Čo priniesol uplynulý týždeň?

Miroslava Katreníková | rubrika: Článok | 9. 1. 2009
Krásne zimné počasie uplynulého týždňa narušila obava, aby sa zima a chlad nedostal z poza okna aj do našich príbytkov. Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom najskôr obmedzil dodávky zemného plynu a neskôr ich úplne zastavil. Vyriešiť tento spor sa stalo predmetom aktivít väčšiny európskych pohlavárov.
Čo priniesol uplynulý týždeň?

Zdroj: Shutterstock

Posledných 7 dní vo svete

  • Dodávky ruského zemného plynu cez Ukrajinu na Slovensko sú stále zastavené. O dodávkach ruského plynu do krajín Európskej únie vo štvrtok opätovne jednali zástupcovia zainteresovaných strán. Prísun ruského plynu cez Ukrajinu do Európy sa v stredu kvôli stupňujúcemu sporu medzi Ruskom a Ukrajinou úplne zastavil a bez ruského plynu tak ostalo množstvo krajín Európskej únie, vrátane Slovenska. Kyjev a Moskva sa od Nového roku vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za prerušenie dodávok plynu do Európy. To nasledovalo potom, čo ruský plynárenský monopol Gazprom zavrel kohútiky s plynom ukrajinským odberateľom, pretože sa s ukrajinským podnikateľom Naftogaz nedohodol na novom kontrakte na tento rok.  

  • Budúci americký prezident Barack Obama hodlá navrhnúť v rámci balíčku na podporu ekonomiky daňové škrty pre strednú triedu a firmy vo výške zhruba 310 miliárd dolárov. Obama hodlá jednať v Kongrese o svojom masívnom pláne štátnych výdajov, ktorý má pomôcť americkej ekonomike ťažko zasiahnutej globálnou finančnou krízou. Obama sa kvôli tomu zíde so šéfami obidvoch komôť amerického Kongresu a neskôr i zo zástupcami demokratov a republikánov. Budúci americký prezident chce od Kongresu schválenie stimulačného plánu, ktorý by mal vytvoriť až tri milióny pracovných miest, z toho 80 percent v súkromnom sektore. Obama neoznámil, aký objem má program mať, jeho spolupracovníci ale podľa svetových agentúr tvrdí, že môže ísť až o 775 miliárd amerických dolárov. Podľa svetových agentúr už republikáni vyslovili znepokojenie nad výškou predpokladaných stimulov. 

  • V utorok posílili americké akcie najmä s technologickými titulmi. Tie by podľa investorov mali ťažiť z plánu budúceho amerického prezidenta Baracka Obamy na podporu ekonomiky. Tento plán totiž zahŕňa rozsiahle investície do infraštruktúry.Najsledovanejší Dow Jonesov index sa zvýšil o 0,69 percent na 9015,10 bodu. Index Standard & Poor's 500 vzrástol o 0,78 percenta na 934,70 bodu a index technologického trhu Nasdaq dokonca o 1,50 percenta na 1652,38 bodu.  

  • Japonské akcie vo štvrtok výrazne oslabili po predchádzajúcich siedmich nárastoch za sebou. Nepriaznivé údaje o trhu práce v USA spolu s varovaním najväčšieho svetového výrobcu čipov Intel pred slabými tržbami posilnili obavy z prehlbujúcej sa hospodárskej recesie. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 klesol o 3,9 percenta na 8876,42 bodu potom, čo si počas predchádzajúcich siedmych obchodných stretnutí  pripísal takmer deväť percent. Táto rastová séria bola najdlhšia od apríla 2006.   

  • Elektrárenská spoločnosť ČEZ sa ako jedná z celej strednej Európy dostala do celosvetového rebríčka 300 firiem, ktorý podľa tržnej kapitalizácie z konca roku 2008 zostavila poradenská firma Ernst &Young. Spoločnosť Ernst &Young prepočítala hodnotu ČEZ na 24,7 miliardy dolárov (necelých 34 miliárd EUR). Na konci roku 2007 bola hodnota ČEZ 44,6 miliardy USD.V globálnom poradí si však spoločnosť svoju pozíciu polepšila. Konkrétne postúpila z 220 - tej priečky, na pozíciu 208.Kríza podľa denníku pustila žilou väčšine spoločností, takže celková tržná hodnota firiem zaradených do TOP 300 medziročne klesla o viac než dve petiny na 14,75 biliónov dolárov. Do svetového TOP 300 sa nedostal žiadny podnik z Rakúska, Poľska a či Maďarska 

viac informácií nájdete na spravodajstvo.finance.sk

Posledných 7 dní na Slovensku

  • Továrne automobiliek Peugeot a Kia vo štvrtok zastavili prevádzku kvôli výpadku dodávok ruského plynu. Zastaviť výrobu sa spomínané automobilky rozhodli zatiaľ na dva dni. V prípade, že nedôjde k obnove dodáviek zemného plynu, uvažujú automobilky zastavenie prevádzky predĺžiť.   

  • Od 1. januára 2009 nastáva zmena a to, v prípade, že zamestnanec alebo SZČO chce aby štát platil za neho poistné do druhého dôchodkového piliera počas materskej dovolenky, je sporiteľ povinný to oznámiť Sociálnej poisťovni.Takéto oznámenie je sporiteľka potrebná doručiť na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne najneskôr do 30 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priznaní materského.V prípade, že Sociálnej poisťovni nebude doručené takéto oznámenie, bude poisťovňa platiť poistné len do prvého priebežného piliera dôchodkového systému.  

  • Priemyslová výroba na Slovensku za november sa medziročne prepadla o 7,1 percenta, a klesla tak najnižšie od roku 1999, kedy sa začala počítať súčasnou metódou. Pokles postihol väčšinu odvetví vrátane automobilového priemyslu, ktorý dlhšiu dobu patrí k ťahúňom slovenskej ekonomiky. Analytici odhadovali, že produkcia klesne medziročne o 0,9 percenta. Októbrový medziročný nárast úrad revidoval na 0,1 percenta. Slovenská ekonomika orientovaná na export je tak postihnutá svetovou finančnou krízou, pretože sa zmiernil dopyt v západnej Európe a v USA.  

  • Počas konverzného víkendu, od 1. januára do 4. januára 2009, si prišlo do obchodných miest Slovenskej sporiteľne zameniť koruny za eurá 89 tisíc klientov. Do banky priniesli v hotovosti 2 miliardy korún, čo je v priemere 22 tisíc korún na klienta. Slovenská sporiteľňa im túto hotovosť zamenila na 66 miliónov eur. Najväčší nápor klientov na obchodné miesta banky bol v piatok 2. januára, jediný pracovný deň štvordňového konverzného víkendu. Prevažovali podnikatelia, ktorí si zamieňali dennú tržbu.

  • V stredu večer telefonoval predseda vlády Slovenskej republiky Róbert Fico s predsedom vlády Ruskej federácie Vladimírom Putinom. Predmetom ich dialógu bolo zastavenie dodávok zemného plynu do Si.Ako informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR: "Vladimír Putin ubezpečil Roberta Fica, že Rusko je pripravené obnoviť dodávky plynu okamžite, keď bude isté, že sa cez územie Ukrajiny dostanú k odberateľom v členských krajinách Európskej únie."Ďalej Putin uviedol, že podporuje návrh, aby bol stanovený mandát medzinárodných pozorovateľov, ktorí by okamžite zaujali stanovisko k zodpovednosti za vzniknutú situáciu.Ďalší spoločný postup dohodol premiér Fico aj s premiérom českej vlády Mirkom Topolánkom, ktorý momentálne predsedá Európskej rade. Úrad vlády však žiadne kroky zatiaľ nekonkretizoval.

viac informácií nájdete na spravodajstvo.finance.sk

Diskuze na Finance.cz

 Aké sú bankové poplatky?

Na Slovenskom bankovom trhu operuje mnoho bánk, ktoré ponúkajú najrôznejšie produkty. Banky sa odlišujú ale aj najrôznejšou výškou poplatkou. Viete za čo platíte? Máte prehľad koľko, ktorá banková služba stojí? Ak nie, čím si myslíte, že je to spôsobené?

 Vstup do diskuze

Posledných 7 dní na našom serveri

  • Na Finance.sk si môžete vyskúšať novú rozšírenú verziu mzdovej kalkulačky, ktorá bude určite nápomocná obzvlášť pri ročnom vyúčtovaní. Táto rozšírená verzia umožňuje započítať i ďalšie položky.
  • Na našich stránkach nájdete aktuálny kurzový lístok Európskej centrálnej banky, ktorý od 1. januára nahradil kurzový lístok Národnej banky Slovenska v súvislosti s prijatou novou menou EURO.

Anketa

V novembri minulého došlo k opätovnému otvoreniu druhého dôchodkového piliera. Uplynulé obdobie sme sa vás preto pýtali, či ste alebo nie ste sporiteľmi druhého piliera, a aká je vaša motivácia pre takéto rozhodnutie?

  • Nie, mám do dôchodku už len pár rokov - 12 %
  • Nie, neverím investovaniu v cenných papieroch - 15 %
  • Nie, prvý pilier je istota - 5 %
  • Áno, teší ma, že si sporím na svoj vlastný dôchodok   - 44 %
  • Áno, veď to čo si našetrím, po mne zdedí moja rodina - 24%

Miroslava Katreníková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.