Ako a prečo zbierať dažďovú vodu

PR článok | rubrika: SEO PR | 28. 2. 2024
Zber dažďovej vody ponúka množstvo výhod, no dôležité je vedieť, ako na to. Nádrže na vodu sú totiž vyrobené z rôznych materiálov, pričom ich môžete umiestniť nad alebo pod zem. Poďme sa pozrieť na to, aké možnosti máte a prečo vôbec zbierať dažďovú vodu?
Ako a prečo zbierať dažďovú vodu

Zdroj: Shutterstock

Prečo zbierať dažďovú vodu?

Zber dažďovej vody je skvelým spôsobom, ako si zabezpečiť ekonomické aj environmentálne výhody. Pitná voda sa totiž stáva najcennejšou komoditou na svete, preto treba robiť všetko pre lepšie hospodárenie s ňou. Medzi najväčšie benefity zberu dažďovej vody patria:

  • Šetrenie vody – dažďová voda je skvelou alternatívou k vode, ktorá sa využíva na zavlažovanie, polievanie či iné vonkajšie aktivity.
  • Šetrenie energie – keďže zber dažďovej vody obchádza centralizovaný vodný systém, dochádza k šetreniu energie.
  • Šetrenie nákladov – na našom území sú čoraz suchšie letá, čo vedie k zvýšenej zálievke záhrad. Takéto polievanie pitnou vodou vás môže vyjsť na desiatky až stovky eur, pričom polievanie dažďovou vodou je úplne zadarmo. Jedinú prvotnú investíciu je potrebné dať na nádoby na vodu.
  • Menej záplav a erózií – ak je veľa zrážok, všetka voda postupne odteká do kanalizácií, ktoré ju nemusia stíhať odvádzať. Následne zostávajú zaplavené záhrady či polia, preto práve zberom dažďovej vody odľahčíte kanalizácie.
  • Živiny pre rastliny – dažďová voda je bohatá na dusík, ktorý rastlinám poskytuje hnojaci účinok.

Pokiaľ si myslíte, že dažďová voda sa dá využiť len na polievanie záhrady, vyvedieme vás z omylu. Môžete s ňou splachovať, umývať, kŕmiť zvieratá či použiť ju pri stavebných prácach. Okrem toho sa dá dažďová voda využiť aj na vykurovanie, sprchovanie či do bazéna, v týchto prípadoch je však potrebný aj kvalitný filter. Z dlhodobého hľadiska však ide o investíciu, ktorá sa vyplatí.

Ako zachytávať dažďovú vodu?

Vybrať si môžete z viacerých možností, pričom najdôležitejšie je rozhodnúť sa, či stavíte na nadzemné alebo podzemné nádrže na vodu. Obe majú svoje výhody aj nevýhody.

  • Nadzemné zachytávanie dažďovej vody – jednoduchšie riešenie, zachytíte menej vody, nádoba bude viditeľná a zaberie miesto.
  • Podzemné zachytávanie dažďovej vody – sofistikované riešenie, nádrž je pod zemou a nezaberá žiadne miesto, finančne náročnejšia prvotná investícia, väčší objem zachytenej vody.

Tip: Oba typy nádob na vodu si môžete kúpiť zde.

Nadzemné nádrže na dažďovú vodu

Ako sme spomenuli, najjednoduchšie riešenie sú nadzemné nádoby na dažďovú vodu, s ktorých inštaláciou vás nečaká žiadna práca navyše. Ak vám záleží na vzhľade vašej záhrady a potrpíte si na detaily, stavte na designové nádrže na vodu, ktoré imitujú kameň alebo vyzerajú ako moderný doplnok. 

Pri nadčasovom dome sa bude krásne vynímať sud na dažďovú vodu, ktorý pripomína tehlový múrik či veľký kvetináč. No a pokiaľ máte najradšej prírodné motívy, ideálny bude sud imitujúci peň dreva. Dizajnové nádrže na vodu nájdete tu.

Pokiaľ chcete zostať pri nadzemnej nádrži, no hľadáte niečo väčšie a prepracovanejšie, tak vám odporúčame IBC kontajnery. Majú pevnú konštrukciu a sú na palete, preto ich môžete položiť aj na nie úplne spevnený povrch. No a najväčšou výhodou je ich veľký objem. Kontajner IBC nájdete aj online v tomto obchode.

Podzemné nádrže na dažďovú vodu

Na zber väčšieho množstva dažďovej vody, ktorú budete využívať nielen na polievanie, vám výborne poslúžia práve podzemné nádrže. Keďže budú úplne pod zemou, nijako vám na záhrade nebudú zavadzať, pričom nájdete aj také s objemom až do 7 000 litrov či viac. 

Jedinou nevýhodou je ich inštalácia a zakopanie do zeme, taktiež k podzemnej nádrži budete potrebovať čerpadlo. Nič to však nemení na tom, že ide o výbornú investíciu, ktorá šetrí prírodu aj vašu peňaženku.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok