Pracujete na živnostenský list? Aké to prináša výhody a nevýhody?

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 2. 11. 2010
Čo robiť v situácii, keď firma od vás vyžadujeprácu na živnostenský list? Poznáte výhody a nevýhody tohto typu podnikania? Existuje nejaká formapríspevku v prípade, že som vedený na Úrade práce?
Pracujete na živnostenský list? Aké to prináša výhody a nevýhody?

Zdroj: Shutterstock

Pri práci na základe osvedčenia o živnostenskom oprávnení, hovoro aj živnostenského listu, vzniká  vzťah dodavateľsko – odberateľský.  Zadavateľ práce, je v podstate niekto ako zamestnávateľ, ktorý však za vás v tomto prípade nemusí odvádzať sociálne a zdravotné poistenie a okrem toho ušetrí aj na administratíve.

Vlastník živnostenského oprávnenia je pracovník, ktorý vykonáva činnosť za účeľom zisku. Pri tejto činnosti mu ide zároveň o jeho hlavný príjem, protože musí sám podávať daňové priznanie, sám platiť dane, sám platiť zdravotné a sociálne poistenie. Má za seba teda hlavnú zodpovednosť a všetky príslušné úrady k svojej činnosti si musí vyriadiť sám. Za všetky záväzky si ručí tiež sám.

Pre viacerých je to nevýhoda veľmi zásadná, že si seba ako živnostníka nedokážu predstaviť.  Jednanie s úradmi, trvalé príkazy z bankovného účtu na platby poistného, vedenie účtovníctva kôli daniam. To všetko obnáša podnikanie na živnostenský list.  Zamestnanec firmy sa o tieto povinnosti nestará, protože hlavná zodpovednosť je na firme, teda na zamestnávateľovi.

Výhodou u živnostníka je, že odvádza nižšie dane či platby Sociálnej a zdravotnej poisťovni a z toho vyplýva, že dosahuje vyššie príjmy. Táto výhoda sa mení v  nevýhodu až v okamžiku choroby alebo odchodu do dôchodku. Medzi výhodu uvádzame, že pri podnikaní na živnosť  si môžete znížiť daňový základ, čo v prípade zamestnanca nie je možné. Takisto niekomu vyhovuje viac pracovná voľnosť. Nemusí každý deň chodiť do práce v ten istý čas a dodržiavať pracovnú dobu. Živnostník má v tom voľnosť a stanovuje si to sám. Medzi formu podpory patrí i oslobodenie od platenia odvodov v prvý rok podnikania.

Nevýhoda a zároveň aj odradenie od tohoto typu podnikania je povinnosť vedenia účtovníctva, vyhotovenie daňového priznania. Dá sa to naučiť, ale nie každý má k tomu predpoklady. V tom prípade sa častokrát využívajú služby externých účtovníkov.

Pre prehľad uvádzame jednotlivé výhody a nevýhody:

Výhody

  • pracovná voľnosť
  • svoje služby môžete poskytovať viacerým obchodným partnerom
  • výdaje súvisiace s prevadzkovaním živnosti si môžete odpočítať zo základu dane, čím si ho môžete znížiť
  • ušetríte na odvodoch – v prvý rok podnikania neplatíte odvody do Sociálnej poisťovne a odvody do zdravotnej poisťovne vám budú vypočítané z minimálnej mzdy a nie z aktuálního zárobku

Nevýhody

  • nízke odvody sa odzrkadlia v nižšom dôchodku
  • nižšia nemocenská v prípade choroby
  • za všetky záväzky ručíte celým svojím majetkom
  • nie ste chráneným výpovednou lehotou, nemáte zamestnanecké výhody
  • administratíva = vedenie účtovníctva, podanie daňového priznania alebo ročného zúčtovania zdravotného poistenia

Ste nezamestnaný a dostali ste pracovnú ponuku na živnostenský list?

V prípade, že ste vedený na Úrade práce v evidencii uchádzačov o zamestnanie viac ako 3 mesiace, zaviažete sa podnikať na viac ako 2 roky a absolvujete prípravu, je možné obdržať tento príspevok. Výška príspevku sa neustále mení, pretože sa mení aj priemerná cena práce a miera nezamestnanosti v jednotlivých okresoch, od ktorých sa odvíja. Zákon navyše stanovuje rozdiely aj podľa regiónov.

V bratislavskom kraji môže byť príspevok najviac 35% zo 16-násobku celkovej ceny práce. Tá sa vypočíta z priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za prvý až tretí štvrťrok predchádzajúceho kalendárneho roka. V ostatných krajoch príspevok predstavuje najviac 45% zo 16-násobku  celkovej ceny práce.

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok