Čo si o poistení myslia Slováci a aké majú od neho očakávania

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 8. 2019
Slováci už komerčné poistenie nevnímajú ako zbytočný luxus. Od poisťovne však očakávajú serióznosť, spoľahlivosť, pocit istoty a rýchle vybavenie poistnej udalosti. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre poisťovňu Groupama.
Čo si o poistení myslia Slováci a aké majú od neho očakávania

Zdroj: Shutterstock

Prioritou nie je nízka cena

Prieskum sa realizoval na vzorke 1003 respondentov, ktorým agentúra položila otázky ohľadom očakávania a nárokov na poisťovne, dôležitosti vybraných kritérií, prípadne aj aké pocity by mala vzbudzovať dobrá poisťovňa. Najväčšie percento opýtaných od poisťovne očakáva serióznosť a spoľahlivosť. Na druhom mieste skončilo uspokojivé poistné plnenie. Trojicu najčastejších očakávaní opýtaných uzatvára rýchlosť a efektívnosť. Prekvapivým výsledkom prieskumu je aj otázka nízkej, resp. dobrej ceny, ktorú očakávajú len 4 % opýtaných.

„Nízka cena negarantuje kvalitné služby a o tom sa už mnohí presvedčili aj v prípade poisťovacieho trhu. Keďže v tomto prípade sme sa respondentov pýtali prostredníctvom otvorenej otázky na očakávania spojené s poisťovňami, tak minimálne môžeme povedať, že cena nie je to prvé, čo klienta v tejto súvislosti napadne,“ myslí si sociológ Martin Slosiarik.

4 % respondentov tiež uviedlo, že od poisťovne nemajú žiadne očakávania. Títo respondenti neboli so službami poisťovne spokojní a majú vo všeobecnosti s poisťovacími spoločnosťami negatívne skúsenosti, preto od nej nič neočakávajú.

Otázka z prieskumu: „Skúste mi, prosím, povedať, čo v prvom rade očakávate od poisťovne, v ktorej máte poistený či už svoj majetok, auto, alebo členov Vašej domácnosti?“

 

Od poisťovne chcú rýchle vybavenie poistnej udalosti

Väčšinou je logickým dôvodom poistenia finančné krytie nepredvídateľných udalostí. Nie je tak veľkým prekvapením, že u väčšiny opýtaných (77 %) musí poisťovňa spĺňať kritérium rýchleho vybavenia poistných udalostí. Druhou najčastejšou požiadavkou na spoločnosť, ktorá poskytuje poisťovacie služby, je ochotný personál na pobočke a telefonickej linke. Respondenti si podľa prieskumu všímajú aj dlhodobé pôsobenie spoločnosti na trhu, respektíve históriu značky.

Nutnosť rýchleho vybavenia poistných udalostí si uvedomujú aj samotné poisťovne. „V tejto požiadavke sa snažíme poskytnúť klientom čo najväčší komfort, keďže v rámci našich služieb poskytujeme na vybrané produkty aj garanciu rýchlosti likvidácie do desiatich dní,“ informuje hovorkyňa poisťovne Groupama Martina Cvachová.

14 % opýtaných počíta aj s inováciami a modernými technológiami. Ide predovšetkým o flexibilnejšie vybavenie poistných udalostí napríklad prostredníctvom online aplikácie na hlásenie škody, prípadne na sledovanie priebehu administratívneho riešenia škodovej udalosti.

Otázka z prieskumu: „A ak by ste mali z nasledovných vecí vybrať dve, ktoré by mala predovšetkým spĺňať spoločnosť, ktorá poskytuje poisťovacie služby, čo by to bolo? Možnosť dvoch odpovedí.“ 

 

Áno, poistenie má vzbudzovať pocit istoty

Prieskum sa zameral aj na pocity, ktoré má v klientoch vzbudzovať dobrá poisťovňa. Opäť nie je žiadnym prekvapením, že najčastejšou odpoveďou (32 %) bol pocit istoty. 21 % opýtaných si myslí, že dobrá poisťovňa musí vzbudzovať aj pocit bezpečia a 18 % zase pocit starostlivosti.

„Sú to takpovediac „must-be“ atribúty, ktoré ak pri poskytovanej službe chýbajú, tak automaticky generujú nespokojnosť, ale to že ich spoločnosť napĺňa, ešte nestačí na to, aby bola vnímaná ako atraktívna alebo odlišná. Takúto atraktívnosť môže spoločnosť budovať cez iné benefity, ako môže byť aj garancia rýchlosti likvidácie,“ myslí si sociológ Martin Slosiarik.

 

Okrem toho však klientom záleží aj na ďalších aktivitách. Za veľmi dôležité kritériá považujú odmeňovanie svojich klientov za vernosť, príjemné pracovné podmienky pre zamestnancov poisťovne, pravidelné informovanie klientov (napr. formou e-mailu) či dokonca dobročinné akcie, filantropické aktivity alebo aktivity vedúce k ochrane životného prostredia.

Anketa

Máte založené životné poistenie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok