Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 14. 5. 2024
Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce použiť na ochranu žien a rodín.
Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Zdroj: Reprofoto: FB/Melinda French Gates

Melinda Gatesová nedávno ohlásila svoju rezignáciu z riadiacej pozície v nadácii, ktorú spolu s Billom Gatesom založili. Pár sa v roku 2021 rozviedol, no pôvodne plánovali, že sa spolu naďalej budú venovať filantropii. Dnes je jasné, že nadácia Billa a Melindy Gatesovcov je minulosťou a po novom to bude Nadácia Billa Gatesa.

Dobročinnosť bude robiť každý sám

V oznámení o svojom odchode z nadácie Melinda Gatesová prezradila, že jej dohoda s Billom Gatesom jej zabezpečí finančné prostriedky na ďalšie filantropické úsilie. Uviedla, že po odchode z nadácie bude mať k dispozícii 12,5 miliardy dolárov, ktoré plánuje využiť na podporu žien a rodín. Konkrétne plány, ako tieto prostriedky využije, však neuviedla.

Zmeny v nadácii pokračujú, keďže sa premenuje z Nadace Billa a Melindy Gatesovcov na Gatesova nadácia, čím reflektuje Melindin odchod a to, že Bill Gates zostane jediným predsedom. Generálny riaditeľ nadácie, Mark Suzman, potvrdil, že funkciu spolupredsedy nadácie Melinda opustí 7. júna.

Bill Gates na sociálnej sieti X vyjadril ľútosť nad Melindiným rozhodnutím odísť, ale zároveň vyjadril presvedčenie, že jej budúce filantropické projekty budú mať významný dopad. Od svojho založenia v roku 2000, nadácia vynaložila viac ako 75 miliárd dolárov na boj proti chorobám a chudobe, čím sa stala jednou z najvplyvnejších humanitárnych organizácií na svete.

 

Nadácia pomohla mnohým, dostávala za to hejt

Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov, založená v roku 2000, predstavuje jedno z najväčších filantropických úsilí na svete. Bill Gates, zakladateľ Microsoftu, a jeho manželka Melinda vytvorili túto nadáciu s cieľom riešiť niektoré z najväčších globálnych výziev, ako sú zdravotná starostlivosť, vzdelávanie a zníženie extrémnej chudoby.

Jedným z najväčších úspechov nadácie je jej boj proti malárii, tuberkulóze a HIV/AIDS. Nadácia investovala miliardy dolárov do výskumu a distribúcie liekov, čo prispelo k výraznému zníženiu počtu úmrtí na tieto choroby v rozvojových krajinách. Financovali vývoj nových vakcín a liekov a podporovali distribúciu moskytier. Nadácia tiež kládla veľký dôraz na zlepšenie vzdelávania. Iniciovali projekty na zlepšenie školských osnov, školenia učiteľov a podporu študentov z marginalizovaných komunít. Tieto iniciatívy pomohli miliónom detí získať lepšie vzdelanie a tým aj lepšie životné príležitosti.

Nadácia sa zameriavala aj na podporu ekonomickej mobility. Investovali do programov, ktoré pomáhali ľuďom z chudobných oblastí získať prístup k finančným službám, mikroúverom a ekonomickým príležitostiam, čo umožnilo ľuďom zlepšiť svoje životné podmienky a vytvoriť si stabilnejšiu budúcnosť.

Gatesovci financujú kontroverzný výskum

Počas pandémie COVID-19 zohrala nadácia kľúčovú úlohu, keď investovala miliardy dolárov do vývoja vakcín, testovania a liečby. Podporovali distribúciu vakcín v chudobných krajinách, čím prispeli k zníženiu šírenia vírusu a zachránili nespočetné množstvo životov. V konšpirátorských kruhoch sa s nevídanou intenzitou začali šíriť tie najhnusnejšie hoaxy.

Falošné správy sa v súvislosti s nadáciou Gatesovcov šírili vždy, no počas pandémie to bolo azda najvypuklejšie. Jedna z najrozšírenejších fám tvrdí, že Bill Gates plánuje prostredníctvom vakcín zredukovať populáciu planéty. Gates však vysvetľoval, že lepšia zdravotná starostlivosť vedie k nižšej úmrtnosti detí, čo následne motivuje rodiny k tomu, aby nemali toľko detí. 

Nepravdivé informácie o Gatesovcoch sa však šírili dávno pred Covidom. Známy hoax tvrdí, že Gates stojí za vypustením geneticky modifikovaných komárov, ktoré spôsobujú choroby. V skutočnosti nadácia financuje výskum zameraný na boj proti malárii pomocou komárov, ktoré sú geneticky upravené, aby nemohli prenášať túto chorobu. Nedávne fake news tvrdia, že Gates financuje vývoj inhalovateľných vakcín, ktoré by mohli byť použité bez súhlasu ľudí. Tieto tvrdenia skresľujú výskum, ktorý je stále v experimentálnej fáze a nemá žiadne schválenie na použitie bez informovaného súhlasu.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

26. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

Mladí Slováci sa boja, že si nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie. Ceny nehnuteľností sa totiž strojnásobili. Známy slovenský podnikateľ a investor Milan Dubec však tvrdí, že nehnuteľnosti... celý článok

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

23. 7. 2024 | Redakcia

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

Slovenská ekonomika zažila v minulom roku a v prvom polroku 2024 výrazné oživenie, ktoré sa prejavilo na zvýšenej spotrebe domácností. Tento pozitívny trend sa odzrkadlil v náraste... celý článok

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

19. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

Bude mať Slovensko novú daň? Koalícia údajne pracuje s návrhom dane z finančných transakcií, ktorá by ukrojila z každej výplaty, faktúry či výberu z bankomatu malú čiastku. Ministerstvo... celý článok

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

15. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

Peňaženky Slovákov si môžu po dlhej dob vydýchnuť. Spotrebiteľské ceny v júni 2024 stagnovali, čo signalizuje spomalenie rastu cien tovarov a služieb. Medziročná inflácia sa drží na... celý článok

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

11. 7. 2024 | Barbora Magočová

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

Koncesionárske poplatky sú zrušené už presne rok a zrušená je aj samotná RTVS. To však neznamená, že štát zabudol na nevybraté koncesionárske poplatky. Výzva na zaplatenie vám môže... celý článok