste respirátory alebo rúška. Podľa úradu verejného zdravotníctva by ste mali nosiť respirátor najmä vtedy, keď ste chorí, aby ste znížili riziko, že nakazíte ostatných v okolí. Ak chorí nie ste, noste rúško, pomocou ktorého spomaľujete rozšírenie nákazy.
  • Dodržujte respiračnú etiketu – znamená to, že keď kýchate alebo kašlete, mali by ste použiť jednorazovú hygienickú vreckovku. Po použití ju zahoďte do koša a nezabudnite si umyť ruky.

Najviac ohrozené skupiny

Osoby, ktoré majú slabú imunitu, trpia iným ochorením alebo majú vyšší vek by mali okrem všeobecných opatrení dodržiavať aj ďalšie opatrenia:

  • Zvážiť nakupovanie v obchodoch počas najväčšej návštevnosti, napríklad ráno. Návštevu obchodov môžete obmedziť aj úplne a požiadať niekoho z rodiny, aby spravil nákup namiesto vás.
  • Zvážiť osobné stretnutia, oslavy a udalosti, kde je zvýšený pohyb ľudí.
  • Vyhýbať sa kontaktu s chorými ľuďmi.
  • Vyhýbať sa mestskej hromadnej doprave v čase dopravnej špičky.
  • Vyhýbať sa cvičeniu vo vnútorných priestoroch.

Piata vlna prichádza už v lete

Zvyšovanie počtu nakazených naznačuje, že na Slovensku sa už začala piata vlna koronavírusu. Na rozdiel od tých predchádzajúcich však na ňu štát zatiaľ nijako nereaguje. Ak by tak urobil a držal sa pravidiel z minulého roka, nosili by sme rúška a trápili by nás obmedzenia, ako napríklad kontrola covid pasov alebo obmedzený počet osôb na festivaloch a iných podujatiach.

Zvyšovanie počtu nových prípadov pokračuje už ôsmy týždeň, pričom množstvo infikovaných by krajinu podľa starého covid automatu kategorizovalo do prvého stupňa ohrozenia.

Predchádzajúce vlny sa na Slovensku spájali so striktnými pravidlami:

  • Prvá vlna – trvala od jari do leta 2020. Počas nej sa na Slovensku a v krajinách po celom svete zaviedol prísny lockdown.
  • Druhá vlna – nastala na jeseň a v zime 2020/2021. Uvoľňovanie opatrení počas leta si vybralo svoju daň a situácia sa výrazne zhoršila. Všetko sa začalo zlepšovať koncom jari.
  • Tretia vlna – nastala v júli 2021, pričom následky boli miernejšie ako počas druhej vlny.
  • Štvrtá vlna – nastúpila na začiatku roka 2022 a spôsobilo ju rozširovanie variantu nazývaného Omicron.
  • Piata vlna koronavírusu – aktuálne prebieha. Je spojená s rozširovaním subvariantov BA.4 a BA.5, ktoré sú charakteristické tým, že dokážu infikovať aj osoby, ktoré prekonali koronavírus len nedávno.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok