Ako správne triediť odpad? Pozor na nečisté plasty či vratné fľaše

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 1. 2020
Biologický odpad či papier sa rozložia do niekoľkých týždňov. Chyby robíme najmä v triedení plastu.
Ako správne triediť odpad? Pozor na nečisté plasty či vratné fľaše

Zdroj: Shutterstock

Tristodvadsaťdva kilogramov. Toľko odpadu za rok vyprodukuje priemerny Slovák. Z tohto množstva však sa len približne 10% využije ako druhotná surovina. Každý Európan v priemere tvorí 475 kg komunálneho odpadu. Z tohto množstva je recyklovaných približne 133 kg. Môže za to okrem iného aj fakt, že ľudia síce majú k dispozícii kontajnery určené na triedenie odpadu, no nepoznajú pravidlá triedenia. 

Všetko nepatrí do komunálu

K triedeniu odpadu by sme mali pristupovať zodpovedne. Komunálny odpad totiž putuje rovno do spaľovne, avšak objavujú sa tiež prípady, kedy odpad končí na nelegálnej skládke. 

Všetok odpad z domácnosti by s určitosťou nemal končiť v tmavom kontajneri vyhradenom na komunálny odpad. V mieste svojho bydliska si predtým než začnete separovať skontrolujte, aké druhy kontajnerov sú vo vašom okolí. 

Najčastejšie triedime tri typy odpadu, niektoré mestá a mestské časti triedia štyri typy odpadu. Sklo, papier, plasty a kovy. Dôležité je tiež vedieť, že všetky typy tohto triedeného odpadu sú farebne odlíšené.

 

Ako zodpovedne triediť sklo?

Sklo triedime do kontajnerov zelenej farby. Čo všetko tam patrí? Napríklad nevratné obaly zo skla z alkoholických či nealkoholických nápojov, poháre, sklo z okien a dverí (väčšie množstvo samozrejme patrí na zberný dvor), sklenené črepy a pod. 

Naopak, do triedeného skla by ste nemali vhadzovať porcelán, keramické nádoby, drôtené sklo, zrkadlá, displej z TV či monitoru, sklo z auta, technické sklo a napokon i vratné fľaše. Tie by sa mali vrátiť späť do obchodu. 

Vrchnáky a uzávery od zaváraninových pohárov či fliaš nezabudnite oddeliť a podľa možnosti vyhodiť do komunálneho odpadu.

Ako zodpovedne triediť papier?

S papierom je to o čosi jednoduchšie, avšak aj tu je priestor na chyby a mali by sme sa ich vyvarovať. Papier triedime do kontajnerov modrej farby. Patria sem všetky noviny, časopisy, kancelársky papier, reklamné letáky, krabice (ideálne rozdeliť alebo stlačiť), kartóny, papierové obaly, papierové tašky. V malom množstve aj papier s kancelárskymi sponkami alebo skartovaný papier.

Do modrého kontajnera by nemali ísť väzbové obaly kníh a tiež žiaden mokrý, mastný alebo znečistený papier. Zabudnite tiež na použité plienky a hygienické potreby, alobal, celofán a pod. To všetko musí končiť v komunálnom odpade.

Zo správne vytriedeného odpadu môžu vzniknúť po recyklácii ďalšie užitočné produkty ako obaly na vajcia, kuchynské utierky, baliaci, toaletný papier, kartóny a iné papierové výrobky.

Ako zodpovedne triediť plasty?

Najviac chýb robíme pri triedení plastového odpadu. Ľudia totiž často nevedia, či daný výrobok alebo produkt po využití patrí do plastu alebo nie. Takže čo všetko môže ísť do plastu? Neznečistené a čo možno najviac stlačené PET fľaše, plastové a mikroténové vrecká, baliace fólie, polystyrén, tégliky z jogurtov, obaly z CD, obaly z pracích a čistiacich prostriedkov a kozmetiky. 

Čo určite nehádžte do plastového odpadu? Plastový odpad, ktorý obsahuje iný organický odpad. Napríklad mastné obaly so zvyškom potravín, ďalej obaly z nebezpečných látok, ako napr. motorových olejov, horľavých látok, farieb a pod. V kontajneri na plasty sa objavujú aj odlahové krytiny či novodurové rúrky a to je nesprávne. 

Najviac osohu máme z recyklovaných PET fliaš. Môžu z nich vznikať iné produkty s ďalším využitím. 

Ako zodpovedne triediť kov?

Červené kontajnery nenájdete všade. Ak však vaša obec či mestská časť triedi aj tento odpad, je to skvelá správa. Do červených kontajnerov patria kovové obaly, konzervy, kovové výrobky a súčiastky, alobal, nápojové plechovky. Treba však dodať, že tieto veci sa triedia vždy podľa pokynov obce/mesta a konkrétne informácie o triedení sa môžu mierne líšiť.

Čo nepatrí do kovového odpadu? Najmä kovové obaly, ktoré kombinované s iným materiálom, napr. tuby z krémov a pást. Taktiež pozor na mäkké vrecúška, napr. z kávy a rovnako aj kovové obaly obsahujúce zvyšky nebezpečných látok. Nezabúdajte tiež, že nadrozmerný kovový odpad je potrebné odniesť do zberní kovov, príp. do zberných dvorov.

Ako triediť batérie či elektronický odpad?

Slováci sú pri triedení batérií absolútne na vrchole rebríčka Európskej únie. Je to tiež preto, že batérie triedime správne, zodpovedne a triedičky na batérie nájdete v supermarketoch a iných podobných miestach. Ak chcete vyhodiť elektroniku ako televízor, staré rádio, práčku a inú techniku podobného typu, spojte sa s najbližším predajcom elektroniky, takmer všetci majú zberňu elektronického odpadu - zadarmo.

Kompostové triedenie odpadu

Ak máte priestor vo svojej domácnosti na kompostovanie, určite to skúste. Môžete sa tak efektívne zbavovať bioodpadu a výrazne prispievať k šetreniu životného prostredia. Do bioodpadu patria šupky, čajové vrecúška, ovocie, zelenina, odpad z verejnej zelene, lístie, tráva, záhradný odpad. Takýto odpad sa rozloží a je použiteľný ako hnojivo, atď.

Anketa

Triedite vo svojej obci či mestskej časti odpad?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok