Ako si vybrať dobrého advokáta? 7 dôležitých tipov ako a kde začať

PR článok | rubrika: PR článok | 7. 8. 2023
Hľadanie kvalitnej advokátskej kancelárie, ktorá by odborne reprezentovala vaše záujmy, si vyžaduje množstvo času, prostriedkov a skúšania. Ako zistíte, či ste v dobrých rukách a kedy sa vám má rozsvietiť varovná červená zástava?
Ako si vybrať dobrého advokáta? 7 dôležitých tipov ako a kde začať

Zdroj: Pexels.com

Komerčná spolupráca

Potrebujem dobrého advokáta

Advokát je zo zákona povinný reprezentovať vás, zastupovať vás a vaše záujmy. Je spojencom pri riešení situácii týkajúce sa obchodného práva, pracovného práva, trestného, či ďalších odvetví práva. V prípade problému je potrebné kontaktovať advokáta čo najskôr. V takom prípade viete zabrániť prípadným súdnym sporom. Ako ale nájsť advokáta, ktorému budete dôverovať?

Zadefinujte si svoje potreby

Ešte predtým, ako začnete so samotným hľadaním si jasne stanovte vaše potreby a požiadavky. Skúste si zodpovedať tieto tri jednoduché otázky: Ako by ste v jednej vete charakterizovali váš problém? Aký druh právnej pomoci potrebujete? Aké sú moje očakávania a čo chcem dosiahnuť? Pripravte si všetky dostupné dokumenty, ktoré si advokát môže preštudovať už na začiatku.

Zameranie advokáta

Advokáta vždy hľadajte podľa špecializácie. Rovnako, ako neurologička rieši špecifické problémy, tak aj advokáti majú svoju špecifikáciu, alebo smer, v ktorom sú odborníci. Vytipujte si advokáta, ktorý je zameraný na odbor práva, ktoré potrebujete. Ak bojujete so svojím zamestnávateľom, hľadajte advokáta s expertízou na pracovné právo. V prípade, ak riešite obchodné zmluvy, predaj spoločnosti, či ochranu spotrebiteľa, potrebujete odborníka na obchodné právo. Prvou nápovedou vám môže byť filter na webovej stránke Slovenskej advokátskej komory. Len odborník so špecializáciou vie vykonať dôkladnú due diligence, ktorá vám pomôže pri rozhodovaní.

Urobte si prieskum

Advokáti na Slovensku musia byť zaevidovaní v zozname advokátov, ktorý patrí pod Slovenskú advokátsku komoru. Pri výbere advokáta sa obráťte sa na svoje okolie, rodinu, priateľov, zistite, či poznajú profesionála, akého hľadáte. Sledujte online portály, vyhľadajte si referencie od bývalých klientov. Kontaktujte ich a zistite, či situáciu reflektujú rovnako aj po dlhšom čase. Advokáti sa častokrát vyjadrujú k spoločenským a právnym otázkam v médiach. Prídu vám ich tvrdenia profesionálne a odborné? Preskúmajte reputáciu advokáta všetkými dostupnými spôsobmi. Referencie sú strategickým zdrojom informácii.

Nič nepodceňujte

Skontrolujte si dosiahnuté vzdelanie, certifikácie, publikácie či deklarované úspechy advokáta. Informácie si vyhľadajte alebo o ne požiadajte pri konzultácii. Je skutočným odborníkom na obchodné právo alebo má skôr všeobecný prehľad? Predstavte si prípad, kedy si chcete založiť firmu, no potrebujete právnu podporu. Advokát bez expertízy na obchodné právo vám nebude vedieť fundovane poradiť v jedinečných prípadoch. Naopak, expert na obchodné právo poskytuje právne poradenstvo a vykonáva kvalitný due diligence proces pred transakciami. V takých prípadoch ide o kontinuálnu spoluprácu s advokátom a jeho odbornosť je preto nevyhnutná. Ako budúci klient musíte mať silnú dôveru v zručnosti a vedomosti vášho advokáta.

Prvá konzultácia s advokátom

Úvodná konzultácia určí rytmus celej vašej spolupráce. V tejto fáze sa nebojte vyjadriť vaše neistoty, otázky a problémy. Na základe prvotnej diskusie budete vedieť zhodnotiť, či advokát spĺňa vaše požiadavky a potreby. Taktiež si overte, či váš prípad prevezme osoba, s ktorou vediete konzultáciu, alebo niekto iný. Častokrát prípad sleduje viacero ľudí, preto je dobré od úvodu vedieť, s kým jednáte a kto do prípadu vidí.

Ľudský prístup

Advokát by na vás mal v prvom rade informovať a objasniť vám možnosti, ako právnu situáciu riešiť. Mal by sa preto vyjadrovať jasne a zrozumiteľne. Taktiež by sa mal uistiť, že rozumiete jeho tvrdeniam. Zdá sa vám, že bude vedieť reprezentovať vaše požiadavky a potreby? Budete si vedieť vytvoriť dôveru? Ak áno, váš výber je jasný. Na prvej konzultácii rýchlo zistíte, či si sedíte aj na ľudskej úrovni.

Finančný aspekt

Pred podpísaním zmluvy o spolupráci sa jasne dohodnite na finančných podmienkach. Akým spôsobom je advokát platený? Ide o hodinovú sadzbu alebo jasne stanovenú sumu za službu. Údaj o sume a platbe musí byť uvedený transparentne.

Vyberte si advokáta a verte inštinktom

Výber advokáta je dôležité rozhodnutie, ktoré si vyžaduje vzájomnú dôveru v spoluprácu. Musíte si byť istý, že advokát bude pracovať vo vašom najlepšom záujme. Vyhľadajte si relevantné referencie, overte si zdroje a neváhajte sa pýtať nepríjemné otázky. Okrem toho, že advokát musí byť expertom na potrebnú oblasť práva, musíte si sadnúť aj na ľudskej úrovni. Jednoducho povedané, hovoriť rečou toho istého kmeňa. Aby spolupráca bola úspešná, musí stáť na pevných základoch. Vzájomná dôvera je preto kľúčom pri hľadaní advokáta.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

advokát, vzdelanie

Toto ste už čítali?

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

30. 4. 2024 | Barbora Magočová

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám... celý článok

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok