Odvody živnostníkov od 1. júla 2022: Čo sa mení?

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 6. 2022
Začiatok júla je pre mnohých živnostníkov spojený so zmenami v platení odvodov. Do 1. 7. 2022 má Sociálna poisťovňa čas spracovať údaje z podaných daňových priznaní za posledné zdaňovacie obdobie a vyvodiť z nich úpravy, ktoré sa budú týkať jednotlivých živnostníkov. V tomto článku nájdete všetky informácie o odvodoch, ktoré potrebujete vedieť k 1. júlu 2022.
Odvody živnostníkov od 1. júla 2022: Čo sa mení?

Zdroj: Shutterstock

Čo prináša 1. júl (prípadne október)?

Na začiatok je potrebné upozorniť, že zmeny prichádzajúce 1. júla sa týkajú živnostníkov, ktorí podali daňové priznanie do konca marca 2022. Ak SZČO požiadala o predĺženie základnej lehoty, platnosť zmien popisovaných v článku sa posúva na 1. október. Ak ste teda daňové priznanie podávali neskôr, zmeny sa vás budú týkať až od 1. 10. 2022.

Na čo by ste sa mali konkrétne pripraviť? To záleží od vašej špecifickej situácie. Spravidla sa však 1. júla stretnete so:

  • zmenou výšky odvodov platených do Sociálnej poisťovne (SP),
  • vznikom povinnosti platenia odvodov do SP,
  • zánikom povinnosti platenia odvodov do SP.

Keďže v súvislosti s 1. júlom sa vo všeobecnosti často spomína „zmena odvodov“, mnohí si myslia, že sa to týka aj odvodov do zdravotnej poisťovne (ZP). Avšak kvôli preddavkovému systému fungujú platby za zdravotné poistenie trochu inak, a teda sa k 1. júlu nemenia.

Vznik a zánik povinností platenia odvodov

Váš príjem z podnikania alebo inej SZČO za zdaňovacie obdobie 2021 určí, či vôbec budete musieť platiť odvody. Kľúčovou hodnotou je v tomto prípade 6 799 €. Ak ste dosiahli príjmy v tejto alebo akejkoľvek vyššej sume, vzniká vám povinnosť poistenia SZČO. Preto budete musieť od 1. júla 2022 platiť sociálne odvody. Podmienkou však je, aby ste v daný dátum mali platné oprávnenie na vykonávanie zárobkovej činnosti.

Ak vaše príjmy v minulom kalendárnom roku dosiahli hranicu 6 799 €, môžete si v kalendári vyznačiť dátum 8. 8. 2022. Práve do tohto dňa je splatná prvá platba do Sociálnej poisťovne.

Všetko sa odvíja od vymeriavacieho základu

Vznik, zánik alebo úprava výšky povinných platieb do SP závisí na vašom vymeriavacom základe vypočítanom z daňového priznania za predošlý rok. SP vám do 21. 7. 2022 pošle všetky potrebné informácie o platení odvodov, ale vy si môžete ich výšku vypočítať už teraz.

Vymeriavací základ je v zákone definovaný ako „podiel jednej dvanástiny základu dane z príjmov fyzických osôb dosiahnutý vykonávaním podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti za rok 2021, ktorý nie je znížený o zaplatené poistné, upraveného o príjmy a výdavky, ktoré sa nezahŕňajú do vymeriavacieho základu a koeficientu 1,486.“

Jednoducho povedané: (čiastkový základ dane, teda riadok 45 v daňovom priznaní + odvody do SP a ZP) / 1,486.

  • pre výpočet výšky odvodov do SP toto číslo podeľte 12,
  • pre výpočet výšky odvodov do ZP toto číslo podeľte počtom mesiacov, v ktorých ste vykonávali SZČ.

Výsledok sa zaokrúhľuje na cent smerom nadol.

Ohraničenie vymeriavacieho základu

Vymeriavací základ má svoj horný a spodný limit. Tieto hranice sa prepočítavajú na začiatku každého kalendárneho roka a súvisia s priemernou mesačnou mzdou v hospodárstve SR. Pre rok 2022 je minimálny vymeriavací základ nastavený na 566,50 € a maximálny na 7 931,00 €. Tieto hodnoty budú dôležité pri výpočte výšky odvodov.

Výška odvodov SZČO do SP a ZP

Od 1. júla budete platiť odvody v novej výške podľa vymeriavacieho základu z daňového priznania za rok 2021.

Výška odvodov do Sociálnej poisťovne, ktoré dokopy predstavujú 33,15 % z vymeriavacieho základu sa skladá z týchto častí:

  • nemocenské poistenie – 4,4 % z vymeriavacieho základu,
  • starobné poistenie – 18 % z vymeriavacieho základu,
  • invalidné poistenie – 6 % z vymeriavacieho základu,
  • rezervný fond solidarity – 4,75 % z vymeriavacieho základu.

Výška odvodov do zdravotnej poisťovne sa počíta takto:

  • 14 % z vymeriavacieho základu, ak nie ste SZČO so zdravotným postihnutím,
  • 7 % z vymeriavacieho základu, ak ste SZČO so zdravotným postihnutím.

Minimálne a maximálne odvody

Na výpočet odvodov do SP sa vzťahuje spodné aj horné ohraničenie vymeriavacieho základu. Môžu teda nastať tieto 3 situácie podľa toho, či je váš vymeriavací základ:

  • rovný alebo nižší ako minimálny vymeriavací základ – v takom prípade platíte minimálne odvody v hodnote 187,78 €,
  • vyšší ako minimálny a rovný alebo nižší ako maximálny vymeriavací základ – v takom prípade platíte odvody podľa percentuálnych podielov uvedených vyššie,
  • vyšší ako maximálny vymeriavací základ – v takom prípade platíte maximálne odvody v hodnote 2 629,12 €.

Odvody do ZP sú však ohraničené iba zdola. Znamená to, že môžu nastať tieto 2 situácie:

  • váš vymeriavací základ je rovný alebo nižší ako minimálny – v takom prípade platíte minimálne odvody v hodnote 79,31 € (alebo 39,65 € pre osoby so zdravotným postihnutím),
  • váš vymeriavací základ je vyšší ako minimálny – v takom prípade platíte odvody v hodnote 14 % alebo 7 % z vášho vymeriavacieho základu.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok