Slováci hlásia úrazy aj z dovoleniek. Aké sú najčastejšie poistné udalosti počas leta?

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 22. 8. 2018
Úrazy a iné poistné udalosti sa Slovákom nevyhýbajú ani počas leta. Aké sú najčastejšie hlásené úrazy dovolenkárov a detí počas prázdnin?
Slováci hlásia úrazy aj z dovoleniek. Aké sú najčastejšie poistné udalosti počas leta?

Zdroj: Shutterstock

Počas leta nahlásia dovolenkári Allianz – Slovenskej poisťovni každý deň v priemere 30 poistných udalostí z cestovného poistenia . Túto sezónu riešila Allianz – SP už aj dva infarkty Slovákov v zahraničí. Pozor by ste si mali dať hlavne na časté striedanie teplôt. Mnohí dovolenkári hlásia aj seknutie v krížoch a krku z klimatizovaných priestorov.

Najviac hlásení je z Turecka, Egypta a Grécka

Od začiatku júna, kedy Slováci najviac dovolenkujú v zahraničí, nahlásili klienti Allianz – Slovenskej  poisťovni už 1664 poistných udalostí. Najviac hlásení prichádza z Turecka, Egypta a Grécka, ale pomerne veľa hlásení je aj zo Slovenska. Dovolenkári najčastejšie hlásia tráviace a žalúdočné ťažkosti a drobné či stredné úrazy, ktoré vzniknú pri športových aktivitách alebo pri kúpaní.

Poisťovňa eviduje aj viacero zlomenín končatín, najmä u detí. Riešili aj niekoľko seknutí v krížoch a krku, ktoré boli spôsobené nielen športovými aktivitami, ale najmä častým striedaním horúceho podnebia s vychladenými klimatizovanými priestormi. Túto dovolenkovú sezónu evidujú aj zvýšený počet žalúdočných a tráviacich problémov z exotickejších arabských krajín, a to najmä z Ománu.

Tip: Stal sa vám úraz v zahraničí? Európsky zdravotný preukaz vám stačiť nebude

Dva infarkty Slovákov

Poisťovňa riešila aj dva infarkty Slovákov dovolenkujúcich v Grécku a v Thajsku. V oboch prípadoch išlo o ľudí po šesťdesiatke. „Odporúčame, aby zvlášť opatrní boli starší ľudia dovolenkujúci v horúcich prímorských krajinách, a nevystavovali sa priamemu slnečnému žiareniu, dodržiavali pravidelný pitný režim, nezabúdali na užívanie liekov, ktoré majú predpísané, prípadne aby sa pred vycestovaním poradili so svojím ošetrujúcim lekárom,“ upozorňuje hovorkyňa Allianz – SP L. Muthová.

Ako nahlásiť poistnú udalosť z dovolenky

Vzniknutú poistnú udalosť môžete aj priamo z dovolenky nahlásiť on-line prostredníctvom stránky www.allianzsp.sk cez svoj počítač, tablet alebo smartfón, prípadne telefonicky alebo po návrate z dovolenky osobne v pobočke poisťovne. Ak sa vám počas dovolenky stane poistná udalosť, pokiaľ nejde o život ohrozujúci stav, odporúčame vždy ako prvú volať 24-hodinovú asistenčnú službu. Operátor na linke vám v prípade choroby či úrazu odporučí najbližšie vhodné zdravotnícke zariadenie a postará sa o všetky potrebné náležitosti.

„Nezabudnite si uschovať všetky doklady ako lekársku správu, rozpis úkonov a poplatkov, predpis liekov, a aj doklad o zaplatení, v prípade že ste za ošetrenie zaplatili v hotovosti. Doklady je potrebné predložiť poisťovni,“ vysvetľuje L. Muthová.

Letné úrazy číhajú aj na deti

Dlhé letné prázdniny a dovolenky sú časom výnimočných zážitkov pre malých i veľkých, no takisto obdobím zvýšenej detskej úrazovosti. Počas letných dobrodružstiev pri vode, v horách či na chalupe sa deti vyskytnú v situáciách, ktoré bežne nezažívajú, sú uvoľnenejšie a teda menej obozretné, a preto často dochádza k úrazom. Jazda na bicykli, lozenie po skalách, pobyt pri vode, či u starých rodičov.

Bežnými letnými diagnózami v prípade detí sú úpal, rôzne odreniny a popáleniny. Je preto žiaduce poctivo dodržiavať pitný režim, nosiť pri sebe malú lekárničku, či krabičku prvej pomoci pre prípad potreby a dohliadať na to, aby malo dieťa pokrývku hlavy. Hrozbou je aj tzv. syndróm suchého utopenia. Môže nastať, keď pri ponorení a topení sa vnikne voda do dýchacích ciest a vyvolá laryngospazmus - kŕč zvieračov hrtana, ktorý uzavrie hlasivkovú štrbinu a topiaci sa udusí.

Ťažkosti sa môžu prejaviť aj s 24-hodinovým odstupom, preto treba dieťa po vdýchnutí i malého množstva vody dôkladne sledovať a bezodkladne s ním navštíviť lekára.

4 najčastejšie príčiny úmrtia detí pri úrazoch:

  • otrava
  • pád z veľkej výšky
  • utopenie
  • dopravná nehoda

Zdroj: Allianz - SP

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok