Živnosť popri práci: Aké má výhody a na čo by ste nemali zabúdať?

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 3. 2022
Mnohí ľudia si neuvedomujú, že ako zamestnanec môžete mať aj živnosť, a teda podnikať na vlastnú zodpovednosť. Prináša to viaceré výhody. V tomto článku sa dozviete, aké benefity vám kombinácia živnosti a zamestnania prináša, ale aj aké povinnosti z nej plynú.
Živnosť popri práci: Aké má výhody a na čo by ste nemali zabúdať?

Zdroj: Shutterstock

Prečo mať živnosť popri práci?

To je prvá otázka, ktorú si pravdepodobne položí človek, keď sa dozvie, že prevádzkovanie živnosti popri zamestnaní je povolené. Je predsa nelogické, aby ste boli zamestnaní a zároveň sa starali o živnosť, keď na prvý pohľad ide o dve protichodné formy práce. Zamestnanec je viazaný na zamestnávateľa, zatiaľčo živnostník je z hľadiska pracovného života sám sebe pánom.

Ak sa však na vec pozriete z iného uhla, pochopíte, aká môže byť motivácia za týmto rozhodnutím. Zamestnanie síce je z hľadiska slobody obmedzené, no poskytuje značnú mieru istoty. V pracovnej zmluve máte určenú mzdu, ktorú dostanete bez ohľadu na to, aký výnosný bol daný mesiac.

Na druhej strane je prevádzkovanie živnosti, kde podnikáte podľa vlastného uváženia. Avšak treba tu rátať s rizikom nevyspytateľných príjmov. Produkty sa nepredávajú alebo klienti nemajú záujem o službu? V tom prípade vám nemajú odkiaľ prísť na účet peniaze. 

Kombinovaním zamestnania so živnosťou získavate výhody oboch. Túto voľbu využívajú najmä ľudia, ktorí chcú od zamestnania postupne prejsť k podnikaniu. Založia si živnosť a postupne ju rozvíjajú tak, ako popri zamestnaní stíhajú. Stále však majú zaistený príjem. Keď je ich živnosť na dostatočnej úrovni, zo zamestnania odídu a živia sa už len vlastným podnikaním.

Výhody živnosti popri zamestnaní

S prevádzkovaním živnosti sa spája niekoľko pravidiel, ktoré pre podnikateľa dokážu byť pomerne nevýhodné. Ide najmä o výšku poistného či platbu preddavkov do zdravotnej poisťovne. Ak však máte živnosť popri zamestnaní, získavate niekoľko benefitov.

Preddavky do zdravotnej poisťovne

Živnostník bez zamestnania musí od založenia živnosti platiť mesačné preddavky na zdravotné poistenie. V roku 2022 je toto minimum nastavené na 79,31 €. Pre začínajúceho podnikateľa, ktorému sa biznis ešte len rozbieha, môže byť platenie takmer 80 eur mesačne náročné.

Pri prevádzkovaní živnosti popri zamestnaní za vás mesačné odvody do zdravotnej poisťovne platí zamestnávateľ. Treba však myslieť na to, že povinných 14 % si zdravotná poisťovňa vypýta aj z príjmov získaných živnosťou. Ak nechcete túto sumu platiť naraz, môžete mesačne platiť dobrovoľné preddavky. 

Výška odvodov do zdravotnej poisťovne

Výhody v platení zdravotného poistenia nespočívajú iba v nepovinných pravidelných platbách, ale aj vo výške poistného. Opäť to je možné vďaka faktu, že odvody za vás platí aj zamestnávateľ.

Výška ročného poistného v zdravotnej poisťovni sa pre živnostníka so zamestnaním vypočíta nasledovne:

  • 14 % z vymeriavacieho základu
  • 7 % z vymeriavacieho základu, ak je živnostník osobou so zdravotným postihnutím.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že rovnaké pravidlá platia aj pre živnostníkov bez zamestnania. Je pravdou, že percentá pre výpočet sa zhodujú. Avšak na týchto živnostníkov sa vzťahuje ešte jedno pravidlo. Ak by 14 % (prípadne 7 %) z vymeriavacieho základu podľa ich reálneho príjmu bolo menej ako sledované percento z vymeriavacieho základu podľa priemernej slovenskej mzdy, musia platiť druhú spomínanú sumu.

Živnostníkovi bez zamestnania sa teda pokojne môže stať, že na odvodoch zaplatí viac ako zarobil. Pokiaľ však máte zamestnanie, tento scenár vám nehrozí.

Na toto by ste nemali zabúdať

Výhody vyplývajúce zo živnosti popri zamestnaní sú silným lákadlom. Treba však myslieť aj na opačnú stranu veci. Tu je niekoľko bodov, ktoré by ste pri zakladaní živnosti popri zamestnaní mali dôkladne zvážiť.

Proces založenia živnosti

Do živnosti budete musieť vložiť veľa času. Jednak z hľadiska samotného podnikania, no platí to už od jej zakladania. Na vybavenie živnostenského oprávnenia budete potrebovať dokumenty, ako:

  • doklad o bezúhonnosti
  • doklad o odbornej spôsobilosti (pre viazanú a remeselnú živnosť)
  • oprávnenie užívať nehnuteľnosť uvedenú ako sídlo
  • vyplnený formulár pre ohlásenie živnosti
  • pre špecifické situácie aj rôzne iné tlačivá.

Poplatky za založenie živnosti:

  • 5 € za voľnú živnosť (zadarmo pri vybavení online)
  • 15 € za viazanú alebo remeselnú živnosť (7,5 € online)

Povolenie od zamestnávateľa

Nezabúdajte na to, že ako zamestnanec nemôžete bez súhlasu zamestnávateľa vykonávať pracovnú činnosť, ktorá by sa dala považovať za konkurenciu. Pokiaľ teda plánujete podnikať v rovnakej oblasti, musí vám to najprv písomne schváliť zamestnávateľ.

Daňové priznanie

Príjem zo živnosti vás pripraví o komfort z hľadiska daňového priznania, na ktorý ste boli doteraz zvyknutí. V tomto prípade nemôžete zamestnávateľa požiadať o vykonanie ročného zúčtovania dane. Namiesto toho podávate daňové priznanie, v ktorom sú zahrnuté príjmy zo živnosti aj zamestnania.

Zhrnutie v skratke

Nedá sa vo všeobecnosti povedať, či sa oplatí kombinovať zamestnanie so živnosťou. Každý si musí individuálne zvážiť výhody a nevýhody, ktoré mu to prinesie. Ak vás však táto forma práce láka, zákon živnosť popri zamestnaní povoľuje a vy môžete pokojne začať podnikať.

Anketa

Podnikáte popri zamestnaní?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+25
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok