SOI si posvieti na slovenské obchody novými metódami

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 10. 6. 2024
V roku 2023 uložila Slovenská obchodná inšpekcia pokuty v celkovej výške 1 911 728 EUR. Rozsiahle kontrolné akcie už avizovala aj na tento rok. Na ktoré oblasti sa chcú inšpektori sústrediť najviac a čo prinesie od 1. 7. 2024 novela zákona, podľa ktorého sa kontroly vykonávajú?
SOI si posvieti na slovenské obchody novými metódami

Zdroj: Archív Canva

V minulom roku inšpektori SOI realizovali v prevádzkach zameraných na predaj výrobkov a poskytovanie služieb až 11 640 kontrol. Na preverenie plnenia povinností obchodníkov boli využité rôzne nástroje; v mnohých prípadoch išlo napríklad o kontrolné nákupy. Za účelom dodržiavania poctivosti predaja ich SOI v roku 2023 vykonala celkom 2 116. Inšpektori ich môžu realizovať nepriamo či pod utajenou totožnosťou.

Kontrolné nákupy po novom

1. júla 2024 nadobudne účinnosť zmena zákona, ktorý okrem iného upravuje aj priebeh už spomínaných kontrolných nákupov. Podľa novely bude platiť, že ak SOI vo vašej prevádzkarni či e-shope vykoná uvedený nákup, bude vás o tom musieť upovedomiť do 30 dní odo dňa, v ktorom jej dodáte zakúpený produkt. Povinnosť dodatočného oznámenia sa ale na nákupy bude vzťahovať len vtedy, keď to nebude v rozpore s ich účelom.

Doručením oznámenia sa kúpna zmluva uzatvorená pri kontrole od počiatku zruší. Výnimku budú predstavovať napríklad nákupy, ktorých zrušeniu bude brániť povaha zakúpeného produktu. Vzhľadom na zrušenie zmluvy vám SOI zakúpený tovar vráti; vy jej na oplátku budete musieť vrátiť uhradenú kúpnu cenu. K vráteniu by malo dôjsť do 15 dní od zániku zmluvy, ak sa so SOI nedohodnete inak. Náklady spojené s dodaním či vrátením predmetu kontrolného nákupu však neplatíte – tieto ponesie v plnej výške SOI.

Ak by bol v dôsledku konania inšpektorov tovar poškodený či znehodnotený, nebudete musieť SOI vracať plnú sumu kúpnej ceny, ale len jej pomernú časť. 

Kontrolné nákupy sa veľmi často zameriavajú na preverenie povinností súvisiacich s účtovaním ceny za tovar. Zistené pochybenia nemusia spočívať len nesprávnom výdavku v neprospech kupujúceho či nedodržaní účtovnej miery pri tovaroch predávaných v cene za určitý objem či váhu produktu. Inšpekcia potrestala aj prípady odmietnutia úhrady v minciach nižšej nominálnej hodnoty. Ďalším často identifikovaným prehreškom bolo aj nevydanie dokladu o nákupe.

Čo ak SOI vyhodnotí, že by tovar mohol byť nebezpečný? 

Pokiaľ má inšpekcia podozrenie, že by zakúpený tovar mohol byť v rozpore s normami prijatými na ochranu spotrebiteľov, môže vykonať skúšky na overenie jeho kvality, bezpečnosti a zhody. Ak v uvedenom smere zistí pochybenie, vyzve vás k úhrade nákladov súvisiacich s vykonaním skúšok. Novela stanoví, že lehota na ich zaplatenie nesmie byť kratšia ako 15 dní od doručenia výzvy SOI.

Na predaji bezpečných výrobkov spĺňajúcich požadované parametre si dajte záležať. Náklady skúšok totiž nie sú práve zanedbateľné. V skutočnosti môžu hravo presiahnuť sumu bežne ukladaných pokút. V minulom roku ich muselo uhradiť 55 kontrolovaných subjektov, pričom celková suma vyfakturovaná za skúšky sa v súčte vyšplhala až na 86 121,58 EUR.

Aké ďalšie kontroly má SOI v roku 2024 v pláne

Medzi hlavné úlohy, ktoré si SOI pre tento rok stanovila, patrí cenová kontrola u vybraných druhov potravín. Sledovaný bude hlavne cenový vývoj v stanovených časových obdobiach.

Okrem toho si SOI naplánovala aj opakované vykonanie celoslovenskej kontrolnej akcie na dodržiavanie zákazu predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov. Pristúpila k tomu s ohľadom na alarmujúce výsledky minuloročných kontrol, v rámci ktorých bol nedovolený predaj tabakového a súvisiaceho sortimentu zaznamenaný v každom 3. prípade. Skontrolované boli trafiky, novinové stánky, čerpacie stanice, obchodné reťazce (Tesco, Lidl, Kaufland, Billa, COOP Jednota a ďalšie), pohostinstvá či kaviarne. Kontrola neobišla ani e-shopy, ktorým SOI vytýkala najmä nefunkčný systém overovania veku kupujúceho.

Ďalšie kontrolné aktivity určite ocenia (nielen) slovenskí dovolenkári, ktorým sa začína letná sezóna. Majú byť realizované na medzinárodných letiskách a zamerajú sa na dodržiavanie práv cestujúcich v leteckej doprave v zmysle príslušných nariadení EÚ.

V neposlednom rade sa chce SOI sústrediť tiež na segment výrobkov, ktoré sú najčastejšie zastúpené v systéme RAPEX. V súlade s uvedeným teda možno očakávať návštevy inšpektorov napríklad v predajniach elektroniky, kozmetických výrobkov či hračiek.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbené nákupy sa Slovákom predražia: Clo už aj na lacné zásielky

15. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Obľúbené nákupy sa Slovákom predražia: Clo už aj na lacné zásielky

Či už sú to ochranné sklíčka na telefóny, alebo celé „hauly“ lacného oblečenia, Slováci by si ich mali užiť, kým je ešte čas. V EÚ začne platiť zákon, podľa ktorého budeme platiť clo... celý článok

Na Slovensku vyčíňajú „melónoví podvodníci“. Nenechajte sa nachytať

12. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku vyčíňajú „melónoví podvodníci“. Nenechajte sa nachytať

Slovenské melóny ešte nie sú pripravené na zber, no na trhoch sa už objavujú produkty označené ako slovenské. Podľa odborníkov ide o klamanie zákazníkov, pretože v polovici júna sú... celý článok

„Nevážite si našu prácu,“ hovorí farmárka vo virálnom videu zo samozberu jahôd

27. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

„Nevážite si našu prácu,“ hovorí farmárka vo virálnom videu zo samozberu jahôd

Samozber jahôd je v plnom prúde a množstvo Slovákov využíva možnosť prísť si nazbierať čerstvé jahody priamo na farmu. Pestovateľka jahôd však poukázala na temnú stránku samozberov.... celý článok

Pravá slovenská kvalita: Poznáme najlepšie pivá za rok 2024

24. 5. 2024 | Redakcia

Pravá slovenská kvalita: Poznáme najlepšie pivá za rok 2024

V 17. ročníku Slovenskej pivnej korunky (SPK) sa rekordných 39 pivovarov zapojilo so 203 súťažnými vzorkami v dvanástich kategóriách, pričom odborná porota ocenila najlepšie slovenské... celý článok

Vláda schválila bič na neplatičov splátok, obchodníkom sa uľaví

23. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Vláda schválila bič na neplatičov splátok, obchodníkom sa uľaví

Vláda schválila novelu Občianskeho zákonníka, ktorá prináša významné zmeny pre neplatičov splátok. Obchodníci budú môcť požadovať úhradu celej dlžnej sumy za presne stanovených podmienok,... celý článok