Japonské zemetrasenie, intervencie centrálnych bánk a ďalší vývoj dolára

Peter Jandura | rubrika: Článok | 21. 3. 2011
Inflácia Veľkej Británie, výsledky údajov HDP v USA a na Novom Zélandea summit Európskej Únie v Bruseli sú najdôležitejšie udalosti, ktoré ovplyvnia vývoj na kapitálových trhoch v 12. týždni.
Japonské zemetrasenie, intervencie centrálnych bánk a ďalší vývoj dolára

Zdroj: Shutterstock

Na menovom trhu sme v uplynulom týždni mohli vidieť najmä prudké posilnenie japonského jenu a vzápätí jeho oslabenie na úrovne pred posilnením. Samozrejme vplyv na posilnenie malo zemetrasenie a následné cunami v Japonsku, keď všetci obchodníci, kvôli risk averzií nakupovali najmä japonský jen a švajčiarsky frank.

Prepady euro a libry voči jenu boli v stovkách bodov v priebehu pár hodín. Samozrejme takáto situácia nevyhovovala tak ako Japonsku, tak aj ostatným krajinám. V dôsledku stretnutia krajín G7 vo štvrtok večer a počas noci sa dohodli krajiny, že zaintervenujú a oslabia japonský jen, čo sa v piatok počas noci a rána aj stalo a jen sa dostal na úrovne, na ktorých bol voči ostatným hlavným menám, pred prudkým posilneným. V intervencií okrem Japonskej centrálnej banky pomohli Európska centrálna banka, Nemecká a Francúzska centrálna banka. Naďalej, však bude mať vplyv na trh situácia okolo jadrovej elektrárni, ktorej stále hrozí výbuch.

Udialo sa v uplynulom týždni...

1.Inflácia Veľkej Británie Utorok 10:30

Inflácia za posledné obdobie vzrástla na 4%. Očakáva sa ďalší rast na úroveň 4.2%, čo by značne rozprúdilo opäť debatu o zvyšovaní úrokovej sadzby. Vyššia inflácia by mohla spôsobiť posilnenie britskej libry.

2.Maloobchodné tržby Kanady Utorok 13:30

Po poklese o 0.2% by sa v Kanade opäť mali maloobchodné tržby dostať do plusových čísel. Aktuálne na toto obdobie sa čaká 1%, čo pomôže kanadskej mene.

3.HDP Nového Zélandu Streda, 22:45

Očakáva sa negatívne číslo -0.2% za kvartál, ročné na úrovni 1.5%

4.HDP USA Piatok 13:30

Hrubý domáci produkt Spojených štátov očakávame na úrovni 3%, čo znamená opätovný rast americkej ekonomiky.

5.Summit EÚ Štvrtok - Piatok

EUR/USD: Intervencie na oslabenie jenu vytvárali tlak na euro

Masívne intervencie na oslabenie jenu, tiež tlačili na prerazenie bariéry eura nad 1.41. Keď sa do toho pridal guvernér Trichet príhovorom o tom, že plán zvýšenia úrokovej sadzby ECB v apríli je stále aktuálny, euro zavrelo na dôležitou rezistenciou 1.416. Uvidíme niečo podobné aj tento týždeň. Garancia volatility na tomto menovom páre je takmer s istotou garantovaná.

Technická analýza

Euro sa pohybovalo medzi líniami 1.3860 a 1.4030, ako sme písali minulý týždeň. Vďaka intervenciám jenu sa mu podarilo prelomiť 1.4030 a neskôr aj 1.4160. Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia až 1.4282. Táto línia bola dosiahnutá po kvantitatívnom uvoľňovaní USA tzv. program QE2 v novembri minulého roku. Ďalšia úroveň smerom hore je až tzv. veteran línia zo začiatku roka 2010 na úrovni 1.4450. Smerom dole, 1.4160  línia pôsobí ihneď ako support a až po jej prerazení by pár mohol smerovať späť k 1.4030 a po prípade k 1.3950. Ešte nižšie je línia supportu na 1.3860. Skôr inklinujeme k neutralite tohto menového páru.

GBP/USD: Mätúce čísla pracovných miest, nezamestnanosti a žiadostí o podporu v nezamestnanosti

Potom, čo libra klesla na úroveň 1.5960 sa opäť ku koncu týždňa nadýchla a rástla až do ukončenia obchodovania v piatok. Čísla pracovných miest, podpory v nezamestnanosti a miery nezamestnanosti sú mätúce. Žiadosti o podporu klesli, ale miera nezamestnanosti sa zvýšila. Budú aj tento týždeň takéto rozdiely a uvidíme obchodovanie libry v určitom úzkom pásme? Tu je aktuálna technická analýzy pre tento menový pár.

Technická analýza

Smerom hore vidíme rezistenciu na 1.6280 – 1.63. Maximálne úrovne posledného obdobia. Ešte vyššie je rezistentná línia 1.6450 zo začiatku roka 2010. Smerom dole, nájdeme slabší support na 1.6110. Ešte nižšie vidíme silný support na 1.60. Nižšie 1.5960 a 1.5820. Predpokladáme skôr downtrend a oslabovanie libry.

Pokles a slabosť ekonomiky je stále evidentná. Pri prudkom oslabení dolára, libra nedokázala prekonať vyššie bariéry, čo môže viesť k jej oslabeniu.

Vzostup cien ropy po nepokojoch v Egypte, Lýbií a ďalších arabských krajinách poslal dolár nižšie. Táto situácia skôr pôsobila na posilnenie švajčiarskeho franku , ako bezpečného prístavu.

Na rad prišlo zemetrasenie v Japonsku, prudké posilnenie jen aj voči doláru, čo znamenalo rekordné nízke úrovne dolára oči jenu.
Následne prišlo k intervenciám v prospech oslabenia jenu, no keďže ECB intervenovala viac na páre EUR/JPY ako Američania na USD/JPY, výsledok bol aj rast EUR/USD

Ako sa bude vyvíjať americký dolár

5-krát za americký dolár :

  • Japonsko trpelo problémami v ekonomike aj pred zemetrasením. Takže jedna z alternatív je ďalšie oslabovanie jenu a posilňovaním dolára, hlavne v páre s jpy.
  • Európska dlhová kríza ešte nepovedala všetko. Portugalsko koncom apríla bude potrebovať na refinancovanie štátnych výdavkov, obrovské množstvo peňazí. Je tu aj riziko finančnej výpomoci EÚ tejto krajine, čo by malo za následok aj oslabenie EUR/USD
  • Bezletová zóna a konflikt v Lýbií. Možný návrat obchodníkov k bezpečným prístavom ako usd a chf.
  • Zlepšenie ekonomiky v USA. Miera nezamestnanosti poklesla z 10% už na 8.9%. Silnejšia ekonomika znamená silnejší dolár a dáva do úzadia opäť využiť kvantitatívneho uvoľňovanie cez program QE3.
  • Zvyšovanie inflácie v USA, čo by mohlo podobne ako v EÚ a vo Veľkej Británii uvažovať o zvýšení úrokových sadzieb.

5-krát proti americkému doláru :

  • Ropa bude naďalej rásť, tým pádom dolár bude oslabovať
  • Globálne zvýšene sadzieb. ak  ECB a BoE úrokové sadzby zvýšia a FED nie, dolár bude oslabovať najmä voči gbp a eur.
  • Masívny deficit USA
  • Odklon od dolára. Krajiny sa budú snažiť hľadať alternatívu rezervnej meny.
  • Čína, ktorá neustále ekonomicky rastie, drží obrovské množstvo amerických štátnych poukážok a má menu naviazanú práve na americký dolár a kvôli vývozu sa bude snažiť práve hrať na slabý dolár.

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok