7 tipov, ako si vybrať zdravotnú poisťovňu

PR článok | rubrika: PR článok | 13. 9. 2022
September je mesiacom, kedy mnoho ľudí zvažuje zmenu zdravotnej poisťovne. Každá totiž ponúka iné benefity a podmienky ich získania. Príspevok na zubné ošetrenie, doplatky na lieky alebo príspevky na okuliare patria medzi najpopulárnejšie. Vedeli ste však, že so svojou poisťovňou môžete aj lacnejšie cestovať, relaxovať v kúpeľoch alebo nakupovať? Ako zistíte, ktorá poisťovňa bude pre vás najlepšou voľbou, vysvetľuje riaditeľ úseku služieb poistencom v Dôvere Branislav Jendroľ.
7 tipov, ako si vybrať zdravotnú poisťovňu

Zdroj: Poisťovňa Dôvera

Komerčná spolupráca

1. K bonusom a peniazom sa naozaj dostanete

Bonusy na zuby alebo na detské okuliare vyplácajú poisťovne v desiatkach eur. Niekde sa dá vyčerpať celý bonus naraz, inde aj po častiach. Ak sa však chcete presvedčiť o tom, ktorá poisťovňa je pri vyplácaní bonusu najštedrejšia, pátrajte v štatistikách. Koľko eur už vyplatila vybraná poisťovňa na danom benefite a v akých prípadoch je to len reklamný trik, ku ktorému sa bežný človek veľmi ťažko dostane? Ak to vaša poisťovňa myslí s bonusmi vážne, nebude mať problém poskytnúť detailné údaje.

2. Príspevky získate bez (zbytočných) prekážok

Základnou podmienkou pre vyplatenie príspevku býva absolvovanie preventívnych prehliadok. Logiku má aj požiadavka podložiť žiadosť o peniaze účtom od zubára či z optiky. Niektoré poisťovne však podmieňujú vyplatenie bonusu ďalšími komplikovanými  podmienkami. Ako napríklad tým, aby bol rodič poistený v tej istej poisťovni ako dieťa, vytváraním väčších skupín poistencov, gynekologickou prehliadkou pri príspevku na zuby a podobne. Takéto podmienky sťažujú získanie nároku na bonus a treba zbystriť pozornosť.

3. Bonusy sa vyplácajú rýchlo

Rýchle vyplatenie financií je dôležité nielen pre váš rodinný rozpočet, ale v konečnom dôsledku aj pre podporu zdravia.  Preto si pred uzatvorením zmluvy dobre pozrite informácie o termínoch vyplatenia benefitov. Možno ich nájsť na stránkach zdravotných poisťovní. Výnimkou nie je ani „výplatný termín“ dvakrát do roka. To znamená, že peniaze tak skoro neuvidíte.

4. Rýchla a digitálna komunikácia

Zdravotné poisťovne dnes už ponúkajú svojim poistencom mobilné aplikácie, prostredníctvom ktorých dokážu pohodlne vybaviť základnú agendu. Cez apku sa dá požiadať aj o  ponúkané benefity a je to pre poistenca najrýchlejšia a najjednoduchšia cesta. Nájdu sa však aj výnimky, keď musíte kvôli bonusu konkrétnej poisťovne merať cestu na poštu alebo do pobočky. To vás stojí čas a peniaze. Úplne zbytočne. 

5. Škála partnerských benefitov

Poisťovne ponúkajú poistencom ďalšie zľavy a výhody u svojich obchodným partnerov. Zistite si, či sú pre vás atraktívne. A rovnako podstatné je, či ich dokážete uplatniť. Ak ste napríklad čerstvou mamičkou na materskej dovolenke, budú vás zaujímať zľavy na kočíky, prvú výbavičku či autosedačky. Mladí ľudia, ktorí chcú ostať zdraví, ocenia výhodné ceny za tréningové programy  či zľavy na produkty pre športovcov. Seniorom dobre padnú lacnejšie kúpeľné pobyty. Takéto benefity vám môžu usporiť desiatky až stovky eur. Oplatí sa ich poznať dopredu.

6. Programy pre (chronicky) chorých

Programy pre ľudí, ktorí už so stopercentným zdravím nemôžu počítať, sú ďalším znakom ktorý poisťovne od seba odlišuje. Pýtajte sa, čo robí vaša zdravotná poisťovňa navyše — nad rámec zákona. Napríklad ako pomáha tým, ktorí si musia za liečbu a lieky platiť sami. Overte si, aké služby alebo programy dokáže ponúknuť pacientom s najviac rozšírenými civilizačnými chorobami, pacientom po úrazoch či s vrodenými diagnózami.

7. Servis a komunikácia

Kvalitný zákaznícky servis nie je len čerešničkou na torte, ale samozrejmosť, s ktorou počítame. Môžete si ho otestovať už pri podávaní prihlášky do zdravotnej poisťovne – či ju už uzavriete v pobočke poisťovne alebo elektronicky. Pozrite sa aj na spôsob, akým komunikuje vaša poisťovňa navonok – poskytuje dostatok zrozumiteľných informácií na webovej stránke a sociálnych sieťach? Je komunikácia zdravotnej poisťovne, ktorú ste si zvolili, ústretová?

Tip na záver:

Aby ste zistili, ako vážne to myslí zdravotná poisťovňa s vyplácaním bonusov, stačí si porovnať rozsah podmienok. Čím viac ich je, o to horšie pre klienta. Pri porovnávaní poisťovní pomôže stránka www.asisto.sk.

 

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

zdravotné poistenie

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok