Čo ovplyvňuje ceny benzínu na Slovensku a kde sa dá natankovať lacnejšie?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 20. 7. 2022
Následkom inflácie a obmedzení dovozu ruskej ropy sme sa ocitli v stave, keď ceny benzínu prudko rastú a ich opätovný pokles je zatiaľ v nedohľadne. Zaujíma vás, čo všetko vplýva na cenu benzínu a nafty a ako tento jav súvisí s infláciou? Ďalej v článku zistíte, že to nie je iba o hodnote jedného barelu vyťaženej ropy.
Čo ovplyvňuje ceny benzínu na Slovensku a kde sa dá natankovať lacnejšie?

Zdroj: Shutterstock

Od ropy po tankovaciu pištoľ

V prvom rade si treba uvedomiť, že kvapalina vyťažená z ropného vrtu musí prejsť zložitým procesom spracovania. Na to sú potrebné špeciálne technológie používané v rafinériách. Do týchto závodov na spracovanie ropy sa musí kvapalina najprv nejako dopraviť. Po spracovaní sa benzín alebo nafta distribuuje v rámci siete čerpacích staníc. To všetko po malých čiastkach zvyšuje cenu ropných produktov, ktoré vodiči nakoniec tankujú do svojich áut.

Dopyt, ponuka a dane

Okrem nákladov na spracovanie a dopravu pohonných hmôt netreba zabúdať ani na ekonomické faktory. Vodiči si určite budú pamätať na začiatok roku 2021. Prišla pandémia, ľudia prestali jazdiť a tankovali menej. Ponuka benzínu vtedy začala výrazne prevyšovať dopyt a ceny klesli až pod 1,2 € za liter. Teraz sa stav otočil – obnova ekonomík a embargo na ruskú ropu obmedzilo jej množstvo v Európe, takže benzín je vzácnejší a jeho cena rastie.

Veľký vplyv na cenu benzínu majú aj dane. Cena, ktorú platíte za natankovaný benzín, je z viac ako 50 % tvorená spotrebnou daňou a DPH. Iba spotrebná daň sa pri benzíne pohybuje podľa oktánového čísla v intervale 50 – 60 centov za liter. Majitelia dieselových áut na spotrebnej dani zaplatia „iba“ 36,8 centov na liter nafty.

Hlavný dôvod inflácie

V poslednej dobe je v súvislosti s rastúcimi cenami benzínu a nafty často spomínaná aj vysoká inflácia. Miera inflácie odzrkadľuje celkový nárast spotrebiteľských cien. Aktuálne je však hlavným faktorom, ktorý podporuje jej nárast v Európe, stúpajúca cena rôznych druhov paliva a elektriny.

Ceny rástli už začiatkom roku 2022, kedy sa viaceré ekonomiky zasiahnuté pandémiou snažili dobehnúť straty. Potom však prišla vojna na Ukrajine a nedostatok spôsobený obmedzením dovozu ruskej ropy a plynu. Drahšie energie sa prejavili vo všetkých odvetviach priemyslu. To infláciu ešte viac „nakoplo“ a trend rastúcich cien sa tak posilnil.

Boj proti zdražovaniu paliva

Jedno z opatrení proti prudkému rastu cien pohonných hmôt, o ktorých rokuje slovenská vláda, je zníženie dane. Minister hospodárstva Richard Sulík predstavil dve alternatívy. Ani jedna z nich však zatiaľ nebola schválená a nevstúpila do platnosti.

Prvou z nich je znižovanie DPH. Tento krok by zvýhodnil občanov nepodnikateľov, keďže podnikatelia si môžu DPH odrátavať. Narazil však na problém v podobe predpisov Európskej únie, na ktoré sa odvoláva ministerstvo financií. Igor Matovič odmieta návrh podporiť, lebo EÚ bez udelenia výnimočného povolenia zakazuje zníženie DPH na motorové palivá.

Druhou možnosťou je zníženie spotrebnej dane. V prípade bezolovnatého benzínu je minimálna spotrebná daň v predpisoch EÚ nastavená na 35,9 centov za liter paliva, pre naftu na 33 centov. Pri našich aktuálnych 50 – 60 centoch je teda dostatok priestoru na znižovanie dane. Táto zmena by zvýhodnila všetkých tankujúcich bez ohľadu na to, či podnikáte, alebo nie.

Ako postupujú iné krajiny?

Zaujíma vás, ako na rast cien benzínu a nafty reagujú iné krajiny v rámci Európy? Tu je prehľad opatrení, ktoré boli prijaté zahraničnými vládami.

Česko

Naši západní susedia urobili to, o čom slovenskí politici iba rokovali. Znížili spotrebnú daň o 1,5 koruny na každý liter benzínu aj nafty. Jednotlivé dane tak klesli na 12,84 Kč pri benzíne a 9,95 Kč pri nafte. Výsledné ceny sa v čase písania článku pohybovali okolo:

  • 1,95 € za liter benzínu,
  • 1,96 € za liter nafty.

Maďarsko

Maďarská vláda sa najprv rozhodla zastrešiť ceny pohonných hmôt na 480 forintov (1,18 €). Reakciou bolo zatváranie čerpacích staníc, ktoré odmietali predávať so stratou, v určitých prípadoch aj úplný bankrot. Dnes sú ceny pohonných hmôt v Maďarsku nasledovné:

  • 2,02 € za liter benzínu,
  • 2,12 € za liter nafty.

Poľsko

Sulíkov návrh na zníženie DPH na benzín nebol podporený ministerstvom financií z dôvodu porušovania predpisov EÚ. Poľská vláda sa však zhodla na tom, že zníženie DPH z 23 % na 8 % je vhodné riešenie. V čase zavedenia tohto opatrenia, teda 1. februára, to znamenalo zhruba o 15 centov lacnejší liter benzínu. Vláda ho schválila na obdobie do konca júla a aktuálne majú ceny za palivo takéto:

  • 1,66 € za liter benzínu,
  • 1,66 € za liter nafty.

Španielsko

Španieli zvolili cestu fixnej zľavy. Vodičom odrátavajú 20 centov z každého natankovaného litra paliva, či už ide o benzín, alebo naftu. Aby čerpacie stanice neskrachovali, túto zľavu pokrýva zo 75 % štát a z 25 % ropné spoločnosti. Zvýhodnenie pôvodne platilo iba do 30. júna, ale vláda rozhodla o jeho predĺžení až do konca septembra a teraz cenovky na ich čerpacích staniciach vyzerajú nasledovne:

  • 2,04 € za liter benzínu,
  • 1,99 € za liter nafty.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok