Kto určuje ceny energií a prečo tak rastú?

Redakcia | rubrika: Článok | 4. 10. 2022
V súvislosti s energetickou krízou často počúvame a čítame o raste cien energií. Zdražovanie elektriny a plynu je fakt, ktorý trápi nielen Slovensko, ale aj zvyšok Európy. Čo je príčinou týchto zmien a aké sú prognózy vývoja cien energií v najbližšom období?
Kto určuje ceny energií a prečo tak rastú?

Zdroj: Shutterstock

Kto stanovuje ceny energií?

Dopyt a ponuka – dva kľúčové faktory, ktoré z veľkej časti určujú výslednú spotrebiteľskú cenu za elektrinu či plyn. Mnohí si možno hovoria, že vysoké ceny energií sú do veľkej miery chybou elektrární a inštitúcií, ako Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Treba si však uvedomiť, že aj elektrina a plyn sú komodity, ktorých cena podlieha trhovému mechanizmu. Preto sú možnosti na zásah zo strany vlády či iných inštitúcií obmedzené.

Spotrebiteľské ceny energií nie sú totožné s veľkoobchodnými cenami. Elektrina a plyn musia od zdroja do vášho domu alebo inej budovy prejsť dlhú cestu. Každý článok tejto cesty, či už ide o spracovanie, skladovanie, alebo distribúciu, si za svoje služby účtuje poplatky. Tie tvoria nadstavbu trhovej ceny za samotnú energiu a platí ich spotrebiteľ. Na výslednej cene sa teda prejavuje napríklad aj:

  • platba za využívanie distribučnej sústavy,
  • spotrebná daň z elektriny a plynu – neplatí pre domácnosti, ale môže sa týkať podnikateľov,
  • cena za straty – distribučná sieť nie je efektívna na 100 % a cena stratenej energie sa prejavuje na faktúrach spotrebiteľov,
  • odvod do Národného jadrového fondu – distribučný poplatok, ktorý musia platiť prevádzkovatelia jadrových zariadení aj spotrebitelia elektriny.

ÚRSO v tomto období pracuje na znižovaní zložiek cien energií, ktoré dokáže ovplyvniť. Svoju snahu zameriava aj na hľadanie nedostatkov v efektívnosti distribučného systému a ich odstraňovaní. Avšak aj napriek tomu ÚRSO nemá šancu na plnú kompenzáciu prudkého rastu cien energií. Obmedzenie dodávok plynu z Ruska a následná prevaha dopytu nad ponukou sú príliš silnými faktormi na to, aby ich štátna inštitúcia mohla prekonať.

Rast cien energií na Slovensku

ÚRSO vytvoril analýzu veľkoobchodnej ceny elektriny a plynu na burze v období január – marec 2022. Priemerná cena energií v tomto období je kľúčová pre hodnotu energie dodávanej začiatkom roku 2023. Výsledky jednoznačne hovoria o zdražovaní.

Elektrina

Pri elektrine sa ÚRSO zameral na produkt SK BL CAL-23 obchodovaný na českej burze PXE. Ide o elektrickú energiu, ktorej dodávky sú plánované na úvod roku 2023. Tieto hodnoty následne porovnával s priemernou cenou produktu SK BL CAL-22 z rovnakého obdobia v minulom roku. Jednoducho povedané, výsledky analýzy hovoria o medziročnom náraste cien elektriny.

Priemerná cena produktu CAL-22 v období január – marec 2021 bola 60 € za MWh. Priemerná cena elektriny dodávanej začiatkom roku 2023 sa dostala až na hodnotu 148 € za MWh. V praxi to znamená takmer 2,5-násobný medziročný nárast.

Zemný plyn

Pri zemnom plyne ÚRSO zbieral údaje zo stredoeurópskej energetickej burzy EEX so sídlom v Nemecku. Princíp analýzy je rovnaký – porovnanie priemernej cenovej hladiny produktov určujúcich cenu za 1 MWh energie vo forme zemného plynu.

Zatiaľčo produkt THE CAL-22, teda 1 MWh plynu, stál v období január – marec 2021 priemerne 22,8 €, cena THE CAL-23 sa vyšplhala na 61,7 €. Znamená to, že v úvode roku 2023 si spotrebitelia za plyn zaplatia približne 2,7-krát viac ako začiatkom roku 2022.

Ako sa bude cena energií vyvíjať ďalej?

Podľa slov predsedu ÚRSO Andreja Jurisa: „Trhové ceny energií sú v súčasnosti extrémne vysoké a veľmi nestabilné, čo vnáša vysokú mieru neistoty do odhadov budúcich cien energií.“ Akékoľvek odhady, s ktorými sa stretnete, preto treba brať s rezervou. ÚRSO zároveň varuje, že spotrebitelia by sa mali pripraviť na 80 – 100 % nárast cien energie oproti súčasnému stavu.

Vláda spolu s ÚRSO pracuje na riešeniach, ako by mohli zmierniť dopad energetickej krízy na slovenské domácnosti, verejné inštitúcie, zdravotnícke zariadenia a kritickú infraštruktúru. V prípade elektrickej energie je jedným z výsledkov tejto snahy memorandum so Slovenskými elektrárňami. Podľa neho má spoločnosť dodávať domácnostiam elektrinu za fixnú cenu 61,21 € za MWh.

Keďže ale Slovensko a Európa ako celok je do veľkej miery odkázaná na dovoz zemného plynu, pri tomto zdroji energie podobné riešenie neprichádza do úvahy. Preto sa pri kompenzácii prudkého nárastu ceny plynu zamerali vlády na finančnú podporu pre spotrebiteľov. Ministri členských krajín EÚ sa 30. septembra zhodli na návrhu Rady pre riešenie vysokých cien energií.

„Dnes dosiahnutá dohoda prinesie úľavu európskym občanom a spoločnostiam. Členské štáty sploštia krivku dopytu po elektrine počas špičiek, čo bude mať priamy pozitívny vplyv na ceny,“ povedal v súvislosti so schváleným návrhom Jozef Síkela, minister priemyslu a obchodu z Českej republiky. Okrem toho majú členské štáty v pláne rozdeľovať prebytočné zisky spoločností z energetického sektora tým, ktorí nemajú na účty za energie.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok