Poznáte RAPEX a RASFF? Mal by ich sledovať každý. Podnikatelia však neustále

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 3. 11. 2022
Ak dbáte na zdravý životný štýl, informácie o nebezpečných produktoch by nemali uniknúť vašej pozornosti. Priam životne dôležité môžu byť najmä pre rodičov malých detí. Pokiaľ navyše podnikáte v oblasti predaja, môžu vám hlásenia o rizikových výrobkoch zachrániť aj peňaženku.
Poznáte RAPEX a RASFF? Mal by ich sledovať každý. Podnikatelia však neustále

Zdroj: Shutterstock

RAPEX a RASFF majú primárne chrániť spotrebiteľov  

RAPEX a RASFF sú systémy umožňujúce rýchlu výmenu informácií o zdravotne závadných alebo škodlivých produktoch, ktoré boli alebo ešte stále môžu byť dostupné na európskom trhu. Oba systémy sa odlišujú najmä podľa druhu evidovaných údajov. 

RAPEX (angl. rapid alert system for dangerous non-food products) je informačný systém určený pre nahlasovanie výrobkov, ktoré sú rizikové buď z hľadiska zdravia alebo bezpečnosti spotrebiteľov. Výrobky môžu byť najrôznejšej povahy; v praxi ide najčastejšie o hračky, elektrické zariadenia, oblečenie, bižutériu, ochranné pomôcky, ale aj motorové vozidlá či kozmetické výrobky. 

RASFF (rapid alert system for food and feed) je rýchlym výstražným systémom, ktorý pokrýva sortiment potravín a krmív; možno v ňom však nájsť aj informácie o nebezpečných výživových doplnkoch alebo rizikovom kuchynskom vybavení, ktoré prichádza do styku s potravinami a môže uvoľňovať rôzne prchavé látky poškodzujúce zdravie. 

Aké údaje z RAPEX a RASFF zistíte 

Okrem konkretizácie problémových produktov či potravín sa v zverejnených oznámeniach uvádza aj druh rizika spojeného s používaním závadného výrobku či konzumácie potraviny. 

Výrobky nemusia byť nebezpečné len kvôli zvýšenému obsahu škodlivých chemikálií vyvolávajúcich najrôznejšie nepriaznivé zdravotné následky od kontaktných dermatitíd či alergií až po závažné civilizačné ochorenia (najmä pri dlhodobom používaní).

Spektrum sledovaných hrozieb je oveľa širšie. Do databáz sa nahlasujú tiež produkty, pri používaní ktorých hrozí riziko udusenia (týka sa to nielen hračiek, ale aj oblečenia) či popálenia,  pri motorových vozidlách sa sledujú aj závady, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť úrazu pasažierov či dopravných kolízií.

V súvislosti s potravinami sa ohlasuje aj kontaminácia mikroorganizmami. Oznámenia o ochranných prostriedkoch často spočívajú v tom, že deklarovanú ochranu vôbec neposkytujú (napr. reflexné povrchy nezabezpečujú dostatočnú viditeľnosť v tme apod.). 

Podľa informačného prehľadu dostupného na stránkach Európskej komisie bolo len do systému RAPEX v roku 2021 zaznamenaných 2142 varovaní. Na celoeurópskej úrovni sa najčastejšie hlásili riziká spojené s vadami motorových vozidiel (26 %) a hračiek (20 %). Na Slovensku dominovali oznámenia týkajúce sa hračiek (46 %) nasledované šperkami (17 %). RASFF naopak v minulom roku zaznamenala rekordný počet hlásení týkajúcich sa zostatkových pesticídov v potravinách. 

Ani jeden zo systémov neeviduje nebezpečné lieky či zdravotnícke pomôcky; oznámenia o stiahnutí jednotlivých šarží liekov pre najrôznejšie nedostatky v ich kvalite zverejňuje pre potreby širšej verejnosti na svojich webových stránkach Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). 

Kde možno sledovať relevantné informácie 

K verejne dostupnej časti databáz RAPEX a RASFF sa dostanete cez webové stránky Európskej komisie. Ak si chcete ušetriť čas strávený pravidelnou kontrolou webu, umožňuje RAPEX aj prihlásenie k odberu týždenných správ prostredníctvom e-mailu (zoznam hlásení môžete dostávať aj v slovenskom jazyku).   

Upozornenia o rôznych rizikových produktoch (a to aj tie, ktoré sa príp. nevyskytujú v RAPEX a RASFF) sú zverejňované aj na národnej úrovni s tým, že informácie o:

1) kuchynskom či jedálenskom vybavení, výživových doplnkoch či kozmetických výrobkoch nájdete na internetových stránkach Úradu verejného zdravotníctva SR;
2) motorových vozidlách, hračkách, oblečení, bižutérii, elektronike či iných nepotravinových výrobkoch možno vyhľadať na stránkach Slovenskej obchodnej inšpekcie;
3) nebezpečných potravinách nájdete čiastočne na stránkach Úradu verejného zdravotníctva SR a čiastočne na stránkach Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky. 

Nevedomosť podnikateľov neospravedlňuje 

Spotrebiteľom slúžia informácie ohľadom nebezpečných výrobkov „len“ na ochranu ich zdravia a bezpečnosti; podnikatelia sa však vďaka nim môžu vyhnúť aj mastnej pokute. Slovenská obchodná inšpekcia napríklad v minulosti uložila pokutu vo výške 2 000 EUR podnikateľovi, ktorý nestiahol z predaja hračku, o ktorej SOI informovala ako o nebezpečnom výrobku na svojich webových stránkach. 

Najvyšší súd SR v súvislosti s týmto prípadom vyslovil názor, že SOI nemusí jednotlivých podnikateľov o nebezpečných výrobkoch informovať adresne; pre tento účel v zásade postačí zverejnenie informácií na jej webe. Povinnosť odbornej starostlivosti podnikateľa zahŕňajúca aj ponúkanie bezpečných výrobkov by teda mala byť plnená aj tak, že podnikatelia budú sledovať oznamy zverejňované na internetových stránkach kompetentných orgánov dohľadu (bližšie rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 5Asan/18/2018). 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+216
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

podnikanie, produkty, zdravie

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok