Čo nesmie zamestnávateľ zisťovať pri pracovnom pohovore

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 1. 12. 2011
Ak si myslíte, že Vás môžu žalovať za nevhodne položenú otázku pripohovore nanajvýšv USA ste na omyle, realitou sa to stáva aj naSlovensku! Preto je dobré vedieť na čo sa radšej neopýtať.
Čo nesmie zamestnávateľ zisťovať pri pracovnom pohovore

Zdroj: Shutterstock

Základný právny rámec pre predzmluvné vzťahy podávať Zákonník práce (zákon č. 311/2001 Z.z.) v ustanovení §41, teda tesne pred ustanoveniami o pracovnej zmluve. Žalovať zamestnávateľa a žiadať primeranú peňažnú náhradu (pri porušení zákonných ustanovení) upravuje ods. 8 predmetného ustanovenia. Ale pekne poporiadku.

Zákonník práce rozdeľuje požiadavky na záujemcu, ktoré nesmie zamestnávateľ vyžadovať do dvoch skupín. Prvú skupinu tvoria informácie, ktoré sú podľa zákona, tak chránené, že ak by ich zamestnávateľ vyžadoval má záujemca právo na primeranú peňažnú náhradu. Druhou skupinou sú požiadavky, ktoré môže zamestnávateľ vyžadovať iba vtedy, ak mu to ukladá zákon, v inom prípade si ich vynucovať nesmie.

Základom pre zamestnávateľa je vedieť na čo sa opýtať môže, ide o informácie, ktoré súvisia s prácou, ktorú má zamestnanec vykonávať. Pričom Zákonník práce ide ešte ďalej a ustanovuje, že od fyzickej osoby, ktorá sa uchádza o prvé zamestnanie môže zamestnávateľ vyžadovať len (a len) tieto informácie. Pri fyzickej osobe, ktorá už bola zamestnaná môže zamestnávateľ aj požadovať predloženie pracovného posudku a potvrdenia o zamestnaní.

Otázky, ktoré zamestnávateľ uchádzačovi nesmie položiť

Dôležitými ostávajú informácie, ktoré zamestnávateľ vyžadovať od fyzickej osoby nesmie, ide o informácie:

  • a)o tehotenstve,
  • b)o rodinných pomeroch,
  • c)o bezúhonnosti s výnimkou, ak ide o prácu, pri ktorej sa podľa osobitného predpisu vyžaduje bezúhonnosť, alebo ak požiadavku bezúhonnosti vyžaduje povaha práce, ktorú má fyzická osoba vykonávať,
  • d)o politickej príslušnosti a náboženskej príslušnosti.

Takže otázky typu „Ste tehotná?“ „Koľko máte súrodencov?“ „Ako sa živia Vaši rodičia?“ „Ste členom politickej strany, prípadne sympatizujete s nejakou?“ „Ste veriaci?“ a pod. sú tabu!

S uchádzačmi o zamestnanie musí zamestnávateľ zaobchádzať podľa zásady rovnakého zaobchádzania 

Poslednou požiadavkou kladenou na srdce zamestnávateľa  pri prijímaní fyzickej osoby do zamestnania, ktorej porušenie je sankcionované právom záujemcu na primeranú peňažnú náhradu je tá skutočnosť, že zamestnávateľ nesmie porušiť zásadu rovnakého zaobchádzania, ak ide o prístup k zamestnaniu. To znamená, že zamestnávateľ musí zaobchádzať so záujemcami v súlade s antidiskriminačnou legislatívou, teda musí brať do úvahy najmä antidiskriminačný zákon (t.j. zákon č. 365/2004 Z.z.). Je zakázaná diskriminácia zamestnancov z dôvodu pohlavia, manželského stavu a rodinného stavu, sexuálnej orientácie, rasy, farby pleti, jazyka, veku, nepriaznivého zdravotného stavu alebo zdravotného postihnutia, genetických vlastností, viery, náboženstva, politického alebo iného zmýšľania, odborovej činnosti, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, majetku, rodu alebo iného postavenia.

Pre vyššie uvedené zákazy môže vzniknúť otázka, či vôbec a ako sa môže zamestnávateľ dozvedieť  o skutočnostiach, ktoré sú pre výkon práce dôležité (a nesmie sa na ne opýtať). Toto rieši Zákonník práce šalamúnsky, ukladá samotnému záujemcovi povinnosť, aby takéto skutočnosti oznámil zamestnávateľovi. Záujemca - fyzická osoba je preto povinná informovať zamestnávateľa o skutočnostiach, ktoré bránia výkonu práce alebo ktoré by mohli zamestnávateľovi spôsobiť ujmu. V prípade, ak ide o mladistvého aj o dĺžke pracovného času u iného zamestnávateľa.

Ak osobitný právny predpis vyžaduje na výkon práce zdravotnú spôsobilosť na prácu, psychickú spôsobilosť na prácu alebo iný predpoklad, zamestnávateľ môže uzatvoriť pracovnú zmluvu len s fyzickou osobou zdravotne spôsobilou alebo psychicky spôsobilou na túto prácu alebo s fyzickou osobou, ktorá spĺňa iný predpoklad.

Zamestnávanie maloletých 

V súvislosti so zamestnávaním maloletých ukladá Zákonník práce zamestnávateľovi niekoľko požiadaviek, ktorých účelom je chrániť takéhoto zamestnanca. Zamestnávateľ má povinnosť pre účely uzatvorenia pracovnej zmluvy s mladistvým vyžiadať si vyjadrenie jeho zákonného zástupcu. Zamestnávateľ síce nemôže vyžadovať určitú zdravotnú spôsobilosť na prácu, ak mu to neukladá osobitný zákon, no u mladistvého Zákonník práce priamo ukladá pred uzatvorením pracovnej zmluvy povinnosť lekárskeho vyšetrenia. Bez ustanovenia osobitného predpisu nemôže zamestnávateľ od nikoho takúto požiadavku vyžadovať.  

Zákonník práce neukladá zamestnávateľovi len obmedzenia a neudáva mantinely toho na čo sa môže pri pohovore opýtať, ale zároveň poveruje zamestnávateľa aby pred uzatvorením pracovnej zmluvy oboznámil fyzickú osobu s právami a povinnosťami, ktoré pre ňu vyplynú z pracovnej zmluvy, s pracovnými podmienkami a mzdovými podmienkami, za ktorých má prácu vykonávať.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok