Máte starší rodinný dom a chcete ho zatepliť? Môžete získať príspevok 8 800 eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 4. 2020
Ministerstvo dopravy a výstavby SR nedávno vyhlásilo šiestu výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na zateplenie rodinnéh domu.
Máte starší rodinný dom a chcete ho zatepliť? Môžete získať príspevok 8 800 eur

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo dopravy a výstavby SR koncom februára vyhlásilo v poradí šiestu výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie starších rodinných domov. Aj tento rok tak môžu záujemcovia získať príspevok do výšky 8 800 eur na zateplenie starších rodinných domov.

„Teší ma, že záujem o príspevok rastie. Okrem zníženia nákladov majiteľov rodinných domov sa z globálneho hľadiska vďaka zatepleniu zlepšuje energetická hospodárnosť rodinných domov na Slovensku,“ povedal minister Arpád Érsek.

Podľa rezortu dopravy a výstavby môže zateplenie starších rodinných domov okrem zníženia nákladov majiteľov týchto nehnuteľností aj zlepšiť energetickú hospodárnosť rodinných domov na Slovensku z globálneho hľadiska.

 

Podmienky získania dotácie na zateplenie domu

V prvom rade dochádza k zjednodušeniu podmienok (zníženiu počtu príloh) podávania žiadostí o príspevok na zateplenie rodinného domu a tiež sa zavádza nový účel, a to príspevok na výstavbu rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie. Dôležitá je tiež informácia o balíku peňazí určenom na spomínané príspevky, ktorý je vo výške 40 miliónov eur.

Stále platí, že „rodinný dom musí byť skolaudovaný aspoň desať rokov pred realizáciou zateplenia, jeho podlahová plocha je maximálne 150 štvorcových metrov (m2) pri jednopodlažnom rodinnom dome alebo 300 m2 pri viacpodlažnom rodinnom dome a využíva sa výlučne na bývanie," vysvetlila Ducká.

Výška príspevku na zateplenie rodinného domu môže dosiahnuť až 8 800 eur, z čoho suma:

  1. 7 000 eur bude podmienená kvalitou tepelnej izolácie strechy, obvodových stien, vonkajších dverí, okien a vnútorných konštrukcií oddeľujúcich vykurovaný a nevykurovaný priestor;
  2. 1 000 eur bude závisieť od množstva tepla potrebného na vykurovanie a
  3. 800 eur by malo pripadnúť na vypracovanie projektovej dokumentácie, energetického certifikátu a samotnej žiadosti o príspevok na zateplenie RD.

Štát podporí iba majiteľov rodinného domu (RD) - fyzické osoby s trvalým pobytom na Slovensku (s občianstvom členského štátu EÚ, Švajčiarska, Nórska, Islandu alebo Lichtenštajnska), ktorí sú vlastníkmi RD počas celej doby (10 rokov). Rodinný dom musí splniť nasledovné podmienky:

  1. má podlahovú plochu max. 150 m²; (jednopodlažný RD), resp. 300 m²; (viacpodlažný RD)
  2. nachádza sa na Slovensku
  3. bol daný do užívania aspoň 10 rokov pred jeho zateplením
  4. využíva sa len na bývanie, čiže nie je sídlom firmy, resp. miestom podnikania fyzickej osoby, ale ani chatou či záhradným domčekom
  5. na jeho zateplenie nebola skôr poskytnutá podpora Štátneho fondu rozvoja bývania
  6. Zatepľovacie práce na rodinnom dome začali po 31. decembri 2014 a vychádzajú z projektovej dokumentácie zateplenia
  7. výrobca tepelnoizolačného systému na vonkajšiu tepelnú ochranu stien vydal vyhlásenie o parametroch systému
  8. sú splnené požiadavky podľa slovenskej technickej normy
  9. energetický certifikát musíte mať, aj keď ho ministerstvu netreba predložiť. Oznámite iba jeho číslo a ministerstvo si jeho údaje overí v centrálnej evidencii energetických certifikátov.

Dokedy je čas na podanie žiadosti?

Žiadosti o príspevok bude možné elektronicky podávať v termíne od 1. apríla 2020, 8:00h do 30. júna 2020 alebo do naplnenia počtu 150 elektronicky zaevidovaných žiadostí o príspevok. Záujemcovia o príspevok tak majú časovú rezervu na prípravu žiadostí.

Aktuálne informácie a podmienky  poskytnutia príspevku na zateplenie rodinného domu sú dostupné na novom webovom portáli www.byvajteusporne.sk

Kedy dostanem odpoveď?

Ministerstvo po posúdení žiadosti rozhodne o výške príspevku v zákonnej lehote:

  • Ak žiadate o podporu po zateplení, rozhodnutie dostanete do 90 dní od prijatia žiadosti ministerstvom.
  • Ak žiadate o podporu pred zateplením a spĺňate zákonné podmienky, ministerstvo vám rezervuje 8 800 eur a preruší konanie o poskytnutí príspevku najviac na jeden rok.

Prečítajte si tiež: 

Anketa

Kde bývate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok