Gastrolístky sa možno nového roka nedožijú

Ondrej Lehocký | rubrika: Článok | 11. 11. 2011
Budúcnosť stravných lístkov na Slovensku je stále neistá. Ich zrušenieje totiž jednou z podmienok politickej frakcie Obyčajní ľudia výmenou zapodporu štátneho rozpočtu na budúci rok.
Gastrolístky sa možno nového roka nedožijú

Zdroj: Shutterstock

V hre je “zákon roka”

Pád vlády a následné predĺženie jej obmedzeného mandátu do marcových predčasných volieb znamená okrem iného komplikáciu pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na budúci rok. Líder frakcie Obyčajní ľudia Igor Matovič podmieňuje jeho podporu tromi podmienkami.

Prvou podmienkou je, aby sa v budúcom roku nezvyšovali platy poslancom, ministrom ani prezidentovi. Druhou podmienkou je podpora návrhu, aby tretinu nákladov na voľby niesli politické strany.

Poslednou podmienkou je zrušenie gastrolístkov. Namiesto nich majú zamestnávatelia vyplácať rovnakú sumu zamestnancom k výplate. Zamestnanec pritom môže, ale nemusí použiť tieto peniaze na stravovacie účely. “Minimálny príspevok 55 percent sa vyplatí v peniazoch a zvyšok od zamestnanca sa už nebude zrážať z čistej mzdy na gastrolístky ako doteraz,” priblížil svoj návrh Matovič.

Podpora návrhu viazne

Problémom pre Matoviča môže byť získanie dostatočnej podpory v parlamente. Za návrh sa zatiaľ otvorene postavili iba dve strany, a to MostHíd a Sloboda a Solidarita. Vzťahy medzi Obyčajnými ľuďmi a SDKÚ sú po páde vlády vypätejšie, preto táto podporu zrušenia gastrolístkov odmieta. Podľa poslanca strany Stanislava Janiša je neprijateľné, aby si „ľudia, ktorí rozvrátili koalíciu“ ešte kládli podmienky. Rázne nie návrhu hovorí aj KDH, ktoré nesúhlasí so zneužívaním postavenia pri schvaľovaní štátneho rozpočtu a považuje návrh za predvolebnú kampaň frakcie.

Emitenti by prišli o biznis

Ak by návrh predsa len podporu našiel, zamestnávatelia by už nemuseli zamestnancom povinne vyplácať stravné lístky. Namiesto toho by dostali o rovnakú sumu pridané na výplatnej páske. Táto suma by pritom nepodliehala zdaneniu ani odvodom.

“Pre firmy je distribúcia stravných poukážok príliš administratívne náročná a aj mnoho zamestnancov by radšej preferovalo príspevok v hotovosti na výplatnej páske,” povedal pre Hospodárske noviny prezident Asociácie strojárskeho a elektrotechnického priemyslu Jozef Špirko. Zamestnanci by tieto peniaze pritom mohli použiť na čokoľvek, nielen na stravu.

Podľa riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu by získať a usporiť mohli tak zamestnanci, ako aj zamestnávatelia. Asociácia emitentov stravovacích poukážok naopak upozorňuje, že zrušenie gastrolístkov by pravdepodobne viedlo k zhoršeniu stravovacích návykov zamestnancov a úbytku stravníkov v reštauráciách.

Emitenti by zrušením stravných lístkov prišli o svoj biznis. Prezident Asociácie emitentov stravovacích poukážok Štefan Petrík preto dúfa, že poslanci nakoniec prehodnotia význam stravných lístkov pre zamestnancov a ich zrušenie nepodporia, podobne ako to bolo pri niektorých bodoch Zákonníka práca na jar tohto roku.

Oslobodené od dane

Inštitút stravných lístkov má pre zamestnávateľov svoje výhody. Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť zamestnancovi jedno teplé jedlo a nápoj denne, ak výkon práce zamestnanca trvá viac ako štyri hodiny.

Z nominálnej hodnoty jedného lístka je pre zamestnávateľa 55% daňovo uznateľným nákladom, najviac však do výšky 55% stravného poskytovaného pri pracovných cestách v dĺžke 5 až 12 hodín. Stravovacia poukážka nemá charakter platobného prostriedku a tiež je oslobodená od dane z pridanej hodnoty. Z pohľadu zamestnanca je tiež príspevok na stravovanie oslobodený od dane zo závislej činnosti.

Živnostníci si môžu dať do nákladov výdavky na stravovanie za každý odpracovaný deň v plnej výške stravného, ktoré sa poskytuje pri pracovnej ceste v dĺžke 5 až 12 hodín. Podmienkou však je, že živnostník zároveň nemá nárok na príspevok na stravovanie v súvislosti s výkonom závislej činnosti, ani si neuplatňuje výdavky na stravovanie iným spôsobom. Optimálna nominálna hodnota stravného lístka je stanovaná na 3,80 eura. 

Ondrej Lehocký

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok