Kto sú Putinovi oligarchovia? Spoznajte, aké majú majetky

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 3. 2022
Po invázii Ruska na Ukrajinu sa spustila vlna sankcií, ktorých cieľom je oslabenie ruskej ekonomiky. Okrem obmedzení zameraných na medzinárodný obchod a diplomatické vzťahy sa krajiny EÚ, USA či Veľká Británia rozhodli pre zadržiavanie majetkov ruských oligarchov. Ide o bohatých podnikateľov úzko spojených s Putinom. Zaujíma vás, kto sú Putinovi oligarchovia, ako sa dostali k majetku a čo pre nich znamenajú sankcie?
Kto sú Putinovi oligarchovia? Spoznajte, aké majú majetky

Zdroj: Shutterstock

Ališer Usmanov

Narodil sa v Uzbekistane, kým tento štát patril pod Sovietsky zväz. Ide o bývalého profesionálneho šermiara, ktorý je dnes označovaný za jedného z Putinovych najobľúbenejších oligarchov. Zároveň je aj najbohatším z nich – podľa odhadov Forbes sa jeho majetok pohybuje na úrovni takmer 16 miliárd eur.

Jeho podnikateľské aktivity sú zamerané na oblasť ťažby a telekomunikácií. Konkrétne ide o konglomerát USM Holdings, pod ktorý spadá napríklad druhá najväčšia mobilná sieť v Rusku MegaFon alebo Metalloinvest, spoločnosť špecializovaná na výrobu oceli.

Spoločnosť USM Holdings dúfa, že sankciám sa vyhne. Usmanov oficiálne vlastní iba 49 % podiel, teda menej ako polovicu. Avšak v rámci zmrazovania majetku prišiel okrem iného o:

  • 156-metrovú jachtu Dilbar – 539 miliónov eur,
  • rodinný dom z 19. storočia v Londýne – viac ako 77 miliónov eur,
  • tudorovský kaštieľ Sutton Place zo 16. storočia – hodnota nie je presne určená.

Roman Abramovič

Jeden z najznámejších ruských miliardárov, ktorý sa preslávil vďaka úspechom jeho futbalového klubu Chelsea FC. Jeho majetok je dnes odhadovaný na viac ako 11 miliárd eur. Jeho podnikateľská kariéra sa rozbehla kúpou ropnej spoločnosti Sibneft v 90. rokoch.

Jeho vzťah k Putinovi nie je celkom jednoznačný. Niektoré zdroje uvádzajú, že Putin ho iba toleruje ako podnikateľa, ale napríklad Británia tvrdí, že sú si blízki. Aj preto ho na zoznam sankcionovaných osôb pridala EÚ a Británia, ale USA sa zatiaľ pre zmrazovanie jeho majetkov nerozhodla.

Abramovič sa na poslednú chvíľu snažil predať klub Chelsea FC. Vzhľadom na sankcie bol však proces pozastavený ešte pred uskutočnením predaja. To bude pre Abramoviča znamenať asi najväčšiu stratu. Okrem toho mu boli zabavené dve jachty a udelený zákaz vstupu do Veľkej Británie.

Oleg Deripaska

Deripaska dnes síce vlastní majetok v hodnote „iba“ 2,7 miliardy eur, no v minulosti bol jedným z najbohatších Rusov. V 90. rokoch sa dostal na vrchol ruského hliníkového priemyslu, čo mu v istom bode prinieslo majetok odhadovaný na 25,4 miliardy dolárov. USA tvrdí, že bol v rámci svojho podnikania zapojený do prania peňazí, uplácania a vydierania.

Počas krízy v roku 2008 zaznamenali jeho majetky výrazný prepad. Práve vtedy ho zachránil aktuálny prezident Ruska. Ich vzťah v nasledujúcich rokoch kolísal, Putin ho dokonca označil za zlodeja, no aktuálne sú opäť považovaní za obchodných partnerov a kamarátov.

Dnešné sankcie od USA a Británie by mohli postihnúť spoločnosť En+ Group zameranú na zelenú energiu, ktorú Deripaska založil. Avšak, keď bola táto spoločnosť cieľom sankcií zo strany USA v roku 2018, Deripaska si nechal menej ako 50 % podiel na vlastníctve a zvyšok predal. V súvislosti so zmrazovaním jeho majetku sa spomína:

  • rozsiahla Art Deco nehnuteľnosť Hamstone House – Deripaska sa ju pokúšal predať za 21,4 milióna eur, ale už ju stiahol z predaja,
  • 73-metrová jachta Clio – nedávno videná na Maldivách, jej zmrazenie je teda neisté.

Igor Sečin

Spomedzi Putinovych oligarchov sa Sečin dostal na zoznam sankcionovaných ako jeden z prvých. Nie je to vôbec prekvapivé, keďže títo dvaja majú už dlhé roky stabilný kamarátsky vzťah a dodnes sa stretávajú na dennej báze.

Sečin počas svojho kariérneho života striedal politiku a podnikanie, chvíľami zastával významné funkcie v oboch oblastiach naraz. V časoch, keď bol Putin premiérom, Sečin mal miesto zástupcu premiéra. Dnes je prezidentom najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť.

Zmrazovanie jeho majetkov je náročné. Za hranicami Ruska bol Sečin vždy opatrný, preto sa jeho meno nespája s nehnuteľnosťami, jachtami či inými vozidlami. Aj napriek tomu sa však Francúzi rozhodli zadržať 85-metrovú jachtu Amore Vero, ktorá síce nebola písaná na jeho meno, ale Sečinova manželka z nej pravidelne pridávala fotky na Instagram.

Michail Fridman

Fridman tiež patrí do skupiny ľudí, ktorí svoj majetok vybudovali vďaka dobrému vzťahu s Putinom. Významným krokom v jeho kariére bolo založenie najväčšej ruskej banky Alfa-Bank spolu s Petrom Avenom. Táto dvojica stojí aj za vznikom londýnskej investičnej skupiny LetterOne, z ktorej obaja nedávno odišli.

Fridman, s majetkom v hodnote 11,3 miliárd eur, sa riadil Putinovými odporúčaniami a v poslednej dobe popredával prakticky všetky podiely na firmách v ostatných európskych krajinách. Aj napriek tomu sa však podarilo zabaviť Athlone House. Ide o rodinný dom v Londýne z konca 19. storočia, ktorý kúpil za takmer 77,5 miliónov eur.

Vladimir Putin ?

Súčasný ruský prezident sa neprezentuje majetkom ako jeho dvorní oligarchovia. Diskutuje sa však o tom, že je práve jedným z najbohatších mužov Ruska. Hoci v roku 2019 Putin deklaroval príjem necelých 120-tisíc eur, jeho majetok je značne vyšší.  Meria sa však komplikovane pretože len málo ho má priznaného. Na druhej strane jachta, ktorú nechal odviesť z nemeckého prístavu do Talianska má hodnotu cez 500 miliónov eur.

Aj s pri nehnuteľnostiach sú informácie strohé, no napríklad sa šepká, že mu patrí palác pri Moskve, ktorý má hodnotu minimálne 160 - 190 miliónov eur. Podľa zákulisných informácií by mal byť až  60-krát bohatší ako bývalý americký prezident Donald Trump a jeho majetok by mal byť na úrovni okolo 180 miliárd eur. Oficiálne potvrdenky o tom však neexistujú.

Na zoznam sankcionovaných Rusov neustále pribúdajú nové mená a zmrazovanie majetkov stále pokračuje. Snaha o finančné oslabenie Ruska prostredníctvom Putinovych oligarchov vďaka tomu môže ešte len priniesť zaujímavé budovy, jachty či lietadlá, ktoré zvyčajne prekypujú luxusom.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ekonomika, majetok, peniaze, politika

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok