Energie extrémne zdražejú: Na čo sa majú pripraviť Slováci?

Redakcia | rubrika: Článok | 5. 9. 2022 | 1 komentár
Za elektrinu a plyn si priplatíme. Tomuto scenáru sa už nedá vyhnúť, a teda nie je otázkou, či ceny energií porastú, ale aký veľký nárast nás od nového roku čaká. Čo zapríčinilo prudké zdražovanie a ako sa k tomuto problému postavila naša vláda?
Energie extrémne zdražejú: Na čo sa majú pripraviť Slováci?

Zdroj: Shutterstock

Vývoj cien v posledných rokoch

Pohľad na grafy zobrazujúce cenu za 1 MWh plynu či elektriny na burze PXE (Power Exchange Central Europe) už niekoľko mesiacov trápi Slovákov aj obyvateľov mnohých ďalších krajín Európy. Suma, za ktorú sa energie predávajú, dosahuje historické maximá.

Pred príchodom pandémie COVID-19 sa 1 MWh elektriny predával približne za 55 € a pri plyne to bolo okolo 20 €. Vzhľadom na spomalenie celkovej ekonomickej činnosti klesol dopyt po energiách a s ním aj cena. Rok 2020 bol preto z hľadiska hodnoty elektriny a plynu pomerne príjemný. Ceny za 1 MWh klesali k 40 € pri elektrine a iba 12 € v prípade plynu. Zlacnenie energií si vtedy určite všimli aj vodiči, ktorí platili menej za benzín a naftu.

Rok 2021 však priniesol nárast cien na burze. Ekonomiky jednotlivých štátov sa po nútenej prestávke z dôvodu pandémie opäť rozbiehali. V snahe dobehnúť straty za uplynulý rok bola úroveň hospodárskej aktivity o niečo vyššia ako pred spomalením. Keďže v tej dobe bola pandémia najsilnejším faktorom vplývajúcim na cenu energií, cena 1 MWh na burze kopírovala ekonomickú činnosť v štátoch – elektrina sa dostala na 100 €, plyn na 55 €.

Začiatkom roku 2022 sa začalo stupňovať napätie medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré neskôr vyústilo do vojenského konfliktu. Plynulý nárast cien energií spôsobený postupným rozbehom ekonomík vystriedala séria prudkých skokov nahor. Rusko je pre Európu z hľadiska plynu významnou krajinou. Riziko zrušenia dodávok ruského plynu tak vyvoláva veľkú neistotu.

Obmedzenie objemu plynu od ruskej spoločnosti Gazprom prúdiaceho cez plynovod Nord Stream I a hrozba kompletného odstavenia od tohto zdroja sú dva hlavné dôvody, ktoré na burze spôsobili nárast ceny za 1 MWh energie na viac ako 980 € pri elektrine a 317 € pri plyne.

Mimoriadne opatrenia pre elektrinu

Situáciou na trhu s energiami sa podrobne zaoberá úrad pre reguláciu sieťových odvetví, vláda a aj najväčšie slovenské spoločnosti zamerané na distribúciu elektriny a plynu. Podľa odhadov odborníkov by sa bez opatrení mohli mesačné náklady bežnej domácnosti navýšiť o 121 až 243 €. Pre mnohé rodiny by to znamenalo veľké finančné problémy.

Začiatkom roku 2022 prišla vláda s nápadom na stanovenie ceny elektriny na dva roky vopred. Podľa memoranda so Slovenskými elektrárňami by faktúry v rokoch 2023 a 2024 mali fixnú cenu 61,2 € za 1 MWh elektriny. Výpočty, ktoré v súvislosti s týmto návrhom predstavili ministri Igor Matovič (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS), hovorili o ušetrení 500 € pre jednu domácnosť za dva roky.

Teraz sa však ukazuje, že to bude zložitejšie, než si ministri vo februári 2022 mysleli. Zastropenie ceny elektriny totiž čaká na schválenie zo strany Európskej komisie, ktorá sa k procesu schvaľovania žiadnym konkrétnym spôsobom nevyjadrila a je možné, že to do začiatku budúceho roku ani nestihne.

Ďalší problém spočíva v otázke, odkiaľ tú lacnú elektrinu zoberieme. Pôvodný plán počítal so spustením tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Ten zatiaľ nie je v 100-percentnej prevádzke, no od konca augusta má povolenie na uvedenie do prevádzky. Môžu teda začať testy a po 18 týždňoch by tento blok dokázal pokryť 13 % spotreby elektriny na Slovensku. Ak by však niečo zlyhalo, lacnejšiu elektrinu by nemal kto poskytnúť.

Problémom je aj podmienka nároku na nižšiu cenu, ktorá sa týka iba domácností, ktoré spotrebujú menej ako 4 MWh za rok. Pomoc by teda mohla prísť pre rodiny, no väčšie budovy, ako napríklad nemocnice, školy či množstvo iných zariadení sa bude musieť s drahšími energiami vysporiadať po svojom. Niektoré školy už teraz uvažujú nad dištančným vyučovaním práve preto, aby nemuseli platiť za vykurovanie priestorov pre študentov.

S plynom je to zložitejšie

Uvedenie tretieho bloku v jadrovej elektrárni Mochovce do prevádzky by pre situáciu s elektrinou znamenalo určité zlepšenie. V súvislosti s plynom však nedokážeme urobiť niečo podobné. Nemáme ložiská zemného plynu, kde by sme mohli zvýšiť ťažbu a možnosti dovozu sú vzhľadom na vzťah s Ruskom neisté.

Treba ale myslieť na to, že plyn je stále veľmi dôležitý – množstvo centrálnych zdrojov tepla v panelákoch, bytovkách a iných veľkých budovách funguje práve na plyn. Minister hospodárstva Richard Sulík sa preto dohodol s SPP a inými slovenskými dodávateľmi plynu na úprave cien.

Zákazníci budú môcť uzatvárať nové zmluvy na jeden alebo štyri roky. V prípade jednoročných zmlúv sa daná domácnosť musí pripraviť na zdraženie plynu o 59 % od 1. januára 2023. Nárast ceny čaká aj zákazníkov, ktorí sa rozhodnú pre štvorročnú zmluvu. Avšak v tom prípade by zdraženie nemalo byť také výrazné. V roku 2023 bude nárast o 33 % a v ďalších troch rokoch sa bude zdražovať o 14, 11 a nakoniec 6 %.

Vláda musí konať

Kvôli rastu cien energií sa opäť stretne aj vláda už v pondelok 5. septembra. Situácia je napätá a riešenie zatiaľ stále otázne. Faktom je, že si za energie priplatíme. Otázkou je, ako veľa. Práve v tomto ohľade by mala mať vláda pripravený funkčný kompenzačný systém a to hlavne pre skupiny ľudí, ktorí už dnes vďaka rastu cien potravín a inflácie prestávajú zvládať platiť svoj životný štandard. Sutácii sa preto budeme venovať aj v ďalších článkoch aktualitách. 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok