Chráňte svoj dom vhodným poistením!

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 14. 11. 2012
V zime príliš snehu, v lete príliš vody a či silná búrka alebo vietor vedia značne poškodiť vašu nehnuteľnosť. Ako vám poistenie nehnuteľnosti pomôže minimalizovať škody, sa dočítate v nasledujúcom článku.
Chráňte svoj dom vhodným poistením!

Zdroj: Shutterstock

Človek vynakladá úsilie a prostriedky, aby si zabezpečil bývanie a potom stačí malý okamih a o svoj majetok  príde.  I keď je nutné predchádzať určitým situáciám, nie vždy sa dá vyhnúť záplave, povodni, víchrici. Niekedy však môže vašu nehnuteľnosť zničiť aj požiar, ktorý vznikol v susedstve či iná havária. Takýmto situáciám sa predchádza veľmi ťažko, avšak zničené múry sa môžu postaviť znova, poškodená strecha sa dá opraviť....pokiaľ na to budete mať prostriedky. A tie vám zabezpečí vhodné poistenie nehnuteľnosti.

Cena poistenia nehnuteľnosti
Na cenu poistenia majú vplyv predovšetkým tieto faktory:

  • vek a stav nehnuteľnosti
  • lokalita
    o  v niektorých lokalitách si za nejaké poistné riziko môžete priplatiť viac, prípadne vám nehnuteľnosť na niektoré riziko poisťovňa nepoistí: napr. proti záplavám, ak sa vaša nehnuteľnosť nachádza v záplavovej oblasti.
  • poistná suma nehnuteľnosti
  • frekvencia platenia poistného
    o  ročná, polročná, mesačná.  Obzvlášť pri poistnom na poistenie nehnuteľnosti sa poisťovne snažia motivovať poistníkov, aby platili poistné s ročnou frekvenciou. Polročne a mesačne platené poistné tak môže byť mierne vyššie.
  • zľavy
    o od poisťovne môžete získať  rôzne zľavy, či už preto, že ste jej stály klient a máte u danej poisťovne uzatvorené aj iné poistenia: napr. povinné zmluvné poistenie, havarijné poistenie, životné poistenie  a podobne. Alebo vám znížiť poistnú sumu môže aj bez škodový priebeh (viď príklad na zľavu z bez škodového priebehu)

Príklad zľavy bez škodového priebehu poistenia:
Poisťovňa môže poskytnúť zľavu, ak v najbližších pár rokoch nedôjde k poistnej udalosti. V našom príklade poskytne poisťovňa zľavu 10 eur v prvých dvoch rokoch od uzavretého poistenia.
Ročné poistné v roku 2012  97 eur
v roku 2013 nenastala žiadna škoda – neuplatňovala sa náhrada škody v poisťovni – poskytnutá zľava 10 eur:
Ročné poistné v roku 2013  87 eur
v roku 2014 nenastala žiadna škoda – neuplatňovala sa náhrada škody v poisťovni – poskytnutá zľava 10 eur:
Ročné poistné v roku 2014  77 eur
Ak by v nasledujúcich rokoch nedošlo k žiadnej škode, alebo by náhrada škody nebola uplatňovaná v poisťovni, zostane ročné poistné zafixované na 77 eur.

Indexácia: Zachovanie reálnej hodnoty poistného plnenia za cenu vyššieho poistného

Aj keď si v súčasnej dobe poistíte nehnuteľnosť na určitú sumu, v priebehu rokov strácajú peniaze svoju hodnotu. Keď máte dom poistený na 100 000 eur, za desať rokov by už jeho celková hodnota mohla byť 110 000 eur. Aby ste však nemuseli za desať rokov uzatvárať novú zmluvu, môžete si zvoliť  tzv. indexáciu. Indexácia zabezpečuje zachovanie reálnej hodnoty poistného plnenia. Indexácia predstavuje zvyšovanie poistnej čiastky o úroveň zvyšovania inflácie, teda každý rok dostanete ponuku s navýšenou sumou poistného o malé percento podľa zvyšovania spotrebiteľských cien. Pre indexáciu sa môžete rozhodnúť už pri podpise zmluvy, alebo pri každom výročí uzavretia zmluvy.  Taktiež ju môžete aj odmietnuť. Poistná suma aj poistné (ročné, polročné, mesačné) sa zvyšujú v závislosti od indexu spotrebiteľských cien, ktorý vyhlasuje Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Pripoistenie k poisteniu budov
Spolu s poistením budov si môžete pripoistiť sklá a taktiež zodpovednosť z nehnuteľnosti

Poistenie skla
Toto pripoistenie sa vzťahuje na sklenené dvere, pevne vsadené alebo osadené sklo ako výplň zábradlia schodiska alebo súčasť fasády či iných častí budovy. Poistenie skla sa vzťahuje aj na slnečné kolektory. Poistenie sa vzťahuje na rozbitie skla akoukoľvek náhodnou udalosťou, okrem skla poškodeného poškrabaním alebo odštiepením. Taktiež sa poistenie nevzťahuje na rozbitie skla počas dopravy a montáže a taktiež v prípade rekonštrukcie alebo opravy časti budovy. V tomto poistení taktiež nie je braný ohľad na stratu umeleckej alebo historickej hodnoty skla.

Poistenie zodpovednosti z nehnuteľnosti
Pri tomto poistení  poisťovňa za vás uhradí poškodeným náhradu škody na majetku alebo preplatí náklady za zdravotnú starostlivosť, dávky z nemocenského poistenie alebo dôchodkové zabezpečenia, ak ste povinní ich uhradiť, pretože sa jedná o škodu z majetku za ktorý právne zodpovedáte.
Jedná sa predovšetkým o prípady, kedy sa napríklad v zime vytvoria na vašej streche cencúle alebo spadne sneh na okoloidúceho, alebo na zaparkovaný automobil a zraní ho alebo poškodí daný majetok. Náhrada škody danej osobe tak bude preplatená z poistenia zodpovednosti z nehnuteľnosti.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.