Komentár: „Optimistickí“ tvorcovia politiky FEDu očakávajú, že americká ekonomika bude na vzostupe

Martin Krištoff | rubrika: Článok | 16. 4. 2021
Ekonomické výhľady USA sú optimistické. Dôvodom je rastúci počet zaočkovaných a tiež fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov.
Komentár: „Optimistickí“ tvorcovia politiky FEDu očakávajú, že americká ekonomika bude na vzostupe

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika CFD World Martina Krištoffa

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému (FED) sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet zaočkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov.

Prezident Richmondského FEDu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným prepadom. Prezident FEDu v Atlante Raphael Bostic uviedol, že sleduje „riziká rastu“ trajektórie ekonomiky. „Mohli by sme vidieť, ako v lete prichádza prepuknutie aktivity, ktorá by nás mohla viesť k ešte silnejšiemu oživeniu,“ povedal Bostic pre svetovú radu v Atlante.

Ekonómovia očakávajú, že vládna správa, ktorá má byť predložená v piatok, ukáže tento mesiac 650 000 nových pracovných miest. Prezident newyorského FEDu John Williams uviedol, že aj on je v otázke celkovej ekonomiky optimistický. „V očkovacom programe robíme veľké pokroky. Myslím si, že do budúcnosti máme veľa pozitív.“

Hlavne zachovať nízke úrokové sadzby

Celý tento optimizmus v americkej centrálnej banke mohol v minulých rokoch signalizovať, že tvorcovia politík budú čoskoro pripravení zvýšiť úrokové sadzby.

Obchodníci s úrokovými futures na to vsádzajú: Trhové ceny naznačujú, že rátajú s možnosťou zvyšovania sadzieb FEDu v budúcom roku.

To však nie je to, čo hovoria tvorcovia politiky FEDu. Začiatkom tohto mesiaca opätovne potvrdili prísľub udržania úrokových sadzieb na súčasnej takmer nulovej úrovni, kým ekonomika nedosiahne úplnú zamestnanosť a inflácia nedosiahne cieľ 2 %.

Uviedli tiež, že budú každý mesiac kupovať dlhopisy v objeme 120 miliárd dolárov, aby potlačili dlhodobejšie výpožičné náklady, kým neuvidia „podstatný pokrok“ v oblasti plnej zamestnanosti aj 2 % inflačných cieľov.

Ide o plán založený na novom prístupe k politike prijatom vlani v auguste, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby FED preventívne nezastavil prírastky pracovných miest zo strachu z inflácie.

Na rozdiel od minulosti tiež stanovili veľmi odlišné pásmo zvyšovania sadzieb, ako poznamenal podpredseda dohľadu Fedu Randal Quarles v utorok. Pred minulým rokom uviedol, že jeho súčasná predpoveď poklesu nezamestnanosti a prípadného rastu miezd by znamenala, že už bude argumentovať za sprísnenie politiky. Quarles predpokladá, že zvyšok výboru pre stanovovanie politiky FEDu bude spokojný s tým, že inflácia pôjde trochu nad cieľovú hodnotu 2 %.

Martin Krištoff

 Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

akcie, burza, cenný papier, firma

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok