Výbava ojazdených áut sa z rok na rok zlepšuje, ukazujú štatistiky

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 1. 2021
Viac ako polovica jazdených áut už má handsfree, obľuba autonómnych bezpečnostných prvkov rapídne rastie.
Výbava ojazdených áut sa z rok na rok zlepšuje, ukazujú štatistiky

Zdroj: Shutterstock

Ojazdené automobily sú z roka na rok bezpečnejšie a lepšie vybavené. ABS a aspoň jeden airbag vo vozidle je už v slovenských autobazároch úplným štandardom. Z bezpečnostných prvkov je najviac na vzostupe systém na stráženie vybočenia z jazdného pruhu, stráženie mŕtveho uhla alebo funkcia automatického zastavenia pred prekážkou. Počet predaných automobilov s týmito funkciami bol oproti minulému roku viac než dvojnásobný. Až 57 percent áut má handsfree pre bezpečné telefonovanie počas jazdy. Vyplynulo to z analýzy tohtoročného predaja ojazdených automobilov, ktorú realizovala spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO.

Handsfree výbava na vzostupe

Handsfree, ktoré výrazne napomáha bezpečnosti cestnej premávky, je pre mnoho Slovákov už nepostrádateľným pomocníkom na cestách. Túto funkciu malo 57 % automobilov predaných v sieti autocentier AAA AUTO. „Hoci pre mňa osobne je handsfree absolútne zásadnou funkciou pre bezpečné cestovanie automobilom, stále môžeme na slovenských cestách vidieť mnoho nezodpovedných vodičov, ktorí za volantom držia telefón v ruke. Paradoxom je, že veľmi často sú to vodiči luxusnejších modelov, pri ktorých ide o základnú výbavu vo vozidle,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa autocentier AAA AUTO.

Všeobecne sa ale slovenskí vodiči každoročne viac zameriavajú pri kúpe ojazdeného auta aj na bezpečnostné prvky vo vozidle. Preto tiež ABS, čiže protiblokovací systém, ktorý umožňuje zachovanie stability a ovládateľnosti vozidla v hraničných situáciách, má už vyše 94 % ojazdených áut. Podobne je na tom aj vybavenie vozidla Isofixom pre bezpečné ukotvenie detskej sedačky alebo funkciami ESP (Elektronický stabilizačný program) a ASR (Systém regulácie preklzu kolies), ktorý je už vo viac ako 80 % áut. Hmlovky má 72 % áut, 19 % vozidiel má parkovaciu kameru a 34 % parkovacie senzory pre bezpečnejšie cúvanie.

Najvyšším tempom potom rastie záujem o funkciu automatického zastavenia pred prekážkou, ktorá bola tento rok vo výbave 12 % predaných ojazdených automobilov v AAA AUTO. Za posledných 5 rokov je to štrnásťnásobný nárast. Podobne sú na tom aj systémy na stráženie vybočenia z jazdného pruhu alebo stráženie mŕtveho uhla, ktorý malo tento rok 5 % predaných automobilov. Záujem o tieto systémy sa každým rokom viac než zdvojnásobuje.

 

Na čo si dať pozor pred kúpou jazdenky?

Z princípu veci je nákup jazdenky emočnou záležitosťou. Vidíte auto, odveziete sa na ňom a hneď si ho chcete zobrať domov. Ak ste spokojní s výsledkom predvádzacej jazdy, potom nie je dôvod auto nekúpiť. Pokiaľ naopak počas skúmania vznikli akékoľvek pochybnosti, nie je dôvod sa s kúpou jazdenky ponáhľať. Bezpečnejšie je počkať a nájsť vozidlo, ktoré nebude vzbudzovať akúkoľvek pochybnosť.

Odborníci dlhodobo odporúčajú pri kúpe ojazdeného auta preferovať tuzemský pôvod. Na vozidle so slovenským pôvodom je omnoho jednoduchšie overiť jeho servisnú históriu pomocou dostupných online služieb. Dnes už si viete cez internet skontrolovať celkovú históriu vozidla vrátane roku výroby, výbavy, odcudzenia, financovania atď. Databázy obsahujú informácie aj o vozidlách zo zahraničia, a to najmä z ČR či Nemecka.

Ľudia často zabúdajú nechať vozidlo pred kúpou prezrieť nezávislým odborníkom či servisom. Táto služba stojí okolo pár desiatok eur a zahŕňa vizuálnu prehliadku na zdviháku či elektronické načítanie porúch z počítača vozidla. Zvlášť keď kupujete drahšie vozidlo, dá sa týmto krokom odhaliť nutnosť budúcich investícií.

Odborníci odporúčajú kupovať ojazdené autá len od overených predajcov - predovšetkým značkové dealerstvá a veľké autobazáre. Najväčšie riziko predstavujú inzeráty typu "dovezieme vám auto z Nemecka podľa vášho výberu". V týchto prípadoch žiaľ často dochádza k tomu, že auto v Nemecku má na tachometri 250-tisíc kilometrov a pri prihlásení na Slovensku sa zrazu na tachometri objaví 150-tisíc kilometrov. Ako problematický sa často javí aj nákup auta cez známeho, či priamo od neho.

Anketa

Aký je rok výroby vášho auta?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok