Máte dlh na zdravotnom poistení? Takto si to ľahko skontrolujete

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 11. 2020 | 1 komentár
Zabudli ste zaplatiť zdravotné odvody? Alebo to za vás nespravil váš zamestnávateľ? To, či ste dlžník si môžete skontrolovať aj na webe.
Máte dlh na zdravotnom poistení? Takto si to ľahko skontrolujete

Zdroj: Shutterstock

Zdravotná poisťovňa je rovnako Sociálna poisťovňa povinná uverejňovať a aktualizovať vždy k 20. dňu v kalendárnom mesiaci na internete zoznam dlžníkov. Za dlžníka sa na účely tohto zákona považuje poistenec alebo platiteľ poistného, voči ktorému príslušná zdravotná poisťovňa eviduje ku dňu zverejnenia zoznamu dlžníkov:

  • pohľadávku na preddavku na poistnom po lehote splatnosti najmenej za tri mesiace,

  • pohľadávku na nedoplatku alebo pohľadávku na poistnom, ktorú bol povinný uhradiť odo dňa vzniku skutočnosti zakladajúcej vznik verejného zdravotného poistenia do dňa potvrdenia prihlášky príslušnou zdravotnou poisťovňou,

  • a celková suma pohľadávky je vyššia ako 100 eur.

Zoznam dlžníkov zdravotného poistenia na jednom mieste

Dlžníci sa môžu nájsť vždy na stránke svojej zdravotnej poisťovne resp. Sociálnej poisťovne. Môžete si to celé zjednodušiť aj tým, že si to skontrolujete na jednej stránke, ktorá zhromažďuje údaje všetkých neplatičov a aktualizuje ich približne raz za týždeň. Nachádzajú sa na nej údaje poistencov VŠZP, Union a Sociálnej poisťovne. Údaje poisťovne Dôvera tam však chýbajú, tie si možno overiť priamo na stránke Dôvery. Stačí zadať meno, obchodný názov alebo IČO a údaje máte okamžite k dispozícii.

 

Čo vám hrozí, ak neplatíte zdravotné odvody?

V prípade zdravotného poistenia platí, že toto krytie musí mať každý občan štátu. Už aj novorodenec, ktorý ešte nie je prihlásený v žiadnej poisťovni má poistné krytie zdravotnej poisťovne matky. Do 30 roku života, respektíve až do skončenia druhého stupňa vysokej školy platí zdravotné odvody štát.

Keďže je zdravotné poistenie povinné, musí ho platiť každý, za koho to nerobí štát. Problém plniť si zodpovedne túto povinnosť majú hlavne samoplatitelia a samostatne zárobkovo činné osoby. Ak patríte do skupiny pravidelných alebo dlhodobých neplatičov, máte nárok len na nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť.

Navyše, akútnu zdravotnú starostlivosť, respektíve nárok na nevyhnutné ošetrenie posudzuje vaša zdravotná poisťovňa. Ak vyhodnotí, že vás ošetrili aj keď to nebolo nevyhnutné, váš dlh sa ešte navýši o náklady daného vyšetrenia. Okrem straty nároku na bežnú ambulantnú starostlivosť vám hrozí aj exekučné konanie. Nepreplatia vám ani kúpeľný pobyt alebo potrebné zdravotné pomôcky.

Dlh možno aj splácať

Zdravotné poisťovne väčšinou posielajú výzvy na úhradu, potom nasleduje výkaz nedoplatkov a napokon obdržíte predexekučnú výzvu. Tá je už poslednou možnosťou na úhradu bez navýšenia dlhu o náklady vymáhania. Ak nereagujete ani na poslednú výzvu, pohľadávka sa posúva ďalej - súdnemu exekútorovi. 

Dlh na zdravotnej poisťovni nie je neriešiteľný problém. Poisťovni môžete poslať žiadosť o riešenie dlhu formou splátkového kalendára. Ak je zo strany dlžníka ochota komunikovať a riešiť situáciu efektívne, poisťovňa žiadosti väčšinou vyhovie a stanoví mesačné splátky. Vyhnete sa tak navýšeniu dlžnej sumy o vysoké exekučné poplatky.

Tipy ako sa nestať dlžníkom:

  • Overiť si povinnosť platiť zdravotné poistenie (ste živnostník alebo zamestnanec?)

  • Vedieť sumu poistného pre konkrétny rok (v roku 2020 sú minimálne zdravotné odvody vo výške 70,91 €, ak ste osoba so zdravotným postihnutím, platíte len polovicu v sume 35,45 €)

  • Platiť poistné vždy včas (zaplaťte za poistné prvý týždeň v mesiaci, je to povinné do ôsmich dní)

  • Dodržiavať špecifické symboly pri platbe (zadávajte také údaje, ktoré umožnia vašu identifikáciu)

  • Posielať peniaze na správny účet (zriaďte si platobný príkaz a kontrolujte správnu výšku sumy podľa aktuálnych zmien na začiatku roka resp. zúčtovaní poistného za konkrétny rok)

  • Ak potrebujete poradiť, kontaktujte svoju poisťovňu (nevedomosť neospravedlňuje)

Anketa

Bola na Vás niekedy uvalená exekúcia?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok