Ako zaplatiť za zuby čo najmenej? 7 tipov, ktoré vám ušetria peniaze

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 8. 2023 | 1 komentár
Zavádzajúce cenové akcie a ponuky za zubné ošetrenia nie sú dnes výnimkou. Preto je dôležité vyznať sa v cenníkoch zubných ambulancií. Veď starostlivosť o zdravie nášho chrupu nie je lacná vec a cena za zákroky u zubára sa môže vyšplhať poriadne vysoko. Tá sa v prvom rade odvíja od toho, ako sa o zuby sami staráme.
Ako zaplatiť za zuby čo najmenej? 7 tipov, ktoré vám ušetria peniaze

Zdroj: Shutterstock

Preventívna prehliadka je základ 

Tá totiž včas odhalí aj ten najmenší zubný kaz či iný zdravotný problém. Pre dospelé osoby sa odporúča absolvovať preventívnu prehliadku raz do roka. Deti a dorast do osemnásť rokov by ju mali mať naplánovanú dvakrát ročne. „Počas prehliadky dokážeme odhaliť už drobné kazy alebo iné začínajúce problémy s ďasnami. Vieme ich rýchlo a efektívne opraviť a vyliečiť. Oprava malého kazu je na zachovanie inak zdravého zuba dôležitá. Súčasným trendom opravy zubov je tzv. minimálne invazívne ošetrenie. Takýmto prístupom sa snažíme zachovať čo najviac zdravých zubných tkanív. Všeobecne platí, že čím skôr pacient daný problém rieši, tým menej stojí prípadná oprava,“ ozrejmuje stomatologička MDDr. Romina Tvrdoňová zo siete kliník Dr. Martin.

Domáca dentálna hygiena je málo

Odporúča sa naplánovať si dentálnu hygienu u zubára dvakrát ročne. Domáca zubná starostlivosť totiž nikdy nenahradí odborne vykonanú prácu dentálnym hygienikom. Počas ošetrenia vám odstránia zubný kameň, skontrolujú medzizubné priestory a vysvetlia správnu techniku čistenia zubov a starostlivosti o ústnu dutinu.  

„Dentálnu hygienu vnímame ako neoddeliteľnú súčasť zdravia našich zubov. Pacienti majú počas nej dostatok času naučiť sa, ako čo najlepšie čistiť svoje zuby a používať správne medzizubné kefky. Každý pacient má svoje špecifiká a práve na týchto kontrolách sa dozvie, ako udržať svoje zuby zdravé,“ dopĺňa stomatologička. 

Informujte sa o tom, čo vám preplatí zdravotná poisťovňa

Na finančný príspevok od poisťovne sa môžete spoľahnúť len vtedy, ak absolvujete preventívnu zubnú prehliadku v danom kalendárnom roku a zároveň má váš zubný lekár zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou. Až potom môžete požiadať poisťovňu o vrátenie časti nákladov za zubné úkony stomatológa. Každá poisťovňa má svoje pravidlá a pre svojich klientov ponúka rozdielny tzv. zubný benefit. V praxi to znamená, že vám vrátia na účet peniaze za určité zubné výkony. Pokiaľ má váš zubár zmluvu so zdravotnou poisťovňou, ročná preventívna starostlivosť a dentálna hygiena vás vyjdú približne na 100 eur.

„Ak navštevujete stomatológa, ktorý nemá zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou, bude vás základná ročná starostlivosť, teda preventívna prehliadka a dentálna hygiena, stáť približne 250 eur. Je to však neporovnateľne menej ako riešenie zanedbaných problémov,“ hovorí Daniel Kodaj, spolumajiteľ kliník Dr. Martin. 

Plánujte si zákroky postupne 

Stomatológ navrhne liečebný plán podľa toho, v akom stave sa nachádza váš chrup. Najmä v prípade rozsiahlejších alebo početnejších zubných zdravotných problémov sa začína s ošetrením tých akútnych, ktoré neznesú odklad. Postupne sa prechádza k tým menej závažným a estetickým zákrokom. Takúto plánovanú starostlivosť si môžete rozložiť na viac mesiacov a pripraviť sa na ňu aj finančne. „Práve v týchto chvíľach je pre pacientov oporou personálna koordinátorka, ktorá ich sprevádza celou liečbou, odpovie na otázky a vysvetlí napríklad aj to, prečo je jedna korunka vhodnejšia ako druhá alebo aký je rozdiel medzi jednotlivými značkami implantátov,“  hovorí o možnosti plánovanej liečby D. Kodaj.

 

Splátky u zubára? Aj to je možné 

V niektorých zubných ambulanciách umožňujú zubári platiť na splátky. Pre veľký zákrok, ktorý je finančne náročný, je možné navrhnúť splátkový kalendár. Niektoré zákroky nemusia byť na začiatku liečby hradené kompletne. „Napríklad pri zubných implantátoch platí pacient pri vstupe do liečby implantačnú cenu. Počas hojenia, ktoré môže trvať 6 týždňov až 6 mesiacov, má pacient čas si ,došetriť‘. Až po úplnom zahojení dopláca protetickú časť implantátu, tzv. korunky,“ vysvetľuje D. Kodaj.

Pozor na zavádzajúce cenové ponuky a „skryté“ poplatky

Aj pri zuboch by sme mali mať vopred jasno v tom, koľko bude stáť ich ošetrenie. Informácie o cenách jednotlivých ambulancií si môžete pomerne ľahko porovnať. Na ich webových stránkach zvyčajne nájdete cenník a aj to, či majú zmluvy so zdravotnými poisťovňami

Každá zubná ambulancia má svoje vlastné pravidlá. Niektorá účtuje poplatky za založenie karty alebo vedenie zdravotnej dokumentácie, iná napríklad za vstupnú prehliadku. „Často sa stretávame s tým, že naši potenciálni klienti si nevedia niektoré odborné pomenovania výkonov v našom cenníku vysvetliť. My sme tu na to, aby sme si všetko s nimi prešli a objasnili. Pacientov tak v budúcnosti nezaskočí suma za ošetrenie. Bez informovanosti a súhlasu pacienta by sme sa nikdy do väčších zákrokov nepustili,“ objasňuje D. Kodaj. 

Pozor si dávajte aj pri cenových ponukách reklamných kampaní. Aj tu platí pravidlo – veľa sa pýtajte. Pokiaľ vám napríklad ortodontista odporučí zubný strojček, môže sa vám stať, že zaplatíte viac, ako ste si mysleli. „Zubné ambulancie nemajú jednotné pravidlá, ako komunikovať pacientom ceny za úkony, ktoré si hradia. Napríklad pri neviditeľných strojčekoch nemusia mať pacienti v cenovej ponuke zahrnuté pravidelné kontroly, lepenie tzv. attachmentov, čo sú malé výstupky lepené na zuby, alebo náklady na stabilizačnú fázu liečby. Niektoré ambulancie tieto poplatky zahŕňajú do celkovej ponuky, niektoré len čiastočne a iné vôbec,“ upozorňuje Daniel Kodaj zo zubnej kliniky, kde neviditeľné strojčeky pravidelne poskytujú.   

Čítajte recenzie? Pýtate sa známych? Robíte dobre!

Pri výbere stomatológa sa rozhodne neorientujte len podľa ceny za jednotlivé úkony. Dôležitá je hlavne odbornosť a prístup zubára, kvalita používaných materiálov a v neposlednom rade aj vybavenie a prostredie ambulancie. Pýtajte sa na skúsenosti a odporúčania svojej rodiny, priateľov a známych, prípadne navštívte webové stránky s hodnoteniami jednotlivých lekárov a ambulancií.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok