Dovolenka a cesty do zahraničia: aké poistenie potrebujete?

Ľubica Florková | rubrika: Článok | 22. 4. 2016
Na cestu do zahraničia si môžete poistiť nielen liečebné náklady, ale aj zvieracieho miláčika,auto na cesty, ale aj majetok počas vašej neprítomnosti. Pri ceste na hory nezabudnite na poistenie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby. Prečo nestačí mať európsky preukaz zdravotného poistenia
Dovolenka a cesty do zahraničia: aké poistenie potrebujete?

Zdroj: Shutterstock

Čo zahŕňa cestovné poistenie?

Cestovné poistenie je už v dnešnej dobe celkom bežná vec, no nie každý vie, čo všetko to obnáša. A keď nevieme, na čo všetko vlastne máme nárok, tak ani nevieme, ako to využiť a to, čo všetko tam spadá. Dalo by sa povedať, že v cestovnom poistení nám poisťovňa kryje riziko skoro na všetko. Poisťujeme si náš život, náklady na liečbu ale aj kúpu zdravotníckych pomôcok.

Chránime si aj náš majetok, našu batožinu, a to nielen krádež, odcudzenie, ale aj jej stratu. A aj našu „nešikovnosť“, teda to, keď niekomu spôsobíme škodu na majetku/živote. 

Možnosti poistenia:

  • Poistenie liečebných nákladov v zahraničí -  ambulantná starostlivosť, predpis liekov, hospitalizácia, operácie, akútne zubné ošetrenie, prevoz osoby do vlasti, aj prevoz pozostatkov do vlasti, náklady vynaložené na liečenie úrazu, choroby a smrti.
  • Poistenie úrazu – náklady na ošetrenie, až po trvalé následky
  • Poistenie batožiny – na „zbalený“ majetok, v prípade straty či neskorým dodaním batožiny leteckou spoločnosťou, sa preplácajú náklady spojené s kúpou najnutnejších potrieb.
  • Poistenie zodpovednosti za škodu – spôsobenie škody na majetku či zdraví
  • Poistenie storno poplatkov – v nepredvídanej situácii, ako je náhle ochorenie, kvôli ktorému účastník nemôže nastúpiť na zájazd, si letecká spoločnosť, cestovná kancelária,  poskytovateľ cestovnej služby môže žiadať poplatok, odškodnenie v prípade predčasného návratu, či neskorého nástupu
  • Poistenie nákladov na záchrannú činnosť  - náklady spojené s vyslobodzovaním, záchranou pátraním, či prevozom (vrtuľníkom) osoby do zdravotníckeho zariadenia 
  • Poistenie doplnkových asistenčných služieb -  právna pomoc,  pomoc v prípade straty dokladov, asistenčná pomoc pre prípad náhrady škody na majetku v mieste bydliska počas vašej cesty, asistencia pri predčasnom návrate

Očkovať sa či neočkovať?

Je na vás, je to len vaše rozhodnutie. Niektoré poisťovne  majú na svojich stránkach uvedené aj rizikové ochorenia krajiny, kde chcete vycestovať. Samozrejme, že tam nie všetky krajiny sú uvedené, zväčša tie, kde je nejaká hrozba, ako napríklad vírus ZIKA,  výskyt hemoragickej horúčky Lassa, epidémia cholery, Ebola, či prasacia chrípka a i.

Nájdeme tam aj zoznam, kde je zvýšené riziko teroristických útokov, či nepokoje medzi menšinami, či dokonca zvýšená hrozba únosov, prepadnutí a obťažovania.

V takýchto prípadoch môže poisťovňa odmietnuť  plnenie, preto je vhodné si vycestovanie zvážiť. Tieto situácie sa však posudzujú veľmi jednotlivo.

A čo s mojim zvieracím miláčikom?

Pokiaľ vo svojom blízkom okolí nemáte osobu, ktorá by vám zaručila starostlivosť  oň, môžete využiť ešte dve možnosti. Prvou je zvierací hotel, kde môžete svojho miláčika umiestniť, alebo v prípade, že vám ani toto nevyhovuje, je možné si ho vziať so sebou.

Na to, aby zvieratko mohlo cestovať s vami, si musíme zistiť pár vecí. Niektoré hotely, muzeá, budovy totiž nemajú povolenie na pobyt pre psy, prípadne vás bude inak obmedzovať.  

Nie je potrebné mu uzatvárať samostatné poistenie, pretože je zvieratko poistené v rámci poistenia domácnosti, zodpovednosti za škodu. Niektoré poisťovne však toto poistenie zabezpečujú aj pre klientov zvlášť, pretože toto nemajú zahrnuté v poistení zodpovednosti za škodu, či klient nemám poistený dom/domácnosť.

Kedy môže zviera vycestovať do zahraničia

  • Musí byť označený čipom, alebo čitateľným tetovaním
  • Musí mať pas spoločenského zvieraťa (pet pass)
  • Očkovanie proti besnote

Niektoré poisťovne poskytujú aj takzvané dovolenkové poistenie domácnosti, kedy je váš dom chránený v prípade, že vy ste na dovolenke. No pokiaľ máte svoj dom chránený celoročne bežným poistením majetku, nie je potrebné si toto poistenie zabezpečovať, pretože váš dom je chránený vtedy, keď ste aj nie ste na území SR. 

Cestovné poistenie a auto

Pred vycestovaním do zahraničia je potrebné si skontrolovať platnosť zelenej karty. Tá totiž slúži aj ako záruka toho, že pokiaľ spôsobíte dopravnú nehodu na dovolenke, bude poškodený odškodnený.

No zákonná poistka, povinné zmluvné poistenie, neplatí krádež vášho auta, jeho opravu a ani iné náklady spojené s prevozom vášho poškodeného motorového vozidla. Toto sa uplatňuje v rámci havarijného poistenia, ktoré je možné si dojednať aj jednotlivo na dni.

Ľubica Florková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Dovolenka, Poistenie, Poisťovňa

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.