Leto, priatelia, vôňa dymu a mäsa... a niečo navyše. Grilovacia sezóna je v plnom prúde a s ňou rastie aj túžba vyskúšať nové chute a postupy inšpirované autentickým americkým grilovaním. Práve v srdci Berouna nájdete podnik, ktorý sa týmto smerom vydal už dávno – legendárnu reštauráciu Blackdog, ktorá sa z malého bistra vypracovala na rešpektované miesto pre všetkých gurmánov a milovníkov dobrého jedla. Dnes okrem slávnych burgerov zohráva dôležitú úlohu poctivé údenie mäsa v štýle Texas BBQ, inšpirované ikonou žánru Aaronom Franklinom, ktorého filozofia sa stala kulinárskym kompasom pre Blackdog.
Tullamore D.E.WPod vedením šéfkuchára Martina Rákosníka tu vznikajú nielen pomaly kreslené mäsové špeciality, ale aj vlastné receptúry omáčok, ktoré dodávajú BBQ ešte hlbší chuťový rozmer. Dôkazom sú dve originálne BBQ omáčky, ktoré spájajú sladkosť, dym a štipku ostrosti s charakterom írskej whisky - Tullamore D.E.W. Original a Tullamore D.E.W. Honey Sauce.
"BBQ omáčky nie sú len doplnkom mäsa, sú jeho dušou. S kvapkou whisky získajú novú vôňu a hĺbku, ktorú ocení každý, kto má rád skutočné grilovanie. Každý si ich môže pripraviť doma – stačia vám kvalitné suroviny a trochu trpezlivosti." povedal šéfkuchár Martin Rákosník.
Či už plánujete víkendové grilovanie s priateľmi alebo hľadáte inšpiráciu pre domáce kulinárske výzvy, nechajte sa viesť kombináciou slovenskej poctivosti, americkej BBQ tradície a írskeho ducha. Pretože dobré jedlo spája ľudí – a chutí ešte lepšie s kvapkou whisky. Omáčky vydržia v chladničke v uzavretej nádobe dva týždne. Ak ich správne konzervujete.
BBQ Tullamore DEW Originálna omáčka
Množstvo: cca 500 g hotovej omáčky
Prísady:
1. 80 ml Tullamore D.E.W.
2. 150 g kečupu
3. 45 ml jablčného octu
4. 90 g medu
5. 90 g trstinového cukru
6. 120 ml worcesterskej omáčky
7. 6 g granulovanej cibule
8. 6 g cesnakového prášku
9. 15 g čili omáčky (napr. Sriracha)
10. soľ a korenie – štipka podľa chuti
Procedúra:
1. Vložte všetky ingrediencie do hrnca a dobre premiešajte.
2. Privedieme k varu, potom znížime teplotu a necháme asi 10 minút do mäkka dusiť.
3. Pre intenzívnejšiu chuť whisky pridajte 1 panáka Tullamore DEW. (cca 20-30 ml) a krátko premiešajte.
4. Omáčku nechajte vychladnúť a nalejte do čistého pohára alebo fľaše.
BBQ Tullamore DEW medová omáčka
Množstvo: cca 500 g hotovej omáčky
Prísady:
1. 240 g kečupu
2. 80 ml medu Tullamore D.E.W.
3. 60 ml javorový sirup
4. 60 ml čerstvá pomerančová šťáva
5. 60 ml jablčného octu
6. 30 g paradajkovej pasty (koncentrovanej)
7. 30 ml worcesterskej omáčky
8. 12 g dijonskej horčice
9. 5 g granulovanej cibule
10. 5 g cesnakového prášku
11. 5 g práškovej údenej papriky
12. soľ a korenie – štipka podľa chuti
Procedúra:
1. Všetky ingrediencie zmiešajte v stredne veľkom hrnci.
2. Za stáleho miešania privedieme k varu, potom znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 10 minút.
3. Nechajte vychladnúť a nalejte do čistej nádoby na uskladnenie.