Podcast: Polovica firiem skončí do 5 rokov. Neopakujte rovnaké chyby!

Redakcia | rubrika: Článok | 28. 2. 2023
Začať podnikať nie je jednoduché. Na druhej strane je to omnoho jednoduchšie, ako v podnikaní uspieť a vytrvať. Nie je žiadnym tajomstvom, ale smutnou štatistikou, že mnoho firiem aj so skvelým nápadom a úspešným štartom, do pár rokov skončí v konkurze. Príkladov v okolí pozná každý viac ako dosť. Ako teda začať a ako uspieť aj na Slovensku, ktoré nie je práve podnikateľským rajom?
Podcast: Polovica firiem skončí do 5 rokov. Neopakujte rovnaké chyby!

Zdroj: Peniaze.sk

Nastavte správny štart podnikania

Odhodlať sa a opustiť zamestnanie, alebo rovno bez praxe a skúseností začať podnikať po škole nie je ľahké rozhodnutie. Na druhej strane, ak myslíte vo veľkom a snívate o nadštandardných príjmoch, čakať na povýšenie v zamestnaní nie je tá správna cesta. Podnikanie však nie je úplne pre každého.

 „Podnikateľ musí byť schopný prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutia. A nie každý zvládne tlak na seba. O to viac, ak mám zamestnancov a moje rozhodnutia ovplyvňujú aj iných a ich rodiny,“ hovorí Ľuboš Kolesár, člen generálnej rady Združenia mladých podnikateľov Slovenska.

"Podnikateľ by mal byť inovátor, mať myšlienky a byť kreatívny,“ dodáva.  Vedieť robiť veci inak ako väčšina aj napriek tomu, že okolie môže vaše smerovanie vidieť skepticky, nie je jednoduché a nie každý má toľko sily a guráže. Avšak je to základ úspechu.

Zisk je dôležitejší ako obrat

Podnikanie je v prvom rade činnosť za účelom zisku. Na to je potrebné myslieť od začiatku a rovnako tak na súvislý rast zisku v priebehu rokov. Pretože postupom času vždy  rastú náklady, prichádza inflácia a musí preto rásť aj ziskovosť. To mnoho podnikateľov podcení.

Už pri prvej myšlienke na podnikanie je vhodné produkt otestovať na menšej vzorke klientov. Viem produkt dodať a distribuovať v dostatočnej kvalite? Mnoho podnikateľov podcení aj cenovú politiku.

Často sú v začiatkoch schopní dodávať produkt lacnejšie, no časom prídu zamestnanci, priestory, zariadenie a ďalšie a ďalšie náklady a ideály aj konkurencieschopnosť končia.

Najväčší problém je, že podnikatelia si nevedia na začiatku reálne spočítať výdaje, ktoré budú mať a mnoho ráz si myslia, že produkt dodajú lacnejšie. No len bez nákladov. „Veľakrát vidím, že podnikatelia dodávajú produkt lacnejšie, ak pracujú sami. No s rastom prídu náklady na účtovníka, lízing, zamestnancov a zrazu ich nepremyslený biznis plán dobieha,“ hovorí Kolesár. 

Veľa podnikateľov zo začiatku robí všetko od CEO až po upratovačku. No ak som v nákladoch počítal len s vlastným platom, začína problém, ktorý neraz končí krachom.

Firmu je potrebné budovať komplexne a mať predstavu o tom, ako by mala vyzerať o pár rokov. Hoci v prvom rade môžem byť na všetko sám, no už mi to pomôže predstaviť si štruktúru nákladov aj v budúcnosti.

„Samozrejme niekedy je ťažké predstaviť si veci a procesy, o ktorých nemáme ani predstavu, V tomto vedia veľmi efektívne pomôcť  networking, startup centrá, inkubátory, tam sa dokážu začínajúce firmy stretať, poradiť medzi sebou a obohatiť. Nájdu aj usmernenie aj od mentorov a koučov, ktorí im pomôžu vyhnúť sa zásadným chybám,“ vysvetľuje Kolesár.

Rýchly rast môže byť paradoxne riziko 

Podnikanie je beh na dlhé trate. A nie každý zvláda stres aj riziko spojené s podnikaním. Najviac podnikateľov ale dobehne nesprávne nastavená finančná politika.

„Najviac firiem začína mať paradoxne problémy v období prudkého rastu. To znamená rýchly rozvoj, ktorý predbieha schopnosti podnikateľa. Firma na začiatku ponúka kvalitné služby, získava klientov, meno, pozíciu. Preto hľadá nové priestory, ľudí, autá. Rast je na prvý pohľad znakom úspechu, no enormne stúpajú aj náklady. Obraty utešene rastú, ale zisk sa nevytvára. To je moment, kedy aj pri relatívne malých problémoch môžu vznikať rýchle a nečakané  krachy aj naoko úspešných firiem,“ hovorí Kolesár.

Niekedy je lepšie bežať v podnikaní maratón namiesto šprintu a nezabúdať na zisk.

Podnikanie je potrebné si dobre premyslieť. A radiť sa aj radami skúsenejších. Ak sa chcete o podnikaní dozvedieť ešte viac, vypočujte si bezplatne náš podcast.

Ľuboš Kolesár je zakladateľ, majiteľ a CEO troch firiem. Pôsobí ako biznis kouč v startup centre Technickej Univerzity v Košiciach UVP Technicom a je dlhoročným členom generálnej rady Združenia mladých podnikateľov Slovenska. V podcaste hovorí aj o správnych krokoch, návode na úspešný štart podnikania, ale aj o fungovaní biznisu, dokonca aj o inšpiratívnych príkladoch úspešných firiem zo Slovenska, ktoré sa stali svetovými.  

Podcast vznikol vďaka podpore Tatra banky.

Podcast si môžete vypočuť aj na Spotify:

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+16
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok