Poznáme rizikové odvetvia. Môže umelá inteligencia

Redakcia | rubrika: Článok | 20. 10. 2023
Niektoré oblasti nemajú proti vznikajúcej umelej inteligencii šancu. Ak v nich podnikáte alebo sa nimi "len" živíte, mali by ste sa mať na pozore. Alebo sa naučte využívať umelú inteligenciu pre svoje odvetvie. A ak to náhodou nevyjde, stále existujú profesie, ktoré ani tá najlepšia AI ešte dlho nedokáže prevziať.
Poznáme rizikové odvetvia. Môže umelá inteligencia

Zdroj: Shutterstock

Ak ste v posledných rokoch pracovali na vývoji softvéru, pravdepodobne poznáte server Stack Overflow. Je to miesto, kde pri troche snahy nájdete odpoveď na takmer akúkoľvek otázku o rôznych programovacích technikách a trikoch v rôznych programovacích jazykoch a operačných systémoch.

Namiesto hodín alebo dní štúdia tlačených príručiek vám nájdenie odpovede na Stack Overflow zvyčajne zaberie len niekoľko minút (alebo v náročnejších prípadoch desiatky minút). Zvyčajne správnu. Napriek tomu v poslednom čase návštevnosť tohto servera klesla približne na polovicu úrovne z rokov 2018 až 2022.

 

Rýchla pomoc v mene ChatGPT

Ak na vyriešenie problému na Stack Overflow potrebujete minúty alebo desiatky minút, na ChatGPT zvyčajne stačia sekundy. Umelá inteligencia vám navyše umožňuje upresňovať zadania postupne počas rozhovoru.

Ak niečo nefunguje, stačí poslať chybovú správu do aplikácie ChatGPT. Potom dostanete vysvetlenie, čo je pravdepodobne nesprávne a ako to opraviť.

Stack Overflow zatiaľ reagoval úspornými opatreniami. V máji prepustil desatinu svojich zamestnancov a v blízkej budúcnosti pravdepodobne prepustí ďalších 28 %. Oznámila tiež vlastný program vývoja umelej inteligencie.

Tradičné vyhľadávanie podľa kľúčových slov pravdepodobne nadobro skončilo.

ChatGPT sa už tento rok podarilo "rozdrviť" ďalšiu spoločnosť Chegg Inc., ktorá sa zaoberá systémami na podporu učenia (nie strojového, ale ľudského). Jej akcie stratili od konca roka 2022 (presnejšie do 17. októbra) celkovo dve tretiny svojej hodnoty. Spoločnosť Chegg už tiež oznámila prepúšťanie spolu s novým zameraním na vývoj umelej inteligencie.

A teraz otázka na telo: "A čo vy?" Ako je na tom vaša práca, spoločnosť alebo podnik? Hrozí, že aj vás jedného dňa nahradí umelá inteligencia? Ak vykonávate nejakú kancelársku prácu, potom vám to skutočne môže hroziť, aspoň do určitej miery.

Účtovníctvo v rukách umelej inteligencie

Zo všetkých možných odborov vám ako prvé napadne účtovníctvo. Je to činnosť, ktorú možno ľahko formalizovať a ktorá je v každom ohľade ideálna na automatizáciu pomocou AI.

Stroj sa ľahko naučí korelácie, dokáže sám čítať faktúry a podobné dokumenty v rôznych formátoch a dokonca dokáže upozorniť, keď niečo nie je v poriadku alebo keď by sa niečo mohlo optimalizovať. Mimochodom, automatické čítanie faktúr nie je novinkou.Istá česká IT spoločnosť to robila už pred niekoľkými rokmi.

V niektorých článkoch sa píše, že to neznamená, že všetky účtovnícke práce bude vykonávať špeciálny softvér. Účtovníci budú odbremenení od zdĺhavého spracovania prvotných dokladov, ale ich odborné znalosti budú stále potrebné. Je teória, že účtovníci sa budú viac zameriavať na to, čo výsledky účtovníctva hovoria o tom, ako spoločnosť funguje a ako možno jej činnosť ďalej zlepšiť. Teda na odborné a strategické poradenstvo klientom. Ale to je samozrejme presne to, čo dokáže robiť aj umelá inteligencia - odborné a strategické poradenstvo.

V zásade existuje len veľmi malý dôvod, prečo by mala účtovnícka profesia v dnešnom ponímaní existovať aj o desať rokov. Hlavným dôvodom je pravdepodobne konzervativizmus klientov, ale na ten sa nedá spoliehať večne.

Daňová optimalizácia pozastavená

To isté v bledomodrej farbe platí aj pre daňových poradcov.

Zatiaľ nie je známe, či sa niekto na Slovensku systematicky zaoberá automatizáciou daňového poradenstva. K téme sa vyjadrujú veľké poradenské spoločnosti ako EY alebo Deloitte, ale zdá sa, že vývoj je len na samom začiatku.

Daňové poradenstvo je oblasť, v ktorej by sa umelá inteligencia mohla uplatniť ešte lepšie ako v účtovníctve. Je zložitejšie ako účtovníctvo (najmä ak firma pôsobí na medzinárodnej úrovni), a napriek tomu zďaleka nejde o nepreniknuteľné "raketové inžinierstvo".

Nedávno objavená schopnosť umelej inteligencie, a to kreativita, by tu našla ideálne uplatnenie. Ak počítač dokáže vytvoriť olejomaľbu v štýle Hieronyma Boscha alebo Tamary Lempickej (aby sme vymenovali dva úplne odlišné maliarske štýly) za niekoľko sekúnd, prečo by nemohol v porovnateľnom čase prísť s niekoľkými návrhmi daňovej optimalizácie?

Samozrejme, umelá inteligencia by nikdy nepredviedla obľúbený kúsok živých daňových poradcov: "Bohužiaľ, vaša daňová povinnosť sa blíži k sume x miliónov a do konca roka zostávajú tri týždne, takže s tým už asi nič neurobíme. Ale nakoniec niekto predsa len musí zaplatiť dane. Veselé Vianoce a veľa šťastia v novom roku!"

Výhody umelej inteligencie

Čím viac sa zaoberáme činnosťami rôznych profesií (finančný analytik, poistný matematik, investičný manažér, učiteľ, lekár, právnik), tým viac prichádzame k dôsledku, že umelá inteligencia by mohla podávať konzistentnejšie a všeobecne lepšie výkony, ako veľká časť ľudí v tejto oblasti.

S rozvojom umelej inteligencie sa môžu znížiť diletantské finančné modely, unáhlené diagnózy alebo unavení študenti. A môže byť menej otravných reklám. O schopnosti umelej inteligencie písať reklamné texty sa už hovorilo. Existuje však aj systém AI s názvom Everypixel Aesthetics, ktorý je schopný vybrať ilustrácie z fotobanky podľa ich šance na úspech.

Systém Everypixel Aesthetics je však nastavený na komerčný úspech v rámci publika s priemerným vkusom a nezohľadňuje skutočne estetickú stránku veci: fotografie veľkých majstrov ako Henri Cartier-Bresson, František Drtikol alebo Jaromír Funke majú smiešne nízke skóre. A v prípade Leonardovej Mony Lisy priradil len 6,6-percentnú pravdepodobnosť, že obraz bude "úžasný".

Iný systém, ohodnoťte moju fotografiu, je viac zameraný na umenie a skutočne dokáže hodnotiť fotografie a obrazy výnimočných umelcov. Uznáva Cartiera-Bressona, Drtikola a Funkeho a veľkoryso ohodnotil Monu Lisu na 94 percent. (Tip: vyskúšajte oba systémy ohodnotiť svoje vlastné fotografie. Možno budete prekvapení.)

Umelá inteligencia sa teda už vyzná v umení, a to vo vysokej aj nízkej kvalite. Ale čo ľudia? Aká úloha im zostáva?

Ako skrotiť AI

Na bilancii sú dve možnosti. Tí schopnejší zapoja AI do svojich služieb. Namiesto vychvaľovania údajných (zväčša neexistujúcich) cností ľudí ako pracovníkov sa pozrú realite do očí a využijú jedinečnú situáciu, ktorá nastáva raz za niekoľko desaťročí (naposledy v 90. rokoch v kontexte rozvoja internetu).

Ostatní budú musieť odísť do dôchodku alebo zmeniť odbor. V tejto súvislosti treba spomenúť niekoľko profesií, ktoré umelá inteligencia pravdepodobne ešte dlho neohrozí: inštalatér, elektrikár, tesár, murár, stavebný robotník, upratovačka...

A ak sa spýtate ChatGPT, sme si istí, že vám vymenujú ešte dosť ďalších.

Anketa

Využívate umelú inteligenciu?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

30. 4. 2024 | Barbora Magočová

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám... celý článok

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok