Za predčasné splatenie hypotéky od septembra neplatíte!

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 29. 11. 2012
Novela zákona o bankách priniesla zmeny týkajúce sa hypotekárneho financovania, ktoré vás určite potešia. Novela nadobudla účinnosť 1. septembra.
Za predčasné splatenie hypotéky od septembra neplatíte!

Zdroj: Shutterstock

Nové pravidlá týkajúce sa hypotekárnych úverov
Začiatkom septembra nadobudla účinnosť novela zákona o bankách, ktorej cieľom je najmä zvýšiť informovanosť a posilniť tým práva klientov, ktorí financujú svoje bývanie prostredníctvom hypotekárneho úveru alebo iného úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou. Zámerom zmien však je aj zlacniť služby pri poskytovaní hypotekárnych úverom, a zo konkrétne posilnením konkurencie medzi bankami, ktoré hypotekárne úvery poskytujú. Tá je v súčasnej dobe pomerne nízka, čím dochádza k udržiavaniu úrokových sadzieb v prípade týchto úverov na vyššej úrovni, než zodpovedá priemeru krajín európskej menovej únie. Novelizácia podmienok hypotekárneho financovania účinná od septembra tohto roku sa týka niekoľkých bodov:

Za predčasné splatenie hypotéky už viac neplatíte!
Novela zákona o bankách explicitne stanovuje možnosť predčasne splatiť nielen celý hypotekárny úver, ale aj jeho časť bez nutnosti platenia úrokov, poplatkov alebo iných nákladov. Banka vám tým pádom nesmie naúčtovať poplatok za predčasné splatenie celého hypotekárneho úveru ani jej časti. A vy tak napríklad môžete splatiť jeden hypotekárny úver druhým bez akýchkoľvek dodatočných poplatkov. Zákaz požadovania úhrady úrokov, poplatkov alebo iných nákladov v súvislosti s predčasným splatením časti hypotekárneho úveru od klienta sa na základe novely zákona o bankách aplikuje aj na zmluvy o hypotekárnom úvere uzatvorené pred 1.septembrom 2012, avšak až pri refixácii alebo zmene úrokovej sadzby po účinnosti tohto zákona.

Oznamovacia povinnosť banky
Ak banka plánuje zmeniť úrokovú sadzbu na hypotekárnom úvere, tak vás musí o svojom zámere informovať dva mesiace vopred. Vy tak máte možnosť premyslieť si a rozhodnúť sa, či chcete ostať využívať služby súčasnej banky, alebo prejdete do konkurenčnej. Banky tiež nesmú predlžovať dobu, do ktorej vám musia vyčísliť zostatok súčasného hypotekárneho úveru – máte plné dva mesiace na to, aby ste sa rozhodli.

Zmeny sa týkajú všetkých úverov zabezpečených nehnuteľnosťou
Zmeny, ktoré začiatkom deviateho mesiaca priniesla novela zákona o bankách, sa týkajú nielen klasického hypotekárneho úveru, ale aj úverov na bývanie či dokonca tzv. americkej hypotéky.

Vyberte si najnižšie úročenú hypotéku

Slovenský bankový sektor je pomerne pestrý a vybrať si môžete z ponuky mnohých bánk poskytujúcich hypotekárny úver. Prinášame vám prehľad úrokových sadzieb vybraných hypotekárnych úverov. Pozor však, pri rozhodovaní o hypotéke je dôležité vziať do úvahy okrem úrokovej sadzby aj poplatok za poskytnutie úveru či poplatok za vedenie úverového účtu. Tie sa v jednotlivých bankách líšia.

Tabuľka: Porovnanie vybraných hypotékárnych úverov

BankaNázov úveruFixácia 5 rokov v % Fixácia 3 roky v %Fixácia 1 rok v %
ČSOBHypotekárny úver od 4,59od 4,35 od 5,20
Prima BankaHypotékaod 4,35od 4,49 od 3,80
OTP BankaHYPO úver od 4,79od 4,19od 4,39
Sl. sporiteľňaÚver na bývanie od 4,69od 4,39od 4,59
Tatra BankaHypotéka od 4,95od 4,05od 4,65
UniCredit BankHypoúver KLASIK, INVESTod 4,50od 3,99---
VÚBFlexihypotéka od 4,39od 3,09od 3,09
VolksbankHypotekárny úver od 4,70od 4,20od 4,30

Úrokové sdzby sú platné ku dňu 25.11.2012

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok