Drahšie ošetrenie zubov v roku 2022: Dotkne sa aj vás?

Redakcia | rubrika: Článok | 23. 2. 2022
Starostlivosť o zuby nie je práve lacnou záležitosťou. Pokiaľ vás dlhodobo trápia problémy s chrupom a k zubárovi musíte chodiť často, ošetrenia vás pokojne môžu stáť aj stovky eur ročne. Avšak slovenské poisťovne svojim klientom poskytujú príspevky na zuby. V tomto článku sa dočítate, kedy máte na finančný bonus nárok, ako podať žiadosť a koľko tak viete ušetriť.
Drahšie ošetrenie zubov v roku 2022: Dotkne sa aj vás?

Zdroj: Shutterstock

Nezabúdajte na preventívne prehliadky

Na to, aby ste mohli príspevok na ošetrenie zubov získať, je potrebné spĺňať niekoľko podmienok. Každá poisťovňa si tieto kritériá nastavuje sama, jedno však majú spoločné. Ide o povinnosť absolvovania preventívnej prehliadky v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Možno ste v súvislosti s príspevkom na zuby zachytili, že táto povinnosť je zrušená. Hoci to tak bolo, ale iba počas pandémie, keď koronavírus výrazne obmedzil prácu zubárov. Počas dvoch rokov, kedy bol stav v zdravotníctve kritický, sa teda upustilo od povinnosti pravidelnej návštevy zubára.

S postupným návratom situácie do pôvodného stavu sa preventívky u zubára stali opäť povinnými. Ak teda podáte žiadosť o príspevok od poisťovne, bez vyšetrenia zubov v poslednom kalendárnom roku máte istotu, že bude zamietnutá.

Na ktoré zákroky prispievajú poisťovne?

Aj keď spĺňate podmienku súvisiacu s preventívnou kontrolou, stále nie je isté, že finančný bonus na zuby dostanete. Poisťovne vám príspevok poskytnú iba v niektorých prípadoch. Ak neberieme do úvahy zubárske zákroky plne preplácané poisťovňou (akútne ošetrenia, RTG zubov, preventívky), vieme ich rozdeliť na dve kategórie:

  • kompletne hradené poistencom,
  • čiastočne hradené poistencom.

Zákrok, na ktorý si chcete finančné zvýhodnenie uplatniť, musí patriť medzi úkony čiastočne hradené poistencom. Pokiaľ ide o ošetrenie, ktoré si poistenec musí kompletne platiť sám – napríklad strojček zo špeciálnych materiálov či rôzne nadštandardné zákroky – poisťovňa príspevok neposkytne.

Na finančný bonus máte nárok napríklad pri:

  • odstránení zubného povlaku a kameňa,
  • odstránení povrchových pigmentácií pieskovaním,
  • lokálnej aplikácii fluoridového preparátu,
  • anestézii počas zákroku,
  • zubnom strojčeku.

V tabuľke nájdete niekoľko konkrétnych príkladov na rozdiely v cenách s príspevkom od poisťovne a bez neho.

Úkon

Poistenci

Priama platba

Preventívna prehliadka

0 €

10 €

Nadštandardná injekčná anestézia

10 €

12 €

Fotokompozit, 1 plôška, predné zuby

25 €

35 €

Amalgámová výplň, 1 plôška, predné zuby

19 €

25 €

Výplň koreňových kanálikov (2-koreňový zub)

50 €

75 €

Extrakcia viackoreňového zuba

15 €

20 €

Cenník výkonov sa u jednotlivých zubárov môže líšiť. 

Výška príspevkov na zuby

Výška a podmienky na získanie príspevku na zuby sa líšia v závislosti od poisťovne, s ktorou máte uzatvorenú zmluvu. Rozdiely sú také veľké, že práve kvôli bonusu na zuby poistenci menili svoje poisťovne.


Anketa

Absolvovali ste v roku 2021 preventívnu prehliadku u zubára?

Všeobecná zdravotná poisťovňa

VšZP svojim klientom ponúka finančný bonus na zuby v hodnote do 120 € ročne. Problém je ale v jeho uplatňovaní. Poisťovňa má dva balíky služieb – MINI a MAXI. Poistenie MAXI získavate iba vtedy, ak vytvoríte skupinu s ďalšími 3 poistencami VšZP. V rámci tejto skupiny môže o príspevky žiadať iba jeden člen (správca) a sú vyplácané iba na jeden bankový účet.

Pokiaľ nie ste členom skupiny, máte nárok len na balík služieb MINI, ktorý zahŕňa príspevok na zuby vo výške 2 x 30 € ročne (pre deti iba polovica z toho). Tento komplikovaný systém v kombinácii s maximálnou výškou príspevku 120 € za rok spôsobil, že mnohí klienti prešli ku konkurencii.

Union

V prípade Union zdravotnej poisťovne je príspevok rozdelený na dve časti. Každý rok máte nárok na 100 € na ošetrenie u zubára a 50 € na dentálnu hygienu. Rovnaké podmienky platia pre všetkých klientov, vrátane detí, ktoré majú aspoň jedného rodiča poisteného v Unione.

Čerpanie príspevku necháva Union kompletne v réžii poistenca. Ak počas jednej návštevy u zubára dosiahnete výdavky vo výške 150 €, na ktoré sa bonus dá uplatniť, môžete to urobiť. Nie je však problém ani s tým, ak si ich rozdelíte medzi viaceré ošetrenia. Union taktiež ponúka možnosť využiť 100 € pre dieťa na zubný strojček.

Dôvera

Výška príspevku v Dôvere je rovnaká ako v Unione, avšak spôsob čerpania je odlišný. 150 € je rozdelených na 5 častí. Pri každom z 5 ošetrení si teda môžete uplatniť bonus v hodnote 30 €. Tento príspevok sa týka dentálnej hygieny aj ošetrenia u zubára.

Špecifiká príspevku na zuby od Dôvery sa týkajú detí do 18 rokov. V prípade poistencov do 18 rokov je možné využiť 150 € aj na pečatenie trvalých zubov. Taktiež od poisťovne dostanete zubný balíček v hodnote 30 €, ak je poistenou osobou 4-ročné dieťa.

Ako požiadať o príspevok?

Aj pri žiadaní o finančný bonus na zuby platí, že každá poisťovňa má vlastné podmienky. Tu sú stručné návody pre každú z nich.

VšZP

  1. Pred návštevou u zubára si vytlačte a vypíšte žiadosť o úhradu príspevku na dentálnu hygienu.
  2. Počas návštevy požiadajte zubára o jej potvrdenie.
  3. Uchovajte si doklad o zaplatení.
  4. Najneskôr do 3 mesiacov od ošetrenia doručte žiadosť s dokladom na pobočku VšZP.

Union

  1. Po prihlásení sa do aplikácie alebo online pobočky poisťovne vyplňte krátky formulár o type a dátume ošetrenia.
  2. Do 90 dní od ošetrenia nahrajte kópiu dokladu o úhrade.

Dôvera

  1. Najneskôr v deň ošetrenia si v aplikácii alebo elektronickej pobočke poisťovne vytvorte žiadosť.
  2. Uchovajte si doklad o zaplatení po návšteve u zubára.
  3. Do 30 dní nahrajte k žiadosti prostredníctvom aplikácie alebo elektronickej pobočky kópiu dokladu.

Zhrnutie

V prípade starostlivosti o zuby sa prevencia rozhodne vypláca. Nielen z hľadiska menšieho rizika vzniku vážnych zdravotných problémov, ale aj z finančných dôvodov. Dodržiavaním intervalov prehliadok u zubára môžete získať nárok na lákavé bonusy od poisťovní.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok