Ako si vybrať najvýhodnejšie cestovné poistenie

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 1. 5. 2019
Hoci patrí cestovné poistenie k jednému z najjednoduchších poistných produktov na uzatvorenie, vybrať si najvýhodnejšie, najlepšie a pritom najlacnejšie si vyžaduje kumšt.
Ako si vybrať najvýhodnejšie cestovné poistenie

Zdroj: Shutterstock

Cestovné poistenie potrebujete pri každej ceste

Či je to v Českej republike, Španielsku alebo v Ázii, cestovné poistenie je sprievodcom, ktorého potrebujete pre prípad zdravotných problémov. Lenže už dávno nie je len o tom, že preplatí náklady za liečbu, či pobyt v nemocnici za hranicami, ale je aj o poradenstve. Asistenčná služba k zdravotnému poisteniu vám poradí lekára v mieste, kde sa zdržiavate, prípadne pomôže s prevozom do nemocnice a podobne.

Zároveň  platí, že čím ďalej cestujete, tým sa viac oplatí siahnuť aj po poistení doplnkových asistenčných služieb, ktoré vám pomôžu napríklad aj pri potrebe právneho zastúpenia, strate dokladov, pri predčasnom návrate na Slovensko či oneskorenom dodaní batožiny a podobne.

 

Čo všetko si potrebujete poistiť?

Základom cestovného poistenia je poistenie liečebných nákladov. No úraz, či pobyt v nemocnici nie sú to jediné, čo vás môže postretnúť. Ak budete vedieť, čo poistiť, poistenie bude kryť všetko podstatné a za menej dôležité veci nemusíte platiť. Ak napríklad idete z Bratislavy priamou linkou do Turecka, tak je riziko straty a poškodenia batožiny minimálne.

Ak idete do krajiny, cez tri prestupné letiská, riziko, že dorazíte inam ako vaša batožina sa zvyšuje. Môže prísť aj k poškodeniu, zničeniu, krádeži osobných vecí, elektronických prístrojov, športového náradia a podobne. Poistite si tieto situácie. Ak sa chcete venovať adrenalínovým športom, aj toto je jedno z pripoistení, ktoré sa oplatí. Vždy je teda dobré vedieť, čo vás na dovolenke môže postretnúť a čomu sa chcete venovať a k tomu si pridať aj pripoistenia.

Kedy a s kým cestujete?

Ak si kupujete last minute s odletom o dva dni, tak nemusíte riešiť vysoké riziko storna zájazdu. Ochorieť môžete aj zo dňa na deň, ale riziko je malé a ak chcete ušetriť, poistenie storna nie je až tak dôležité. Iné je to v prípade, ak si kupujete letenky, ubytovanie, alebo zájazd aj rok dopredu a pri rodinných zájazdoch.

„Najmä pri malých deťoch sa môže stať viacero nepredvídateľných udalostí, kvôli ktorým nemožno odcestovať, odporúčame preto, aby si rodina s deťmi storno pripoistila - najmä ak dáva prednosť skorému objednaniu dovolenky či letenky. Môže totiž nastať situácia, že jeden člen rodiny pre závažné zdravotné problémy nebude môcť vycestovať alebo dôjde k úmrtiu rodinného príslušníka,“ pripomína Silvia Vlasková z poisťovne UNIQUA.

V takomto prípade pár centov navyše môže znamenať, že ušetríte dosť financií v prípade stornovania zájazdu. Avšak pozor, ak má cestovné poistenie, ktoré má kryť aj prípadné stornovanie zakúpeného zájazdu, lístka alebo samostatného ubytovania, je potrebné si dojednať najneskôr v deň úhrady prvej splátky sumu zájazdu alebo ubytovania.

Ako často cestujete?

Toto je veľmi potrebná otázka, ktorá do veľkej miery usmerní správny výber najvýhodnejšieho cestovného poistenia. Pretože jednorazová cesta napríklad do Talianska je ako stvorená na krátkodobé poistenie. Na druhej strane viac ciest s rodinou alebo dokonca pracovné povinnosti v zahraničí hovoria v prospech celoročného poistenia.

Poistenie si vyberte podľa toho, ako často cestujete do zahraničia. Ak raz ročne, môžete si uzavrieť krátkodobé cestovné poistenie. Cena pri ňom sa odvíja od toho, koľkí cestujete, čo chcete mať kryté a kam cestujete. „Napríklad na dva týždne pre rodinu - dvaja dospelí a dve deti do 14 rokov - dovolenkujúcu v Európe vrátane Turecka, vyjde cestovné poistenie približne na 55 eur vrátane poistenia liečebných nákladov, úrazového poistenia, poistenia batožiny, zodpovednosti a podobne. Ak rodina cestuje mimo Európy, cestovné poistenie by vyšlo približne na 97 eur. V tomto prípade už je lepšie zvážiť celoročné poistenie - na celý rok a do celého sveta vychádza približne na 115 eur. Výhodou celoročného poistenia je, že nemusíte poistku riešiť pred každou cestou,“ radí Marián Búlik z OVB.

Helena Kanderková z Allianz-SP dopĺňa: „Chodievate často na služobné cesty, pracujete v zahraničí ako opatrovateľka či pracovník na stavbe, chodievate nakupovať do susedného Rakúska, Poľska, Maďarska či Česka alebo radi vyrážate na predĺžené víkendy po Európe, lyžovačky či dovolenky k moru? Potom pre vás je určený produkt celoročného cestovného poistenia.“

Pri tomto poistení totiž platí, že čím dlhšie ste v zahraničí, tým bude poistenie výhodnejšie.

Nakupujte online

Ak ste si už zodpovedali na to, kam idete, čo chcete robiť, kedy idete aj na ako dlho, je na čase uzatvoriť to najlepšie poistenie aj najvýhodnejšie. K tomu pomáhajú internetové kalkulačky. Uzatvoriť cestovné poistenie môžete aj priamo pomocou nich, alebo pomocou web stránky poisťovne.

Tu je zaujímavé, že poisťovne poskytujú pri uzatvorení poistenia online zľavy aj 10 a viac percent, ak nezaťažíte ich pracovníka na pobočke. Ak máte zodpovedané, čo potrebujete, cez internet uzatvoríte vami vybrané poistenie aj pripoistenia skutočne najlacnejšie.

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok