Poistenie majetku a zimné obdobie: Stromček v plameňoch môže zaskočiť aj vás

Ján Florek | rubrika: Článok | 14. 12. 2011
Zimné obdobie so sebou prináša množstvo rizík, ktoré môžu ohroziťdomácnosti a majetok ich užívateľov. Okrem prírodných živlov a škôd,ktoré dokážu napáchať, netreba podceniť ani požiare od vianočnýchstromčekov a adventných vencov.
Poistenie majetku a zimné obdobie: Stromček v plameňoch môže zaskočiť aj vás

Zdroj: Shutterstock

V zime hrozí väčšej miere ako po iné dni zničenie majetku napríklad pádom cencúľov z odkvapov, zničené odkvapy, rozbité okná, poškodené motorové vozidlá a v horšom prípade aj úrazy. Čo sa týka Vianoc, pohodovú atmosféru najkrajších sviatkov roka, môže ohrozovať aj požiar, ktorý spôsobil adventný veniec alebo skrat z osvetlenia vianočného stromčeka.

Poisťovne evidujú počas Vianoc a Nového roka atypické škody, ktoré majú na svedomí vianočné osvetlenia či zábavná pyrotechnika. „Škody spôsobené požiarmi zaznamenávame počas vianočných sviatkov a silvestrovských osláv každoročne. V predchádzajúcich rokoch sme sa stretli s prípadom, keď vianočná sviečka zapálila obrus, od ktorého sa chytil aj stôl a diaľkové ovládanie,“ vysvetľuje manažérka komunikácie a eventov poisťovne Generali Lucia Makayová.

Zvýšený počet nehôd podobného typu eviduje počas zimného, a teda vianočného obdobia aj Allianz – Slovenská poisťovňa.  „Každoročne v tomto období registrujeme zvýšený počet škôd z požiarov spôsobených vznietením sa adventných vencov a stromčekov od horiacich sviečok, ktoré ponechávajú klienti bez dozoru horieť,“ hovorí špecialista externej komunikácie Allianz SP Gabriel Tóth. Podľa jeho slov môže požiar vzniknúť aj zo skratu neodborne  nainštalovaných elektrických  sviečok, či  vianočnej výzdoby, ktorá býva zasvietená  aj počas  neprítomnosti v byte alebo dome. Tóth si spomína aj na prípad, kedy istá osoba počas sviatkov naložila do krbu väčšie množstvo paliva, aby nevyhasla pahreba a odskočila si na návštevu k susedom. Výsledkom bol požiar, ktorého príčinou vzniku bol krb. Poisťovacia spoločnosť Aegon naopak podľa tvrdení manažéra likvidácie poistných udalostí Andreja Macka, nemôže povedať, že by vianočné sviatky so sebou prinášali nárast vzniku škôd na majetku občanov. „Naše poistenie však kryje aj prípady škôd spôsobených požiarom, kde iniciátorom jeho vzniku bola napríklad technická porucha na osvetlení vianočného stromčeka, alebo zle uhasená sviečka na adventnom venci,“ hovorí Macko.

Ani počas zimy netreba nič ponechávať náhode

V otázke, či stačí mať v prípade predkladaných poistných udalostí uzatvorené poistenie nehnuteľnosti, alebo iba poistenie domácnosti sa poisťovne zhodujú, že je lepšie mať uzatvorené obe poistenia. Nakoľko poistenie nehnuteľnosti sa vzťahuje iba na stavbu a jej pevné stavebné súčasti a nekryje škody na spotrebičoch, nábytku, kobercoch a ďalšom zariadení, ktoré kryje práve poistenie domácnosti. Poisťovne avizujú, aby sa aj počas zimy nič neponechávalo náhode a ľudia si majetok chránili. Nikoho však nemôžu nútiť, aby sa pred dopadmi požiarov, zatečenia, víchrice či iných udalostí chránil formou poistenia. Môžu mu to iba doporučiť.

„Samozrejme ako vo vianočnom období, tak aj počas ostatných dní roka doporučujeme okrem iného poistenie nehnuteľnosti (dom, byt) a aj domácnosti,“ ozrejmuje manažérka interných sietí poisťovne Kooperativy Katarína Vargová. Poisťovňa podľa nej vo svojich poistných produktoch poistenia majetku občanov poskytuje v základných balíkoch poistného krytia aj poistnú ochranu v rámci zodpovednosti (poškodenie vecí alebo zdravia pádom cencúľa resp. snehu zo strechy, pyrotechnikou pri manipulácii člena domácnosti). Andrej Macko z Aegonu upozorňuje, že poistenie v produkte DOM KOMPLET sa vzťahuje aj na škody spôsobené „zimnými“ živelnými udalosťami ako je napríklad poškodenie strešnej konštrukcie tiažou snehu či zosuvom. „Prírodná živelná udalosť, ktorá poškodzuje majetok, si nevyberá medzi nehnuteľnosťou či zariadením domácnosti. Ničí všetko, čo jej príde do cesty. Preto rozumným riešením je nielen poistenie stavby – či bytu, ale aj zariadenia domácnosti. Tým predídeme možným stratám na majetku, ktorý by po poškodený niektorou zo živelných udalosti a nebol krytý poistením,“ vysvetľuje.

Majetok a cencúle

Pri ochrane majetku treba upozorniť na fakt, že pri uzatváraní poistky, ktorá má chrániť hnuteľné alebo nehnuteľné veci vami nadobudnuté, si treba poriadne preštudovať poistnú zmluvu. Pretože ak máte poistenú budovu v poisťovni Generali (poistenie nehnuteľnosti, pozn. red.) a nemáte dojednané pripoistenie, darmo by ste sa domáhali náhrady škody za rozbité sklo na okne, ktoré spôsobil odpadnutý cencúľ zo strechy. „Ak poškodia padajúce cencúle samotnú poistenú budovu (napr. fasádu), takéto škody majetkové poistenie nehnuteľnosti nekryje, nakoľko ide o nepoistené riziko. Zasklenie okien by bolo preplatené výlučne v prípade, ak má klient poistené/pripoistené aj zasklenie,“ vysvetľuje manažérka komunikácie a eventov poisťovne Generali Lucia Makayová. A preto je dobré sa na podobné riziká pri uzatváraní zmluvy s akýmkoľvek subjektom dopredu informovať.

Čo sa týka motorového vozidla, v prípade, že bolo poškodené pádom uvoľneného cencúľa, je možné uplatniť si náhradu škody podľa informácií Kooperativy z havarijného alebo povinného zmluvného poistenia. „Naša spoločnosť verejným prísľubom rozšírila poistenie zodpovednosti o krytie škôd na vozidlách pre prípad živelnej udalosti,“ ozrejmuje Vargová z Kooperativy. Podľa Allianz SP je však takýchto škôd (spôsobených cencúľmi, porn. Red) pomerne málo, no naopak poisťovňa eviduje v oblastiach s väčšou nádielkou snehu, veľký počet škôd spôsobených ťarchou snehu na strieškach, strešných konštrukciách a odkvapových systémoch. V tomto prípade sa podľa slov Gabriela Tótha posudzuje okrem množstva a váhy snehu aj normou stanovené technické vyhotovenie poškodenej konštrukcie. „Či je správne nadimenzovaná alebo, či náhodou nie je napríklad neudržiavaná, vekom poškodená, prehnitá a podobne,“ hovorí.

Keď dôjde k poistnej udalosti

Pokiaľ už dôjde k poistnej udalosti a majetok je chránený poistením, je potrebné bezodkladne kontaktovať poisťovňu prostredníctvo call centier, kde poistený uvedie ako sa poistná udalosť stala a zároveň sa dohodne termín obhliadky poškodeného majetku. Viaceré poisťovacie subjekty sa zhodujú, že na stanovenie správnej výšky škody spôsobenej určitou udalosťou je potrebné, aby poistený po vzniku takejto udalosti nemenil stav poškodených vecí a nič pred obhliadkou neupratoval a už vôbec vyhadzoval.  

Ochrana príbytkov a majetku je otázkou dlhodobého charakteru, nakoľko hrozba, nielen zvonka, je aktuálna každým novým dňom. Jednou z možností ako predísť nepríjemným dôsledkom z poškodenia je napríklad aj poistenie majetku, domácnosti alebo nehnuteľnosti. Poistenie síce nedokáže zachrániť poškodený alebo zničený majetok, no v prípade poistnej udalosti finančne kompenzuje vzniknutú škodu. Treba ho však zvážiť, pretože poistná udalosť nemusí nikdy nastať.


Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.