Komentár: Cesta za úspechom ruskej verzie SWIFT bude ešte tŕnistá

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 27. 11. 2020
Rusko sa snaží súperiť s USA okrem iného aj vo finančnom sektore. Veľkou ambíciou je vytlačiť dolár z pozície svetovej meny číslo jeden.
Komentár: Cesta za úspechom ruskej verzie SWIFT bude ešte tŕnistá

Zdroj: Shutterstock

Jedným z nástrojov mala byť alternatíva k bankovému komunikačnému systému SWIFT. Tieto plány sú však aj po rokoch ďaleko od vytýčeného cieľa.

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

Cesta za úspechom ruskej verzie SWIFT bude ešte tŕnistá 

Rusko sa snaží súperiť s USA okrem iného aj vo finančnom sektore. Veľkou ambíciou je vytlačiť dolár z pozície svetovej meny číslo jeden. Jedným z nástrojov mala byť alternatíva k bankovému komunikačnému systému SWIFT. Tieto plány sú však aj po rokoch ďaleko od vytýčeného cieľa.

Je to už nejaký čas, čo svet obletela informácia o tom, že sa Turecko s Čínou rozhodli pristúpiť k ruskej alternatíve finančného komunikačného systému SWIFT, ktorý je založený na rubli. O ruskom ekvivalente sa vtedy hovorilo ako o možnom novom platobnom kolose. Medzi krajiny, ktoré plánujú prijať tento systém, patrí napríklad aj Irán, India či krajiny v rámci EAEU. Napriek tomu, že od roku 2019 Rusko dosiahlo mnoho dohôd o prepojení SPFS s inými krajinami, zdá sa, že má pred sebou ešte dlhú cestu, aby sa dokázalo viac presadiť.

Zapojený je zatiaľ malý počet inštitúcií

Systém uvedený pod skratkou SPFS vyvinula Ruská centrálna banka už v roku 2014. A to krátko po tom, čo americká vláda hrozila odpojením Ruska od medzinárodného systému SWIFT, ktorý aktuálne združuje vyše 11-tisíc bankových inštitúcií po celom svete. Práce na alternatívach SWIFT zintenzívnila obzvlášť potom, čo kybernetické útoky na SWIFT v roku 2015 a 2016 spôsobili únik informácií a krádež 101 miliónov dolárov z Brazílskej centrálnej banky. Prvá transakcia ruského systému sa uskutočnila v roku 2017.

Do povedomia verejnosti sa SPFS dostalo hlavne v roku 2018 v súvislosti s jeho možným prepojením s Blockchain systémom. Podľa informácií dostupných priamo na stránkach Ruskej centrálnej banky je momentálne súčasťou siete približne 400 inštitúcií. V porovnaní so známejšou konkurenciou sa však (zatiaľ) musí SPFS vysporiadať s vyššími prevádzkovými nákladmi. Podľa posledných dostupných informácií prevádzkuje zhruba 15 % tamojších obchodov v Rusku.

Zapája sa Turecko, potenciálna India a Čína

Prepojenie siete s čínskym medzinárodným systémom zatiaľ zostáva na úrovni plánovania. Podľa informácií z konca roka 2019 sa však stále plánuje pripojenie finančného systému s názvom CIPS (medzinárodného medzibankového platobného systému) k SPFS.

Po opakovaných varovaniach v posledných rokoch sa Rusko rozhodlo podpísať dohodu o zvýšení využitia rubľa a líry pre medzinárodné platby. Predpokladá sa, že dohoda s Tureckom povedie k pripojeniu tureckých bánk a spoločností k ruskej verzii platobného systému SWIFT, čím dôjde k posilneniu infraštruktúry v Turecku. Zároveň by vďaka tomu mohli ruskej karty MIR, ktoré sú navrhnuté Moskvou, fungovať ako alternatíva k MasterCard a VISA.
Hovorilo sa tiež o pripojení Indie k ruskej alternatíve SWIFT potom, čo Washington ohrozoval Dillí sankciami za svoje rozhodnutie zakúpiť ruskej raketové ochranné systémy. Sankcie Donalda Trumpa proti Iránu prinútili spojenca Washingtonu - Európsku úniu - aby sa pokúsila zaviesť vlastné alternatívu SWIFT k platbám Iránu.

Podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina sú americké sankcie proti Rusku kolosálnou strategickou chybou, ktorá by nakoniec mohla ohroziť hegemóniu globálneho finančného systému založeného na dolároch. Čím viac spoločnosť bude využívať dostupné alternatívy k platbám SWIFT, tým viac bude dominantná pozícia dolára v celosvetovom meradle klesať. Každopádne SWIFT v súčasnosti stále zostáva dominantným systémom a aktuálne zostáva konkurencia na míle vzdialená.

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok