Ako ovplyvní menové trhy zemetrasenie v Japonsku

Peter Jandura | rubrika: Článok | 14. 3. 2011
Rozhodnutie o úrokových sadzbách Japonska, USA a Švajčiarska súnajdôležitejšie udalosti v tomto týždni. Tu je prehľad na hlavnéudalosti v skratke.
Ako ovplyvní menové trhy zemetrasenie v Japonsku

Zdroj: Shutterstock

Na menovom trhu sme v uplynulom týždni mohli vidieť v celku kludné obchodovanie. Až na piatok, keď na trhu začala vládnuť panika, kvôli zemetraseniu v Japonsku. Obchodníci sa v tomto dni zabavovali rizikových mien a naopak kvôli averzii voči riziku nakupovali najmä americký dolár, švajčiarsky frank a japonský jen. 

Udialo sa v minulom týždni....

1.Zasadanie Austrálskej centrálnej banky Utorok 1:30.

RBA sa rozhodla ponechať úrokovú sadzbu na 4.75% a deklaruje, že pre aktuálny stav krajiny, kde obyvatelia skôr redukujú svoje dlhy na úkor spotreby a z dôvodu nízkej inflácie sadzbu ponechá na rovnakej úrovni.

2.Rozhodnutie o úrokových sadzbách Japonska Utorok 0:00

Centrálna banka Japonska taktiež pravdepodobne ponechá úrokovú sadzbu na 0.1%. Čo sa týka ekonomiky, jej zlepšenie si zobralo pauzu. Ak k tomu pridáme zemetrasenie z piatka a škody, ktoré v krajine vznikli, pauza bude pravdepodobne oveľa dlhšia.

3.Rozhodnutie o úrokových sadzbách USA

Utorok 19:15. Nepredpokladá sa žiadna zmeny a úroková sadzba by mala zostať na úrovni 0.25%.

4.Rozhodnutie o úrokových sadzbách Švajčiarsko Štvrtok, 9:30

Taktiež predpokladáme sadzbu na nezmenenej úrovni 0.25%. Cieľové pásmo Švajčiarskej centrálnej banky je od 0% do 0,75%. No náš predpoklad je, že 0.25% sa udrží kvôli nízkej inflácií počas celého roka 2011.

5.Inflácia USA Štvrtok 13.30.

Inflácia v USA sa zvýšila o 0.4% v januári po náraste 0.4% v decembri. Analytici predpokladajú ďalší nárast o 0.3%. Inflácia v USA aktuálne pridáva tlak, kvôli jej výške na zvýšenie úrokových sadzieb v priebehu tohto roka.

6.Inflácia Kanady Piatok 12:00.

Po januárovom náraste o 0.3% sa rovnaký nárast očakáva aj teraz.

EUR/USD: Euro neprekonalo najvyššie hodnoty roka

Po pokuse o prekonanie najvyššej hodnoty v tomto roku sa to nakoniec euru nepodarilo. Predpokladáme však, že aj tento týždeň bude rušný. Axel Weber tlači euro vyššie a tento týždeň bude môcť podporiť euro opäť. Podarí sa mu to?

Technická analýza

Euro sa minulý týždeň snažilo prelomiť líniu 1.4030. Nepodarilo sa mu to a padlo až na úroveň 1,3760 a následne až od tohto bodu na poslednú chvíľu prudko posilnilo a uzavrelo tesne pod 1.39. Smerom hore sa ihneď ukazuje ako rezistencia 1.3950. Pri prelomení tejto línie vidíme ďalšiu na 1.4030, čo je úroveň, ktorú sa euru nepodarilo minulý týždeň prelomiť. Smerom dole, 1.3860  línia pôsobí ihneď ako support a až po jej prerazení by pár mohol smerovať späť k 1.3760 a po prípade k 1.37. Táto línia v minulom týždni pôsobila ako rezistencia. Skôr inklinujeme k predaju a oslabeniu eura.

GBP/USD: Minulý týždeň libra strácala

Potom, čo libra utrpela minulý týždeň straty, čaká aj tento menový pár rušný týždeň. Najviac dôležité sú dva vystúpenia pána Kinga. Pokles nárastu cien výrobcov ale naopak vysoká inflácia, je v terajšom období najväčší problém Británie. Tu je aktuálna technická analýza pre tento menový pár.

Technická analýza

Po ďalšom neúspešnom pokuse libry dostať sa vyššie oproti americkému doláru, padla a support našla až na úrovni 1.60 aby zavrela minulý týždeň tesne nad 1.6080. Smerom hore vidíme rezistenciu na 1.6110. Maximálne úrovne posledných dní a silné línie vyššie vidíme na 1.6280 a 1.63. Smerom dole, nájdeme silný support na 1.60 a ešte nižšie vidíme supportné línie na 1.5960, 1.5820 a 1.5720. Predpokladáme skôr downtrend a oslabovanie libry. Pokles ekonomiky vidíme najmä v sektore služieb a zamestnanosti. Pomoc libre by mohlo iba zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré sa zatiaľ nekoná.

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok