Príspevok pre prvákov v roku 2023: Toto treba urobiť, ak chcete dostať viac!

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 17. 8. 2023
Máte doma budúceho prváčika? Potom asi viete, že prechod zo škôlky do školy nie je lacná záležitosť. Aký príspevok vypláca na zakúpenie školských potrieb štát? A čo treba podniknúť, aby ste pri nástupe do školy získali ďalšie finančné prilepšenie?
Príspevok pre prvákov v roku 2023: Toto treba urobiť, ak chcete dostať viac!

Zdroj: Shutterstock

V akom režime a komu sa príspevok vyplatí? 

Príspevok pre prvákov (niekedy označovaný tiež ako príspevok na školské potreby) pre tento rok vyplýva z novely zákona č. 600/2003 Z.z., o prídavku na dieťa z 8. novembra 2022. Vďaka uvedenej novelizácii môžu s finančným prilepšením počítať aj rodičia detí, ktoré nastúpia do 1. triedy základnej školy v školskom roku 2023/2024. 

Z právneho hľadiska nie je príspevok pre prvákov samostatnou dávkou; ide len o navýšenie prídavku na dieťa, ktorý je vyplácaný ako štátna sociálna dávka na výchovu a výživu nezaopatrených detí. 

Prídavok na dieťa najčastejšie poberá jeden z rodičov nezaopatreného dieťaťa; môže však ísť aj osobu, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe súdneho rozhodnutia. 

Ak rodičia spolu nežijú, poberá prídavok rodič, ktorému súd zveril dieťa do osobnej starostlivosti.  Pokiaľ bolo dieťa zverené do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov alebo do ich spoločnej osobnej starostlivosti, spravuje sa poberanie prídavku nasledujúcimi pravidlami: 

1) Ak sa rodičia písomne dohodnú, poberá prídavok jeden z nich v súlade s uvedenou dohodou, ktorej účinky môžu nastať najskôr 1. dňom šiesteho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa prídavok začal vyplácať na základe predchádzajúcej dohody, ak z novej dohody nevyplýva, že jej účinnosť má nastať ešte neskôr (tzn. najskôr sa rodičia môžu striedať v poberaní prídavku na základe dohody po polroku);
2) Pokiaľ sa rodičia nedohodnú, tak sa prídavok vyplatí:

striedavo každému z nich počas kalendárnych mesiacov, ktorých počet sa určí podľa pomeru, ktorým je určená striedavá osobná starostlivosť. Prídavok sa začne vyplácať tomu, kto má určený väčší rozsah striedavej starostlivosti. Uvedené neplatí, ak si za tie isté kalendárne mesiace uplatní nárok na prídavok len ten z rodičov, ktorý má určený menší rozsah striedavej starostlivosti.

striedavo každému z nich počas troch kalendárnych mesiacov, ak je dieťa zverené do spoločnej osobnej starostlivosti

Výška príspevku pre prvákov a jeho vyplatenie 

Príspevok pre prvákov vám bude vyplatený tak, že sa navýši suma, ktorú dostávate na bežnom prídavku na dieťa za každý mesiac. S čiastkou 60 Eur (bežná výška prídavku) vám teda bude po zvýšení uhradených ešte ďalších 110 Eur, a to za mesiac, v ktorom vaše dieťa prvýkrát nastúpilo do 1. ročníka základnej školy. 

Prídavok za kalendárny mesiac sa platí až v nasledujúcom mesiaci. Zvýšený prídavokv celkovej sume 170 Eur vám teda bude uhradený až v októbri tohto roka. 

Ak vám už je vyplácaný prídavok na dieťa, nemusíte o jeho zvýšenie z dôvodu nástupu vašej ratolesti do 1. triedy žiadať osobitne. Navýšenie dostanete automaticky na základe informácie o zápise dieťaťa do 1. ročníka získanej z centrálneho registra prevádzkovaného ministerstvom školstva. 

Zvýšenie prídavku na dieťa za kalendárny mesiac, v ktorom prvýkrát nastúpilo do 1. triedy, sa nepovažuje za príjem na účely určenia súm životného minima.

Príspevky od samospráv 

Okrem zvýšenia vyplateného spolu s bežným prídavkom na dieťa máte šancu získať prilepšenie aj od samosprávy. Finančné bonusy pri príležitosti nástupu dieťaťa do školy síce nevypláca každá obec či mestská časť, ich poskytovanie je však pomerne časté. Ak si teda chcete popri zvýšenom prídavku ešte prilepšiť,  mali by ste preveriť, či príspevok pre prváka neposkytuje aj vaša obec. Táto informácia sa nedá vždy ľahko získať z webovej stránky obce; najlepšie preto urobíte, ak obecný či mestský úrad osobne kontaktujete. 

Pravidlá pre vyplácanie podpory pre rodiny s prváčikmi sa v rôznych obciach líšia. Základnou podmienkou býva trvalý pobyt a nástup do školy v meste či obci, ktorá príspevok vypláca. Na podporu od samosprávy nie je právny nárok a ak ju chcete získať, treba o ňuaktívne požiadať

Finančný benefit pre prvákov od samosprávy sa zvyčajne označuje ako „jednorazový finančný príspevok pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku“; na rozdiel od navýšenia prídavku na dieťa ho samosprávy často podmieňujú predložením dokladov o zakúpení školských či iných potrieb súvisiacich s nástupom do školy (zošity, písacie potreby, učebnice ale tiež napr. predplatený cestovný lístok na hromadné dopravné prostriedky). Vynaloženie výdajov treba preukázať za určité obdobie (napr. za posledných 5 mesiacov). Ak už pre vášho budúceho prváka poctivo nakupujete, bločky si pre každý prípad aspoň dočasne starostlivo uschovajte. 

Pozor si treba dávať aj na termín, v ktorom možno samosprávu o príspevok požiadať. Lehota spravidla plynie od začiatku školského roka a obyčajne trvá len niekoľko týždňov (maximálne pár mesiacov). 

Poskytovanie uvedeného príspevku na svojich webových stránkach deklarujú napríklad niektoré mestské časti Bratislavy. Staré mesto avizuje poskytnutie príspevku vo výške 50 Eur; v Ružinove je úprava poskytovania príspevku stanovená všeobecne záväzným nariadením („VZN“) č. 32/2021 s tým, že výška príspevku pre príslušný rozpočtový rok by mala byť určená rozhodnutím starostu v súlade so schváleným rozpočtom (v roku 2020/2021 išlo o 40 Eur). Dolný Kubín podľa VZN č. 9/2022 poskytuje príspevok pri 1. a 2. dieťati vo výške 50,- Eur a pri treťom a ďalšom dieťati vo výške 100,- Eur, a to formou odovzdania poukazu na nákup školských potrieb u zmluvného dodávateľa. 

Cestou pomoci početnejším rodinám sa rozhodlo ísť mesto Turčianske Teplice. Na základe VZN č. 2/2023 tu môžete požiadať o poskytnutie príspevku pri nástupe na povinnú školskú dochádzku na v poradí tretie a každé ďalšie dieťa až vo výške 300 Eur. Po minulé roky vyplatili pomerne štedrý príspevok pre prvákov tiež mestá SenicaHumenné. Neplatí pritom, že príspevok poskytujú len väčšie mestá. Môžete ho získať aj v menších obciach – za všetky uveďme napr. obec Bzovík (príspevok je podľa VZN č. 1/2022 až 80 Eur).

Anketa

Máte v rodine prváka?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Nenechajte sa manipulovať a zbytočne oberať o peniaze. Kde sú čierne diery peňaženky?

25. 10. 2023 | Jan Müller

Nenechajte sa manipulovať a zbytočne oberať o peniaze. Kde sú čierne diery peňaženky?

Psychológia je mocná čarodejnica. Nielen jasní podvodníci, ale aj firmy a obchody s najlepšou reputáciou používajú manipulačné techniky, aby z vás dostali peniaze. Niekto za nich dá... celý článok