Ako umiestniť deti do jaslí a škôlky v roku 2022

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 4. 5. 2022
Aktuálne prebieha po celom Slovensku zápis detí do materských škôlok. Ak rozmýšľate nad zápisom vášho prvého dieťaťa do jaslí alebo škôlky, pravdepodobne máte veľa otázok, ako celý proces prebieha. Aby ste odpovede nemuseli hľadať v zákonoch a rôznych fórach na internete, pripravili sme pre vás sprievodcu zápisom detí do jaslí a škôlok.
Ako umiestniť deti do jaslí a škôlky v roku 2022

Zdroj: Shutterstock

Umiestnenie do jaslí

V prípade detí vo veku od 1 do 3 rokov vás budú zaujímať jasle. Škôlky vedia vo výnimočných prípadoch prijať aj 2-ročné dieťa, no vzhľadom na uprednostňovanie starších detí je len malá šanca, že by sa vám to podarilo. Dôležité je tiež pripomenúť, že nad umiestnením dieťaťa do jaslí nemá význam premýšľať, ak nemáte zamestnanie alebo neštudujete. Tieto zariadenia sú určené iba pre rodičov, ktorí majú malé dieťa a zároveň nejako pracujú na svojej kariére.

Pokiaľ však máte dokladovateľné zamestnanie alebo štúdium a dieťa vo veku 1 – 3 rokov, môžete riešiť prihlásenie do jaslí. Po novom by nemal byť problém s nedostatkom voľných miest. Situácii s obmedzenou kapacitou jaslí má pomôcť nariadenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny na jej zvýšenie o 10 %. Ide o reakciu na spájanie či rušenie jaslí a škôlok, ako aj príchod detí z Ukrajiny.

„Navýšením kapacít v jasliach vytvárame viac voľných miest ako počet detí, ktorým sa v minulom roku z dôvodu nedostatku miesta nepodarilo do jasličiek dostať. Je dôležité, aby sme vytvárali podmienky pre zosúladenie pracovného a rodinného života rodičov a podporovali rodiny. Ide najmä o matky s deťmi, ktoré sú z dôvodu materstva nespravodlivo diskriminované až po dôchodok.“

– Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny

Žiadosť o miesto

Keď už ste sa rozhodli, že vaše dieťa pôjde do jaslí, ostáva len nájsť miesto a podať žiadosť. V praxi to znamená niekoľko telefonátov do jaslí vo vašom okolí. Keď vám niekde potvrdia voľné miesto, zvyčajne ide rodič aj s dieťaťom na návštevu. Vtedy dostanete podrobné informácie o prijímaní detí do konkrétneho zariadenia.

Vzhľadom na to, že veľkú väčšinu jaslí v dnešnej dobe tvoria súkromné zariadenia, podmienky prijatia sa môžu líšiť. Tieto dokumenty však budete s istotou potrebovať pri žiadaní o umiestnenie dieťaťa do jaslí:

  • písomná žiadosť o poskytnutie sociálnej služby pre vaše dieťa,
  • potvrdenie zamestnávateľa matky/otca dieťaťa o pracovnom pomere, prípadne štúdiu alebo evidencie na úrade práce.

Po schválení žiadosti a následnom nástupe dieťaťa do jaslí budete potrebovať:

  • evidenčný list dieťaťa,
  • potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa,
  • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa na pobyt v kolektíve.

Umiestnenie do škôlky

Keď dieťa dosiahne vek 3 rokov, rodičom zaniká nárok na rodičovský príspevok a končí rodičovská dovolenka. S tým vo väčšine prípadov prichádza umiestnenie dieťaťa do škôlky, kde sa bude pripravovať na školský život mimo stáleho kontaktu s rodinou.

Je škôlka povinná?

Dieťa môže začať chodiť do škôlky aj skôr ako v troch rokoch, ak to škôlka umožní. Dovŕšenie veku 3 rokov však nie je spojené s povinným prihlásením do škôlky. Ak na to dieťa nie je pripravené, do veku 5 rokov môže byť doma. Či už v starostlivosti rodičov, starých rodičov, alebo platenej opatrovateľky. Po dovŕšení 5 rokov však z dôvodu prípravy na školu vzniká rodičom povinnosť zapísať dieťa do škôlky.

Podmienky pri prijímaní žiadostí

Vzhľadom na to, že škôlka je pre dieťa povinná až od 5 rokov, rodičia mladších detí často narážajú na problém s nedostatočnými kapacitami. Žiadosti o poskytovanie služieb bývajú zamietnuté práve preto, že do danej škôlky sa hlásia deti, ktoré už majú pravidelné navštevovanie škôlky prikázané zákonom.

Okrem toho je však často spomínanou skutočnosťou to, že riaditelia škôlok si nastavujú ďalšie podmienky prijímania detí. Často sa môžete stretnúť s uprednostňovaním detí na základe:

  • trvalého pobytu vo vybranej obci, meste či mestskej časti,
  • (ne)zamestnanosti rodičov,
  • toho, či v danej škôlke už je prijatý súrodenec aktuálne prihlasovaného dieťaťa.

Tieto podmienky zo zákona nesmú byť stanovené „natvrdo“ v zmysle: „Prijímame výhradne deti zamestnaných rodičov s trvalým pobytom na týchto uliciach…“ Pokiaľ sa ale do škôlky hlási viac detí ako je jej kapacita, riaditeľ má právo určiť kritériá, na základe ktorých sa budú žiadosti prijímať prioritne.

Dôležité dátumy

Aby ste nemuseli riešiť nedostatok miest v požadovaných škôlkach, sledujte ich vyhlásenia. Škôlky informácie o blížiacom sa zápise často zverejňujú od 15. 2. do 15. 3. na svojich weboch, sociálnych sieťach či iných verejne dostupných miestach. Samotný zápis potom prebieha v priebehu mája, najčastejšie v dátumoch 30. 4. – 31. 5. Ak si nie ste istí prijatím v jednej škôlke, môžete žiadosti podať aj vo viacerých zariadeniach.

Žiadosť

Škôlky mávajú svoje formuláre, no môžete použiť aj vlastnú žiadosť obsahujúcu všetky potrebné údaje. Vzor nájdete napríklad na tomto odkaze. Žiadosť musí byť podaná písomne. Či ju odovzdáte osobne, poštou, alebo elektronicky, je na vašej dohode s vedením škôlky. Nezabúdajte aj na to, že ku žiadosti je potrebné priložiť potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od pediatra, v ktorom sa uvádzajú informácie aj o povinnom očkovaní.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok