Komentár: G7 sa silno vyslovila za globálne zdaňovanie firiem

Jozo Perić | rubrika: Článok | 18. 6. 2021
Skupina G7 vo vyhlásení skonštatovala, že sa bude snažiť o spoločný prístup k Číne s cieľom čeliť tzv. netrhovo orientovaným politikám a praktikám a zabezpečiť spravodlivý mnohostranný globálny obchod.
Komentár: G7 sa silno vyslovila za globálne zdaňovanie firiem

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika CapitalPanda Joza Perića

Minulý piatok sa v Cornwalle vo Veľkej Británii konalo zasadnutie skupiny G7. Tento rok na stretnutie pozvala hostiteľská krajina aj Austráliu, Indiu, Južnú Kóreu a Južnú Afriku. Silnou témou bola obnova po pandémii COVID-19 a s tým súvisiaci robustnejší globálny systém zdravotníctva, ktorý má byť schopný všetkých ochrániť pred budúcimi pandémiami. Zasadnutie G7 sa však primárne sústredilo na korigovanie nedostatkov globálneho obchodu, ktoré odhalila pandémia.

Globálne zdaňovanie v centre pozornosti

Ústredná pozornosť sa sústredila na Čínu. Skupina G7 vo vyhlásení skonštatovala, že sa bude snažiť o spoločný prístup k Číne s cieľom čeliť tzv. netrhovo orientovaným politikám a praktikám a zabezpečiť spravodlivý mnohostranný globálny obchod.

Silným odkazom bolo, že G7 chce pracovať na modernizovanom, slobodnejšom a spravodlivejšom multilaterálnom obchodnom systéme založenom na pravidlách, ktorý bude odrážať naše hodnoty a zabezpečovať vyvážený rast. A spolu s reformovanou Svetovou obchodnou organizáciou pracovať na konsenzuálnom riešení medzinárodného zdaňovania do polovice roka 2021 v rámci OECD.

Krajiny G7 sa zhodli na tom, že chcú dostať viac peňazí od nadnárodných spoločností ako Amazon a Google. S cieľom obmedziť presun ziskov do daňových rajov sa krajiny G7 dohodli na minimálnej globálnej sadzbe dane z príjmov právnických osôb vo výške aspoň 15 %. Britský minister financií Rishi Sunak k tomu dodal: "Ministri financií krajín G7 dosiahli historickú dohodu o reforme globálneho daňového systému, aby bol vhodný pre globálny digitálny vek."

Problémom je, že súčasné daňové zmluvy sú staré takmer 100 rokov, a hoci sa počas tohto obdobia pokúšali zabrániť daňovým únikom, väčšinou išlo o dvojstranné dohody. Zdá sa, že posledných 20 rokov umocnených rozvojom internetových technologických gigantov viedlo k tomu, že sa konečne začalo niečo robiť s daňovými únikmi. Pre niektoré krajiny, ako napríklad v Českej republike, na Slovensku a v Chorvátsku, je základná sadzba 15 % výrazne nižšia ako doterajšia úroveň, a preto akceptovateľná. Naopak, touto zmenou by bolo výrazne postihnuté Írsko, ktoré dnes firmy láka na 12,5 % sadzbu dane, ako aj Maďarsko s 9 % sadzbou. Írsky minister financií Pascal Donohoe už v tejto súvislosti uviedol, že akákoľvek globálna dohoda musí zohľadňovať menšie krajiny.

Ak sa táto daň z príjmov právnických osôb zavedie, mohla by potenciálne znížiť hodnotu akcií technologických gigantov. Keďže ich ziskovosť bude nižšia, nepriamo to ovplyvní ich monopolné postavenie. Akcionári technologických gigantov z toho nebudú mať radosť, ale uvítajú to malé a stredné podniky, ktoré budú mať väčší priestor na rast.

G7 je organizácia, ktorú tvorí sedem "vyspelých ekonomík" sveta - Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a USA. Skupina G8 vznikla v roku 1998 po tom, ako sa k uvedeným krajinám pripojilo Rusko. Krajina však bola v roku 2014 po anexii Krymu vylúčená.

Britský premiér Boris Johnson k samitu G7 povedal: "Skupina G7 ako najdôležitejšie zoskupenie demokratických krajín je už dlho katalyzátorom rozhodných medzinárodných krokov na riešenie najväčších výziev, ktorým čelíme. Od zrušenia dlhu rozvojových krajín až po naše všeobecné odsúdenie ruskej anexie Krymu sa svet obrátil na skupinu G7, aby uplatnila naše spoločné hodnoty a diplomatickú silu na vytvorenie otvorenejšej a prosperujúcejšej planéty. "

Cesta k zavedeniu globálnej sadzby pre zdanenie (najmä) internetových gigantov bude ešte veľmi dlhá. Je však pozitívne vidieť, že medzi veľkými krajinami existuje vôľa riešiť výrazný problém odlievania daní do daňových rajov veľkými firmami, na čo dopláca primárne Európa. Pozitívnym momentom je, že táto zmena má (zatiaľ) podporu aj Spojených štátov, ktoré sú sídlom väčšiny gigantov, ktorých by sa zdanenie dotklo.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok