Komentár: Toto by mohli byť top investície roka 2021

Lukáš Baloga | rubrika: Článok | 4. 12. 2020
Finančné trhy sú v pozitívnom rozpoložení potom, čo viaceré spoločnosti vyvinuli vysoko účinné vakcíny na koronavírus s možným očkovaním už začiatkom roku 2021. Ďalším faktorom je, že Trump ustúpil a začalo predávanie moci na nového amerického prezidenta Joe Bidena.
Komentár: Toto by mohli byť top investície roka 2021

Zdroj: Shutterstock

Nákup dlhopisov a akcií centrálnymi bankami bude pravdepodobne pokračovať, čo bude zrejme vytvárať aj naďalej približne 8 % infláciu na akciových trhoch a znamenať aj naďalej býčí rast. Pozreli sme sa na najzaujímavejšie investície roku 2021.

Komentár hlavného analytika ProfitLevel  Lukáša Balogu

Meny risk-on krajín

Najzaujímavejšími menami rozvinutých krajín, ktoré by mali posilňovať oproti košu mien, môžu byť tzv. risk-on meny ako kanadský, austrálsky alebo novozélandsky dolár. Očakávané oživenie ekonomického rastu môže v budúcnosti zvyšovať dopyt po cyklických komoditách ako ropa alebo meď, čo následne zvýši dopyt po týchto menách, ktoré sú naviazané na komodity. V budúcnosti sa investori nebudú pozerať, ktorá centrálna banka zvýši úrokové sadzby, čím by mena apreciovala, ale ktorá krajina v nižšej miere pristúpi k fiškálnym stimulom a má udržateľnejší dlh. 

Na druhej strane, meny ako euro alebo americký dolár môžu zažívať postupné znehodnocovanie z dôvodu silného dlhodobého zadlžovania, ktoré sa v budúcnosti môže stať pre krajiny príťažou. Zaujímavé bolo vyjadrenie Jeroma Powella na fóre organizovanom ECB, podľa ktorého sa ekonomika transformuje do novej podoby so značným počtom pracovníkov, ktorí budú potrebovať podporu, aby sa dokázali zorientovať v postpandemickej ekonomike. Christine Lagardová sa taktiež vyjadrila, že pomoc vo forme stimulov od štátov a centrálnej banky bude pokračovať, čo pri heterogénnych krajinách môže znamenať v budúcnosti obrovský problém.
Je nutné mať však na pamäti, že časť portfólia v hotovosti neprinesie investorom zaujímavé zhodnotenie, ale skôr slúži ako čiastočné zaistenie pred výraznejšou devalváciou.

Návrat k hodnotovým akciám

Hodnotové investovanie bude vždy považované za druhostupňovú filozofiu investovania. V každom období existovalo niečo lepšie ako hodnotové investovanie: v posledných desiatich rokoch to boli technologické akcie, predtým vysoko zadlžené realitné obchody a napríklad v 90. rokoch išlo o internetové akcie 
Na druhej strane je nutné ukázať nožnice medzi hodnotovými a rastovými akciami, ktoré nikdy v histórii neboli tak silno roztvorené ako dnes. V budúcnosti by portfólio drobných investorov mohol doplniť ETF na hodnotový index S&P 500 (SPYV), ktorý vyberá akcie s najlepším ocenením na základe niekoľkých hlavných metrík oceňovania akcií.

Čína je rozvojovým  favoritom 

Hlavný faktor, ktorý hrá v prospech rozvojových trhov je prémia oproti nafúknutým trhom rozvinutých  krajín a možné prelievania peňazí do finančných trhov rozvojových krajín. 

Najzaujímavejšou krajinou, ktorá v súčasnosti zažíva raketový rast je Čína, ktorá sa ako prvá „vyliečila“ z koronavírusu, kým ostatné krajiny zažívajú silnú druhú vlnu. Ekonómovia očakávajú, že čínske HDP prekoná USA v roku 2030, no pri súčasnom raste môže tento okamih nastať skôr. Dôležité je taktiež spomenúť, že v Číne neexistuje niečo ako duševné vlastníctvo, čo pomáha technologickému pokroku. Ďalším faktorom ekonomického rastu je populácia a vzdelanie. Rastom ekonomiky a outsourcovaním firiem do Číny dlhodobo pozitívne prospieva ekonomike a životnej úrovni. A vzdelanosť ide ruka v ruke s ekonomickým rastom. Technologické firmy ako Alibaba, JD, Tencent a Vipshop sú tie, ktoré v Číne dlhodobo rastú a dokážu si odkrojiť najväčší podiel trhu. Ak krajina bude aj naďalej napredovať rovnakým tempom ako doteraz, spoločnosti budú rásť nielen v domácej krajine, ale aj zahraničí. Na druhej strane netreba zabúdať na politické riziko spojené s kurzovým rizikom, ktoré sú pri súčasnej vláde vysoké.

India má perspektívu, finančný trh je však slabo rozvinutý

Ďalšou „horúcou“ krajinou môže byť India. Hlavným dôvodom je pokračujúci presun fabrík z Číny do Indie z dôvodu nákladov na pracovnú silu, ktorá je súčasne v Indii výraznejšie nižšia. Ak sa prírastky nákazy znížia a rozvojové krajiny sa dostanú do expanzie, pozitívny rast sa môže prejaviť aj v Indii. Na druhej strane, úroveň rozvinutosti finančného trhu je tu stále nízka. Ak sa budete rozhodovať o tejto relatívne long-run investícii, je rozumnejšie investovať cez ETF fondy, ktoré rozkladajú riziko medzi viacero spoločností alebo rozvojových ázijských krajín a zaisťujú investíciu pred kurzovým rizikom.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok