Komentár: Problémy dodávok vakcín korigujú akcie farmafiriem

Martin Krištoff | rubrika: Článok | 22. 1. 2021
Úvod roka 2021 sa nesie v znamení očkovacieho maratónu spojeného so snahou ochrániť populáciu a zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. Postupne sa k prvej povolenej vakcíne spoločnosti Pfizer a BioNTech pridávajú aj ďalšie od Moderny a AstraZenecy.
Komentár: Problémy dodávok vakcín korigujú akcie farmafiriem

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika CFD World Martina Krištoffa

Problémy dodávok síce spôsobili v posledných dňoch korekciu hodnoty niektorých farmafiriem, ale z dlhodobého hľadiska objemy objednávok nahrávajú v prospech ďalšieho rastu akcií farmaceutických spoločností, ktorý sme mohli sledovať aj v priebehu minulého roka, keď hodnota niektorých spoločností v tomto segmente rástla v rade až niekoľkých stoviek percent.

Kým v roku 2020 bolo kľúčovým hnacím motorom rastu akcií najmä pozitívny sentiment investorov v dôsledku vývoja vakcín a s tým spojených pozitívnych správ o významných pokrokoch a vývoji finálnej účinnej látky, v novom roku ženú akcie nahor najmä objednávky očkovacích látok jednotlivými krajinami.

Jednou z nepochybne dobrých správ je, že podľa novej štúdie by mala vakcína Pfizer a BioNTech zaberať aj na britskú mutáciu koronavírusu. Naopak pre akcie spoločnosti je veľmi negatívna správa, o oznámení omeškania dodávok objednaných vakcín do európskych štátov, v súvislosti s ktorou  chce Taliansko podniknúť právne kroky. Akcie firmy Pfizer to poslalo do červených čísel a celkovo si za posledný mesiac odpísali 2,4 percenta zo svojej hodnoty. Akcie spoločnosti BioNTech si za rovnaké obdobie odpísali zo svojej hodnoty 3 percentá.

Akcie Pfizer

Zdroj: Google Finance

Najviac si za posledný mesiac odpísali akcie spoločnosti Moderna, ktorá je druhou spoločnosťou, ktorej vakcínou sa začalo oficiálne očkovať a rovnako ako jej konkurencia pred pár dňami ohlásila dočasné obmedzenie dodávky.
Ale napríklad akcie spoločnosti AstraZeneca, ktorá vyvinula vakcínu v spolupráci s Oxfordskou univerzitou za posledný mesiac vzrástli o 3,7 percenta. Hodnota spoločnosti rastie aj s ohľadom na to, že vedci pracujú na úprave jej zloženia tak, aby bola účinná aj proti novým mutáciám koronavírusu z Veľkej Británie, Juhoafrickej republiky a Brazílie. Ako dlho bude tento proces trvať však zatiaľ nie je známe. Vakcínou sa momentálne očkuje práve v domovskej Británii a čaká na schválenie EMA.

Akcie Astra Zeneca


Zdroj: Google Finance

Karty na trhu ešte môže zamiešať spoločnost Johnson&Johnson, ktorá zverejnila informácie o tom, že na očkovanie by mala stačiť iba jedna dávka jej vakcíny, zatiaľ čo všetky ostatné vyššie spomínané sa musia podávať v dvoch dávkach.  Akcie spoločnosti si v dôsledku pozitívnych správ za posledných 30 dní pripísali na hodnote viac ako 6 percent. Ak sa spoločností podarí preukázať účinnosť vakcíny a následne dodávky na trh, môže to akcie spoločnosti oproti konkurencii potiahnuť výrazne nahor.

Naopak negatívny vplyv na akcie farmaceutických firiem by mohli mať ďalšie omeškania súvisiace s dodávkami a samotnou výrobou jednotlivých dávok vakcín na rôzne trhy vo svete. V prípade, že sa však ďalším omeškaniam dodávok podarí zabrániť a firmy čo najskôr problémy s výrobou vyriešia, investori by sa mohli potenciálne tešiť na ďalšie veľmi zaujímavé zisky.
 

Martin Krištoff

 Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

akcie, pandémia, zdravotníctvo, zisk

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok