Kedy požiada Španielsko o finančnú pomoc?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 8. 10. 2012
Uplynulý týždeň nakoniec americký dolár po dvoch silných týždňoch oslabil. Pomohli tomu najmä v celku dobré výsledky NFP v piatok, mierny optimizmus pre globálny rast a niektoré nové nádeje pre EÚ.
Kedy požiada Španielsko o finančnú pomoc?

Zdroj: Shutterstock

Uplynulý týždeň nakoniec americký dolár po dvoch silných týždňoch oslabil. Pomohli tomu najmä v celku dobré výsledky NFP v piatok, mierny optimizmus pre globálny rast a niektoré nové nádeje pre EÚ.  Tieto udalosti znížili prílev investícií do bezpečných prístavov ako jenu a amerického dolára. USA dosiahli 114tis. nových pracovných miest, čo bolo v súlade s očakávaniami. Avšak augustové číslo 96tis. bolo revidované na 142tis. čo je veľmi veľký skok k lepšiemu. Skutočným prekvapením bolo zníženie miery nezamestnanosti na 7.8%, čo je najnižšia miere od januára 2009.

A tak táto skutočnosť nahráva vo voľbách prezidenta USA práve terajšiemu - B. Obamovi.
Budúci týždeň nás nečaká príliš nabitý fundamentálny /ekonomický kalendár/.
Čo sa týka EÚ Mario Draghi /guvernér ECB/ ubezpečil, že program nákupov dlhopisov je pripravený, takže sa už len čaká na Španielsko, kedy táto krajina oficiálne požiada o pomoc EFSF a následné aj ECB spustí svoj program nákupov dlhopisov tejto krajiny. Analytici predpovedajú, že Španielsko by mohlo požiadať o pomoc do dvoch týždňov. Následne by sme mohli vidieť silnejúce euro.

Tu je prehľad na hlavné udalosti v skratke.
Týždeň 08.10 to 12.10 (Najdôležitejšie správy)
08.10.2012 CHF - Inflácia o 09:15
09.10.2012 GBP - HDP o 16:00 
10.10.2012 USD - Béžová kniha o 20:00        
11.10.2012 AUD - Zmena zamestnanosti o 03:30 

Chcete si analyzovať fundamentálne správy sami? Objednajte si E-book v sekcii analytický servis na www.jkigroup.com, vyplňte formulár a následne Vám bude E-book zaslaný. V E-booku okrem iného nájdete aj prílohu triggernotice, na základe ktorej si viete analýzy - ako obchodovať fundamentálne správy, vytvárať samy.

EUR/USD
Euro v poslednom týždni vymazalo časť svojich strát. Situácia však naďalej ostáva vážna, aj keď mierne pokroky možno pozorovať tak ako v Španielsku tak aj v Grécku. Najdôležitejšími udalosťami je zasadnutie euroskupiny a prejav guvernéra ECB M. Dragiho. Ten však pravdepodobne neprinesie žiadne veľké novinky a len zopakuje, že program nákupov dlhopisov je pripravený a už len čakajú na oficiálnu žiadosť o pomoc zo strany Španielska. Otázne teda ostáva, kedy Španielsko o pomoc požiada. Následné po žiadosti by sme mali byť svedkami rastúceho eura. V Grécku sa zdá, že dohoda o privatizácii je, no mnohé ďalšie otázky ostávajú otvorené. V USA pozitívne NFP podporili risk on náladu a oslabili dolár. Neistota však ostáva vysoká a opäť mierny prešľap alebo negatívna správa by mohli spustiť výpredaj eura. Viac noviniek by sme sa mohli dozvedieť asi až pri októbrovom summite /18-19.10.2012/

Technická analýza
Euro uzavrelo vyššie a to na 1.3028.
Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.3070, nasledujúca je 1.3170. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3290 a 1.34.
Smerom dole je  línia 1.30 pôsobiaca ako support. Nasleduje línia 1.2970 a po jej prerazení by pár mohol smerovať k 1.29. Ešte nižšie sú línie 1.2814 a 1.2750.

Dlhodobejšie som skôr za oslabenie eura avšak rast k 1.32 sa môže stať skutočnosťou. Pri tejto línii vidím aktuálny limit pre rast.
USD/CAD
Kanadský dolár si užil super číslo prírastku nových pracovných miest a prudšie posilnil voči svojmu konkurentovi. Loonie samozrejme pomohli aj dobré dáta z NFP, ktoré podporili risk on na trhu.
Minulý týždeň kanadská ekonomika pridala nových 52.1tis. pracovných miest no a
Loonie má teda stále priestor pre posilnenie.

Technická analýza
Pár uzavrel nižšie a to na 0.9785.
Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 0.9811, 0.9850, 0.9886 a 0.99.

Smerom dole 0.9730/25 je veľmi silná línia supportu, nasledovaná 0.9667 a 0.96.
Skôr som za posilnenie kanadského dolára..

Prajem Vám úspešný obchodný týždeň.

Bc. Peter Jandura, J&K Investment Group

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&K Investment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok