Čo je to inflácia, ako a prečo vzniká + kalkulačka

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 21. 9. 2022
Zo všetkých strán počúvame o tom, ako medziročná inflácia dosahuje 20-ročné maximum a že sa máme pripraviť na prudký rast spotrebiteľských cien. Vyššie platby za nákupy či bývanie ste si už určite všimli aj vy. Čo tento jav spôsobuje a kedy by sa inflácia na Slovensku mohla vrátiť do starých koľají?
Čo je to inflácia, ako a prečo vzniká + kalkulačka

Zdroj: Shutterstock

Čo je inflácia?

Ceny tovarov a služieb sa menia – niektoré rastú, iné klesajú. Ide o jav, ktorý je prirodzenou súčasťou trhovej ekonomiky. Inflácia nastáva v situácii, keď k zdražovaniu príde vo väčšine oblastí trhu naraz. Z pohľadu spotrebiteľa to v praxi znamená, že za rovnaké množstvo peňazí si kúpite menej tovaru alebo služieb.

Príčiny aktuálnej inflácie

Inflácia nie je jednorazový stav, ktorý prečkáme a viac sa nevráti. Jej miera sa mení s hospodárskym cyklom a úzko súvisí so spoločenským dianím v konkrétnej oblasti. Aktuálne sme v období, kedy medziročná inflácia na Slovensku dosahuje viac ako 13 % (ku koncu júna 2022), čo je najviac od júna 2000. Medzi hlavné príčiny patrí:

  • Rýchle znovuotvorenie ekonomiky po pandémii – po dvoch rokoch lockdownov sa začali uvoľňovať obmedzenia. Ľudia v snahe dobehnúť zameškané míňali peniaze, ktoré počas pandémie ušetrili. Nakupovanie či vyhľadávanie zábavy je však náročné pre dodávateľské reťazce, čo tlačí cenu konečných tovarov a služieb nahor.
  • Vojna na Ukrajine – tento konflikt prispel k zrýchleniu už rozbehnutého zdražovania. Hlavnými faktormi sú obmedzené dodávky plynu a ropy z Ruska a poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.
  • Zdražovanie energií – do značnej miery súvisí s oboma predchádzajúcimi bodmi. Obmedzený prísun plynu a ropy v kombinácii s vyššou spotrebou v rozbiehajúcej sa ekonomike tvorí ideálne podmienky pre rast cien za energie.

K vysokej medziročnej inflácii prispieva aj fakt, že v minulom roku boli ceny za energie a pohonné hmoty nižšie, než by bolo očakávané. V dôsledku pandémie ľudia nepotrebovali palivo na dochádzanie do práce či cestovanie. Taktiež klesol dopyt po elektrine a plyne, keďže množstvo kancelárskych budov, škôl a obchodov sa muselo zatvoriť.

Dá sa teda povedať, že aktuálne porovnávame dva extrémy – veľmi nízku cenu energií spôsobenú nízkym dopytom s prehnane vysokou cenou z dôvodu otvárania ekonomík a vojny na Ukrajine. Nie je teda prekvapením, že hodnota medziročnej inflácie je aktuálne taká vysoká.

Čo nám hovorí história?

Mnohých dnes trápi otázka: „Kedy sa ceny stabilizujú a inflácia opäť klesne?“ Žiaľ, do budúcnosti nikto z nás nevidí. Môžeme sa však pozrieť do minulosti. V histórii nájdeme viaceré situácie podobné tej dnešnej. Posledná z nich sa odohrala v 70. rokoch minulého storočia.

Počas arabsko-izraelskej vojny znížila Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ťažbu ropy asi o 5 % s cieľom kontrolovania jej ceny. Taktiež uvalila embargo na vývoz ropy do krajín podporujúcich Izrael. Jednoducho povedané, následkom vojny došlo k obmedzeniu dodávok ropy – podobne, ako pri vojne na Ukrajine.

Arabsko-izraelská vojna sa odohrala koncom roku 1973. Dáta o inflácii v štátoch dnešnej eurozóny hovoria o 13 % v roku 1974. Podľa Štatistického úradu SR dosiahla medziročná inflácia na Slovensku v júni 2022 13,6 %. Ako môžete vidieť, paralela medzi dneškom a 70. rokmi je jednoznačná. Čo nám teda kríza po roku 1973 napovedá o možnom vývoji situácie v najbližších rokoch?

Optimistov, ktorí tvrdia, že v priebehu budúceho roku sa inflácia opäť dostane na ideálnu úroveň okolo 2 %, musíme asi sklamať. Od roku 1974 trvalo 12 rokov, kým sme sa v eurozóne dostali pod 5 %. Dovtedy kolísala v intervale od 7 % do 13 %. Samozrejme, nie je isté, že sa tento vývoj bude opakovať. Avšak je to jedna z možných alternatív, na ktoré sa musíme pripraviť.

Inflačná špirála ako dôsledok rastu cien

Kríza v 70. rokoch nám ukázala, že zastaviť rozbehnutú infláciu nie je vôbec jednoduché. Možno aj dnes počúvate názory v zmysle, že štát by mal rázne zasiahnuť a ukončiť rast spotrebiteľských cien alebo prikázať zvýšenie platov. Realita je však komplikovanejšia, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Vysoká inflácia je často sprevádzaná zaujímavým javom, ktorý je v ekonómii známy ako inflačná špirála. Princíp je nasledovný:

  • Spotrebiteľské ceny začínajú stúpať.
  • Zamestnanci si pýtajú vyššie mzdy, aby dokázali pokryť rastúce výdavky.
  • Zamestnávatelia zvýšia platy.
  • Vyššie mzdy pre zamestnancov znamenajú vyššie náklady pre zamestnávateľov.
  • S cieľom pokrytia mzdových nákladov zdražejú tovary a služby.
  • Návrat k prvému bodu.

Na Slovensku sa už dajú pozorovať prvé známky inflačnej špirály. Ide napríklad o samotnú vysokú infláciu, ale aj o cielené zvýšenie minimálnej mzdy na rok 2023 v snahe pomôcť domácnostiam v boji s infláciou. Keď sa táto špirála rozbehne, len ťažko sa dá zastaviť.

Zastropovanie cien kritických tovarov a služieb môže pomôcť spotrebiteľom, no uškodí podnikateľom. Príkladom sú čerpacie stanice v Maďarsku, ktoré krachovali kvôli štátnemu zásahu do ceny pohonných hmôt. Na druhej strane, ak by sa nezvýšili mzdy, viac ľudí by skončilo v chudobe a kvalita života by klesla. Preto je dôležité k vysokej inflácii pristupovať opatrne a nechať jej riešenie na ekonómov s dostatočnými skúsenosťami.

Výpočet inflácie

%

Ďalšie kalkulačky

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok