Japonsko prehralo nad defláciou, ale čo svet?

Roman Dvořák | rubrika: Článok | 9. 4. 2009
Do Japonska sa vrátila deflácia. Dôležitejšie je ale, že zostáva stále regionálnym, i keď už nie len ázijským problémom. Spojeným štátom sa tesne vyhla a krajiny, ktorým nie, spočítame na prstoch jednej ruky. Japonsko, Čína, Thajsko, Španielsko a Írsko.
Japonsko prehralo nad defláciou, ale čo svet?

Zdroj: Shutterstock

Proti deflácii majú súčasné ekonomiky mnoho taktických výhod, ktoré predtým nemali. Za prvé, deflácia ich nemôže prekvapiť. V minulosti, kedy ekonomiky začali trpieť dlhou defláciou, sa ešte ani nestačili spamätať z vysokej inflácie. Sám Keynes neočakával po prvej svetovej vojne defláciu a prepad zlata, ale naopak sa obával nekontrolovaného rastu cien, ak vlády uvoľnia jej reguláciu. V jednej zo svojich kníh dával za pravdu Leninovi, že najväčším nebezpečenstvom pre kapitalizmus je rozklad meny a vysoká inflácia. Na rýchly prechod vysokej inflácie k deflácii teda nebol nikto pripravený.  Súčasné ekonomiky, a najmä tá americká, si sú vedomé nebezpečenstva deflácie už od 90. rokov vďaka vlastným a japonským skúsenostiam s dezinfláciou.

Obavy z deflácie sú oprávnené

Za druhé, súčasné ekonomiky sa deflácie boja. Medzi oboma svetovými vojnami boli niektorí ekonómovia k poklesu cien ľahostajní. Iní verili, že deflácia je nutné zlo alebo ju dokonca považovali za nepríjemný liek. Keynes prirovnával defláciu k preháňadlu, ktoré ako jediné zaberá, keď sa prejeme. Dnes neexistuje nikto, kto by pochyboval, že deflácia škodí a že je lepšie jej predchádzať, než ju nechať liečiť.

Boj s defláciou sa vypláca

Za tretie, súčasné ekonomiky proti deflácii bojovali. Americká centrálna banka v 30. rokoch a Japonská banka v 90. rokoch uvoľňovali monetárnu politiku neskoro a pomaly. Defláciám, ktoré vzišli z blahobytu zadlžených farmárov, sa nebránilo. Než začali farmári trpieť poklesom cien poľnohospodárskych výrobkov, pôdy a farmy, na ktorú si vzali hypotéku, užívali si vo väčšom rozsahu a po dlhšiu dobu rastu svojich ziskov. Krátka deflácia mala len prerušiť, alebo zmierniť vysokú infláciu. Netreba dodávať, že za cenu zbankrotovaných farmárov a bánk, ktoré im požičali.

Čo spúšťa defláciu?

Dnes vieme, že deflácia nemusí byť len vedľajším dôsledkom povojnového mieru, nevzniká len v prostredí zlatého štandardu alebo pevných menových kurzov a že nemusí nasledovať po období vysokej inflácie. Môže ju spustiť pokles finančných aktív v kombinácii so sprísňujúcou sa monetárnou politikou alebo rast produktivity v dôsledku technologických zmien.

Deflácia nie je svetovým problémom. Globálna ekonomika na ňou zatiaľ vedie. Tento boj avšak vyhrá až vtedy, keď sa úrokové sadzby a ceny finančných aktív začnú opäť zdvíhať. Do tej doby nebudeme poznať víťaza tejto, skutočne rozhodujúcej bitky, ktorej výsledok môže na dlho ovplyvniť politicko-ekonomický smer sveta.

Autor je analytik a pôsobí v spoločnosti Pioneer Investments.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.