Záujem o preventívne prehliadky na Slovensku stúpa. Dôvodov je viacero

PR článok | rubrika: PR článok | 19. 6. 2023
Štatistiky poisťovne Dôvera ukazujú, že z jednej tretiny poistencov, ktorí chodili na preventívne zdravotné prehliadky, stúpol po pandémii počet ľudí zaujímajúcich sa o zdravie až na polovicu. Nárast účasti na preventívnych prehliadkach zaznamenala zdravotná poisťovňa Dôvera u všeobecných lekárov pre dospelých. Slováci sa konečne začali zaujímať o svoje zdravie.
Záujem o preventívne prehliadky na Slovensku stúpa. Dôvodov je viacero

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Viac prevencie, lepšie zdravie

Prevencia začína byť konečne témou aj na Slovensku a mnoho ľudí si začína čoraz viac uvedomovať zmysel preventívnych prehliadok. Vďaka nim je totiž možné odhaliť zdravotný problém skôr, ako sa rozvinie na vážnu diagnózu. To vie človeku ušetriť starosti, bolesti, životné komplikácie a často aj predĺžiť život.

Poisťovňa Dôvera sa navyše rozhodla podmieniť získanie finančného príspevku na zuby účasťou na preventívke nielen u zubára, ale aj u všeobecného lekára.

Príspevky na ošetrenie u zubára  a na dentálnu hygienu sú populárne, Dôvera na nich svojim poistencom vyplatila viac ako 45 miliónov eur.

 Čo hovoria čísla? 

Ak by sme porovnali počet preventívnych prehliadok v prvom kvartáli roku 2019, keď ešte Dôvera nepodmieňovala získanie príspevku na zuby preventívnou prehliadkou u všeobecného lekára, s tým istým obdobím v roku 2023, vidieť markantný nárast.

V prvom kvartáli 2023 absolvovalo prevenciu 83-tisíc dospelých poistencov, čo je o 29-tisíc viac ako v rovnakom čase v roku 2019. „Preventívkovosť“ sa teda medziročne zvýšila o 42 percent. 

Smelé sú aj vyhliadky do budúcnosti. Podľa analýz Dôvery príde na preventívku v priebehu dvoch rokov o 200-tisíc poistencov viac, ako by prišlo v prípade, keby príspevok na zuby zostal bez podmienky absolvovania všeobecnej preventívnej prehliadky. Zachraňujú sa tým životy. 

 „Predpokladáme, že účasť na prevencii sa do konca roku 2023 prehupne nad polovicu všetkých našich poistencov, teda na 51 percent,“ odhadol Branislav Jendroľ, riaditeľ úseku služieb poistencom Dôvery. 

Nejde len o zuby, ľuďom začína záležať na zdraví 

Samozrejme, že príspevok na chrup je motiváciou preventívnej prehliadky  u všeobecného lekára u ľudí. Vidieť to aj na tom, že mnoho ľudí absolvuje  prehliadku až po ošetrení, teda do 90 dní po návšteve zubára. 

Priamu motiváciu však najlepšie vidieť pri poistencoch, ktorí prevenciu doteraz zanedbávali. Štatistiky Dôvery hovoria, že za posledných 5 kvartálov (rok 2022 + 1. kvartál 2023) prišlo až 27-tisíc ľudí na prevenciu po viac ako 5 rokoch. Ešte početnejšia bola skupina ľudí, ktorí prišli na prevenciu po 10 rokoch – bolo ich podľa odhadu asi 30-tisíc. 

Koľko stoja preventívne prehliadky?

Za 200-tisíc preventívnych prehliadok a laboratórne vyšetrenia, ktoré sú ich povinnou súčasťou, uhradí Dôvera zhruba 8,8 milióna eur. Táto investícia do zdravia sa však vyplatí. Poistencom i zdravotnej poisťovni. 

Prehliadky vám prinesú peniaze aj zachránia život 

Pozrime sa napríklad na dáta o počte vyšetrení na rakovinu hrubého čreva.  Približne 6 až 8 percent poistencov, ktorí len v prvých troch mesiacoch tohto roku absolvovali preventívnu prehliadku a súčasne požiadali o zubný benefit, malo pozitívny test na skryté krvácanie typické pre rakovinu hrubého čreva. 

V reálnych číslach išlo o približne 450 takýchto poistencov Dôvery a to len za prvé tri mesiace roku 2023. Návšteva lekára sa im rozhodne oplatila. Nielenže vďaka nej získali bonus na zuby, mohli zároveň včas začať riešiť závažný zdravotný problém. 

Správna miera motivácie a prevencie

O zvýšenie účasti na preventívnych prehliadkach sa Dôvera rôznymi spôsobmi pokúšala už v minulosti. „Využili sme všetky svoje možnosti, išli sme nad rámec povinností, snažili sme sa pôsobiť na zdravotníkov i poistencov, ale zabrali až finančné benefity,“ priblížil Jendroľ. 

  • Už v rokoch 2013 a 2014 poisťovňa lekárov motivovala finančnými odmenami. Veľmi to nefungovalo. 
  • V rámci programu Zdravé srdce sa snažila Dôvera poistencom zabezpečiť potrebnú zdravotnú starostlivosť včasným vyhľadávaním kardiovaskulárnych chorôb. Zo 136 zmluvne zaviazaných lekárov však robili potrebné vyšetrenia len šiesti. 
  • Počas pandémie posielala Dôvera poistencom pozvánky na preventívne vyšetrenia súvisiace s rakovinou prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka. Na 307-tisíc pozvánok na preventívne vyšetrenie v súvislosti s karcinómom hrubého čreva zareagovalo len 91-tisíc ľudí. 
  • Poisťovňa lekárom zrušila limity a zvýšila im platby. Napriek tomuto všetkému sa jej účasť poistencov na preventívkach darilo zvyšovať len nepatrne.
  • Práve súčasný model sa ukázal ako najvýhodnejší, nakoľko ľudia získajú priamy finančný benefit a súčasne sa začnú viac zaujímať o prevenciu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.